Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Storbritanniens spritnye hangarskib til 26 millarder kroner styres af forældede Windows XP-computere

Windows XP var den nyeste software, da det britiske millitær bestilte den 65.000 tons tunge hangarskib for 10 år siden.

Storbritanniens nyeste og største hangarskib nogensinde, HMS Queen Elizabeth, kan være ekstra udsat for cyberangreb allerede fra sin spæde fødsel, da dets computere kører med Microsofts ældgamle Windows XP.

Det skriver en række britiske medier, blandt andet The Guardian, der har besøgt skibet.

HMS Queen Elizabeth er et 65.000 tons tungt hangarskib og er netop blevet sat i søen for at gennemføre sine første testsejladser, inden det kan tages i brug af den britiske flåde i løbet af 2020.

Det 280 meter lange hangarskab kan huse 36 F-35B-jetfly og 1.600 ansatte.

Det har kostet 3,5 millarder pund - knap 26 millarder danske kroner - og har været i produktion i over 10 år.

Dengang var Windows XP stadig et aktuelt og opdateret system, men i dag er XP både forældet og både sikkerhedseksperter og Microsoft selv fraråder alle at bruge det.

Den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, fortæller til The Telegraph, at skibets systemer er sikre trods gammel software, fordi sikkerheden omkring “computernes software er sikret.”

Det var dog blandt andet Windows XP-maskiner, der blev ramt af sidste måned WannaCry-angreb, der ramte det britiske sundhedsvæsen hårdt.

Windows XP sluttede sin almindelige support af Windows XP tilbage i 2014, men virksomheder og institutioner kan tilkøbe forlænget support inklusiv sikkerhedsopdateringer.

Dog fortæller det britiske forsvar til The Telegraph, at der er planer om at opdatere softwaren i løbet af de kommende år. 

Også det danske forsvar benytter forældet software: Forældet it hos Forsvaret er ikke blevet sikkerhedsopdateret siden 2010: "Det er jo decideret lokkemad for hackere," siger it-ekspert
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.