Slagsmål om EPJ-projekt til kvart milliard

For høje ambitioner hos Århus Amt og it-partneren Systematic giver alvorlige tekniske og økonomiske problemer for storstilet EPJ-projekt. Projektet kommer til koste fem gange så meget som det oprindelige skøn, og tidsfristerne overskrides med flere år.

Århus Amt er på vej ind på de store it-skandalers holdeplads.

Et ambitiøst projekt om elektroniske patientjournaler (EPJ) kommer til at koste næsten det femdobbelte af det oprindelige skøn, tidsfristerne overskrides med år, og amtets it-chef er fjernet fra sin post.

Det værste slag kommer imidlertid fra en uvildig rapport, der sår tvivl om kvaliteten af løsningen.

For både Århus Amt og hovedleverandøren, det højt profilerede århusianske systemhus Systematic, kan rapporten forvandle de fælles drømme om at skabe et internationalt supersystem til sygehuse til et mareridt.

Mareridtet er begyndt

Økonomisk set er mareridtet for længst begyndt.

I mandags måtte økonomiudvalget indstille til amtsrådet, at der bevilges yderligere 60 millioner kroner til projektet, der i 1999 blev vurderet til at koste omkring 50 millioner kroner, men dog for en mere skrabet version.

Går bevillingen igennem, når den samlede pris op på 240 millioner kroner.

Det kan blot være begyndelsen. Lykkes det ikke at få solgt systemet til mange andre, skal amtet bære en stor årlig vedligeholdelsesudgift.

Bag den kritiske rapport "Vurdering af Århus Amts EPJ" står EPJ-Observatoriet ? et samarbejde mellem konsulenthuset Mediq og Aalborg Universitet.

På vegne af Sundhedsministeriet, Amtsrådsforeningen og Hovedstadens Sygehusfællesskab følger observatoriet indførelsen af elektroniske patientjournaler i Danmark.

Århus Amt havde selv bedt EPJ-Observatoriet om "en kritisk og uvildig vurdering" og finansierede den.

Integrationsplatform er en risiko

Ifølge rapporten ligger den største risiko for EPJ-projektet i, at integrationsplatformen - navet i hele løsningen - sinker modulerne, der kører ovenpå.

Det er disse moduler, som læger og sygeplejersker bruger i det daglige til journalskrivning, medicinering med videre, men bliver svartiderne for lange, vil man ikke bruge værktøjet.

Amtets projektledelse afviser imidlertid efterfølgende en lang række af rapportens kritikpunkter. Det sker i en kommentar til Sundhedsudvalget og amtets direktion.

Ifølge projektledelsen har observatoriet talt med "mere eller mindre centrale personer". I kommentaren rejses der også tvivl om, hvorvidt de interviewede personer taler sandt, men EPJ-Observatoriet fastholder sin kritik.

- De personer, vi har talt med, er udvalgt i samarbejde med amtets EPJ-udvalg, siger Knut Bernstein, der står som projektleder for vurderingen, som får støtte fra flere sider.

- Integrationsplatformen har problemer med ydelsen, specielt under søgning af data, siger Martin Pedersen, der er afdelingschef hos WM-data med ansvar for sundhedssektoren.

Hos Systematic, hvor projektet udgør 30 procent af omsætningen, afviser administerende direktør Michael Holm vurderingen.

Han nævner blandt andet, at observatoriet har støttet sig til for gamle tal og peger også på, at integrationsplatformen er solgt til to andre amter.

Ringkjøbing Amt er det ene. Her fortæller it-chefen Michael Dahl, at man foreløbig "kører uden om" modulet på grund af problemerne med de lange svartider.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om EPJ.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere