Artikel top billede

Splinterny styrelse med 1.100 medarbejdere skal løse Skats it-kvaler

Opsplitningen af Skat betyder, at der i København bliver oprettet en ny stor it-styrelse.

Efter de mange it-skandaler bliver Skat opsplittet i syv nye styrelser, hvor af én af styrelserne bliver en rendyrket it-styrelse, som kommer til at ligge i København.

Den nye styrelse får navnet Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og kommer til at bestå af mellem 900 og 1100 mand.

"En stor del af de it-systemer, som ligger til grund for opkrævningen af skatter og afgifter, er forældede. Samtidig har man haft svært ved at styre store it-udviklingsprojekter. Derfor samles drift, vedligehold og udvikling af it-systemer samt behandling af data i en ny styrelse, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen," står der på regeringens hjemmeside Fra 1 til 7.

Desuden fremgår det af rapporten En Skatteforvaltning i hele Danmark, som ligger på Skatteministeriets hjemmeside, at Skat samlet set får brug for at rekruttere 3.300 nye medarbejdere frem mod 2021.

Det er uvist, hvor mange dem, der er it-medarbejdere. Men i rapporten står der:

"Samtidig er der behov for, at flere og flere andre kompetencer til at løse opgaver, der i stigende grad kræver specialise- ring. Det gælder særligt inden for områder som it, statistik og analyse, jura og økonomi. Det skal bidrage til at imødegå den teknologiske udvikling, der stiller skatteforvaltningen over for nye og stadig mere komplicerede opgaver."

Organisationsændring kan ikke stå alene

Skat har gennem de seneste år været plaget af fejlbehæftede it-systemer, hvor især skandalen med det kasserede it-projekt EFI har trukket store overskrifter og har fået Skat til at sagsøge KMD med erstatningskrav på mange hundrede millioner kroner.

Læs også: IT-Branchen: Beslutningen om at etablere ny it-styrelse under Skat er skadelig og forkert

Ifølge Søren Lauesen, der er professor ved professor på IT-Universitetet og som forsker i årsagerne til de fejlslagne it-projekter, kan de nye organisationsændringerne hos Skat dog ikke stå alene.

"Opsplitningen af Skat er en ren organisationsændring, og det ligger udenfor mit speciale at vurdere, hvilken effekt det har på Skat. Men jeg kan dog sige, at en organisationsændring ikke alene kan løse problemerne. Det kræver, at der også bliver gjort noget ved it-systemerne," siger han i en kort kommentar til Computerworld.

En rapport udarbejdet af Søren Lauesen har tidligere vist, at EFI-system blev taget i brug, selvom over en tredjedel af de indledende test af systemet slog fejl. 

I den forbindelse sagde Søren Lausen til radiostationen, Radio24syv: 

"Jeg har ikke noget godt at sige om EFI. Jeg synes, det er fint, det blev lukket. Det skulle det bare være blevet seks år tidligere."

Sidste år kom det frem, at regningen for at lukke det kuldsejlede it-system vil lande på hele 1,2 milliarder kroner.

Læs også: Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

Her er de andre styrelser

Udover den nye it-styrelse bliver Skat opsplittet i følgende styrelser.

- Gældsstyrelsen med placering i Middelfart, 1.500 medarbejdere
.
- Motorstyrelsen med placering i Aalborg, 250-300 medarbejdere.

- Administrations- og Servicestyrelsen med placering i Herning, 300-350 medarbejdere.

- Toldstyrelsen med placering i Aarhus, 600-650 medarbejdere.

- Vurderingsstyrelsen med placering i Roskilde, 600-650 medarbejdere.

- Skattestyrelsen med placering i København, 3.300-3.500 medarbejder

Læs også: Rapport: Skats skandale-ramte EFI system var spækket med fejl, men blev taget i brug alligevel
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere