Omstridt it-projekt hos Skat stiger voldsomt i pris: Har igen brug for 'betydelig budgetudvidelse'

Det stærkt forsinkede it-projekt hos Skat, eKapital, har igen brug for flere penge på grund af forsinkelser, integrationsproblemer og mangel på folk. 'Yderst beklageligt,' lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Skats stærkt forsinkede it-projekt eKapital har igen brug for en markant budgetudvidelse.

I et nyt aktstykke til Folketingets Finansudvalg fremgår det, at der er behov for at udvide den økonomiske ramme med 43,9 millioner kroner til nu 126,3 millioner kroner.

Du kan læse hele aktstykket fra Skatteministeriet til Finansudvalget her.

eKapital består af tre systemer, hvoraf de to er udviklet af Skat og i drift.

Problemerne omfatter det tredje ben, et rentesystem, som Skat på grund af de gode erfaringer med de to første ben, besluttede at udvikle selv.

Oprindeligt blev der arbejdet med et budget på blot 16,5 millioner kroner for dette ben og en samlet pris i omegnen af 70 millioner kroner.

'Yderst beklageligt'
I et brev til Finansudvalget skriver skatteminister Karsten Lauritzen (V), at han finder det ‘yderst beklageligt,' at projektet igen har brug for flere penge.

Han peger i brevet - som du kan læse i sin helhed her - på, at projektet har brug for flere penge på grund af forsinkelserne, der er på foreløbigt et år.

De skyldes ‘en række tekniske udfordringer' på integration til Skats gamle it-systemer samt det har været meget svært for Skat at skaffe de it-folk med de rette kompetencer.

Desuden har ‘den anvendte driftsmodel bidraget til forsinkelsen,' lyder det fra ministeren.

Problemerne med eKapital er ikke nye.

Allerede sidste år lå projektet øverst på listen over de værste statslige it-projekter fra It-projektrådet.

Det kan du læse mere om her: Ny rapport: Tre ud af de fire værste statslige it-projekter kommer fra Skat.

Dengang blev der yderligere tilført 27,4 millioner kroner.

"Projektet viser desværre meget klart, hvilke udfordringer Skat generelt har med at drive it-projekter, når nye eller moderniserede løsninger skal integreres til SKATs gamle it-systemer, der mestendels ligger hos eksterne leverandører," lød det dengang fra Karsten Lauritzen.

Store problemer
Skat har i de senere år været indblandet i flere it-problemer med EFI-skandalen som den klart største. Den ender med en samlet regning på næsten 1,2 milliarder kroner og et stærkt øget fokus på de offentlige it-skandaler.

Blandt andet har den medført, at skatteloven skal skrives om.

EFI-projektet var fyldt med fejl, men blev taget i brug alligevel.

Det kan du læse mere om her: Rapport: Skats skandale-ramte EFI system var spækket med fejl, men blev taget i brug alligevel

Skatteministeriet har efterfølgende sagsøgt leverandøren KMD med et krav om erstatning på 692 millioner kroner.


Læs også:


Statens It-projektråd: De statslige it-skandaler vil fortsætte, hvis ikke der bliver ændret på basale forhold

Nyt inddrivelsessystem til Skat vil koste mere end 1,1 milliard kroner

Rapport: Skats skandale-ramte EFI system var spækket med fejl, men blev taget i brug alligevel

Kritik: "Hvorfor prøver staten stadigvæk selv at lave it?"

Sådan kan Danmark spare milliarder og undgå it-skandaler: Kig dog på lovgivningen og ikke på it-systemerne

Derfor ender danske it-projekter i kaos: Sådan får vi bugt med it-skandalerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.