Artikel top billede

Splinterny styrelse med 1.100 medarbejdere skal løse Skats it-kvaler

Opsplitningen af Skat betyder, at der i København bliver oprettet en ny stor it-styrelse.

Efter de mange it-skandaler bliver Skat opsplittet i syv nye styrelser, hvor af én af styrelserne bliver en rendyrket it-styrelse, som kommer til at ligge i København.

Den nye styrelse får navnet Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og kommer til at bestå af mellem 900 og 1100 mand.

"En stor del af de it-systemer, som ligger til grund for opkrævningen af skatter og afgifter, er forældede. Samtidig har man haft svært ved at styre store it-udviklingsprojekter. Derfor samles drift, vedligehold og udvikling af it-systemer samt behandling af data i en ny styrelse, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen," står der på regeringens hjemmeside Fra 1 til 7.

Desuden fremgår det af rapporten En Skatteforvaltning i hele Danmark, som ligger på Skatteministeriets hjemmeside, at Skat samlet set får brug for at rekruttere 3.300 nye medarbejdere frem mod 2021.

Det er uvist, hvor mange dem, der er it-medarbejdere. Men i rapporten står der:

"Samtidig er der behov for, at flere og flere andre kompetencer til at løse opgaver, der i stigende grad kræver specialise- ring. Det gælder særligt inden for områder som it, statistik og analyse, jura og økonomi. Det skal bidrage til at imødegå den teknologiske udvikling, der stiller skatteforvaltningen over for nye og stadig mere komplicerede opgaver."

Organisationsændring kan ikke stå alene

Skat har gennem de seneste år været plaget af fejlbehæftede it-systemer, hvor især skandalen med det kasserede it-projekt EFI har trukket store overskrifter og har fået Skat til at sagsøge KMD med erstatningskrav på mange hundrede millioner kroner.

Læs også: IT-Branchen: Beslutningen om at etablere ny it-styrelse under Skat er skadelig og forkert

Ifølge Søren Lauesen, der er professor ved professor på IT-Universitetet og som forsker i årsagerne til de fejlslagne it-projekter, kan de nye organisationsændringerne hos Skat dog ikke stå alene.

"Opsplitningen af Skat er en ren organisationsændring, og det ligger udenfor mit speciale at vurdere, hvilken effekt det har på Skat. Men jeg kan dog sige, at en organisationsændring ikke alene kan løse problemerne. Det kræver, at der også bliver gjort noget ved it-systemerne," siger han i en kort kommentar til Computerworld.

En rapport udarbejdet af Søren Lauesen har tidligere vist, at EFI-system blev taget i brug, selvom over en tredjedel af de indledende test af systemet slog fejl. 

I den forbindelse sagde Søren Lausen til radiostationen, Radio24syv: 

"Jeg har ikke noget godt at sige om EFI. Jeg synes, det er fint, det blev lukket. Det skulle det bare være blevet seks år tidligere."

Sidste år kom det frem, at regningen for at lukke det kuldsejlede it-system vil lande på hele 1,2 milliarder kroner.

Læs også: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Her er de andre styrelser

Udover den nye it-styrelse bliver Skat opsplittet i følgende styrelser.

- Gældsstyrelsen med placering i Middelfart, 1.500 medarbejdere
.
- Motorstyrelsen med placering i Aalborg, 250-300 medarbejdere.

- Administrations- og Servicestyrelsen med placering i Herning, 300-350 medarbejdere.

- Toldstyrelsen med placering i Aarhus, 600-650 medarbejdere.

- Vurderingsstyrelsen med placering i Roskilde, 600-650 medarbejdere.

- Skattestyrelsen med placering i København, 3.300-3.500 medarbejder

Læs også: Rapport: Skats skandale-ramte EFI system var spækket med fejl, men blev taget i brug alligevel
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere