BreakingCIO Peter Cabello stopper i Pandora: "Det mit team har opnået på få år er intet mindre end enestående."

Slagsmål om EPJ-projekt til kvart milliard

For høje ambitioner hos Århus Amt og it-partneren Systematic giver alvorlige tekniske og økonomiske problemer for storstilet EPJ-projekt. Projektet kommer til koste fem gange så meget som det oprindelige skøn, og tidsfristerne overskrides med flere år.

Århus Amt er på vej ind på de store it-skandalers holdeplads.

Et ambitiøst projekt om elektroniske patientjournaler (EPJ) kommer til at koste næsten det femdobbelte af det oprindelige skøn, tidsfristerne overskrides med år, og amtets it-chef er fjernet fra sin post.

Det værste slag kommer imidlertid fra en uvildig rapport, der sår tvivl om kvaliteten af løsningen.

For både Århus Amt og hovedleverandøren, det højt profilerede århusianske systemhus Systematic, kan rapporten forvandle de fælles drømme om at skabe et internationalt supersystem til sygehuse til et mareridt.

Mareridtet er begyndt
Økonomisk set er mareridtet for længst begyndt.

I mandags måtte økonomiudvalget indstille til amtsrådet, at der bevilges yderligere 60 millioner kroner til projektet, der i 1999 blev vurderet til at koste omkring 50 millioner kroner, men dog for en mere skrabet version.

Går bevillingen igennem, når den samlede pris op på 240 millioner kroner.

Det kan blot være begyndelsen. Lykkes det ikke at få solgt systemet til mange andre, skal amtet bære en stor årlig vedligeholdelsesudgift.

Bag den kritiske rapport "Vurdering af Århus Amts EPJ" står EPJ-Observatoriet ? et samarbejde mellem konsulenthuset Mediq og Aalborg Universitet.

På vegne af Sundhedsministeriet, Amtsrådsforeningen og Hovedstadens Sygehusfællesskab følger observatoriet indførelsen af elektroniske patientjournaler i Danmark.

Århus Amt havde selv bedt EPJ-Observatoriet om "en kritisk og uvildig vurdering" og finansierede den.

Integrationsplatform er en risiko
Ifølge rapporten ligger den største risiko for EPJ-projektet i, at integrationsplatformen - navet i hele løsningen - sinker modulerne, der kører ovenpå.

Det er disse moduler, som læger og sygeplejersker bruger i det daglige til journalskrivning, medicinering med videre, men bliver svartiderne for lange, vil man ikke bruge værktøjet.

Amtets projektledelse afviser imidlertid efterfølgende en lang række af rapportens kritikpunkter. Det sker i en kommentar til Sundhedsudvalget og amtets direktion.

Ifølge projektledelsen har observatoriet talt med "mere eller mindre centrale personer". I kommentaren rejses der også tvivl om, hvorvidt de interviewede personer taler sandt, men EPJ-Observatoriet fastholder sin kritik.

- De personer, vi har talt med, er udvalgt i samarbejde med amtets EPJ-udvalg, siger Knut Bernstein, der står som projektleder for vurderingen, som får støtte fra flere sider.

- Integrationsplatformen har problemer med ydelsen, specielt under søgning af data, siger Martin Pedersen, der er afdelingschef hos WM-data med ansvar for sundhedssektoren.

Hos Systematic, hvor projektet udgør 30 procent af omsætningen, afviser administerende direktør Michael Holm vurderingen.

Han nævner blandt andet, at observatoriet har støttet sig til for gamle tal og peger også på, at integrationsplatformen er solgt til to andre amter.

Ringkjøbing Amt er det ene. Her fortæller it-chefen Michael Dahl, at man foreløbig "kører uden om" modulet på grund af problemerne med de lange svartider.


Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om EPJ.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Premium
CIO Peter Cabello Holmberg stopper hos Pandora efter fem år: ”Jeg trives med transformationer, hvor det ikke bare handler om at ændre retningen fem grader"
Efter fem år i spidsen for it hos en af Danmarks største virksomheder stopper Peter Cabello Holmberg som CIO hos Pandora efter hans stilling er blevet sammenlagt med e-handelschefen. "Det er det rigtige at gøre."
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.