Artikel top billede

Storbritanniens spritnye hangarskib til 26 millarder kroner styres af forældede Windows XP-computere

Windows XP var den nyeste software, da det britiske millitær bestilte den 65.000 tons tunge hangarskib for 10 år siden.

Storbritanniens nyeste og største hangarskib nogensinde, HMS Queen Elizabeth, kan være ekstra udsat for cyberangreb allerede fra sin spæde fødsel, da dets computere kører med Microsofts ældgamle Windows XP.

Det skriver en række britiske medier, blandt andet The Guardian, der har besøgt skibet.

HMS Queen Elizabeth er et 65.000 tons tungt hangarskib og er netop blevet sat i søen for at gennemføre sine første testsejladser, inden det kan tages i brug af den britiske flåde i løbet af 2020.

Det 280 meter lange hangarskab kan huse 36 F-35B-jetfly og 1.600 ansatte.

Det har kostet 3,5 millarder pund - knap 26 millarder danske kroner - og har været i produktion i over 10 år.

Dengang var Windows XP stadig et aktuelt og opdateret system, men i dag er XP både forældet og både sikkerhedseksperter og Microsoft selv fraråder alle at bruge det.

Den britiske forsvarsminister, Michael Fallon, fortæller til The Telegraph, at skibets systemer er sikre trods gammel software, fordi sikkerheden omkring “computernes software er sikret.”

Det var dog blandt andet Windows XP-maskiner, der blev ramt af sidste måned WannaCry-angreb, der ramte det britiske sundhedsvæsen hårdt.

Windows XP sluttede sin almindelige support af Windows XP tilbage i 2014, men virksomheder og institutioner kan tilkøbe forlænget support inklusiv sikkerhedsopdateringer.

Dog fortæller det britiske forsvar til The Telegraph, at der er planer om at opdatere softwaren i løbet af de kommende år. 

Også det danske forsvar benytter forældet software: Forældet it hos Forsvaret er ikke blevet sikkerhedsopdateret siden 2010: "Det er jo decideret lokkemad for hackere," siger it-ekspert
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere