Han uddanner fremtidens danske it-sikkerhedsfolk: "Der er jo et betydeligt rekrutteringsproblem i denne branche"

Københavns Erhversakademi har netop startet Danmarks første it-sikkerhedsuddannelse. Og erhvervslivet hungrer efter kandidaterne, der bliver færdige om halvandet år.

“Nu er vi jo lige gået i gang, så vi er slet ikke nået til første praktikperiode. Men jeg tror ikke, vi kommer til at mangle pladser.”

Det danske erhvervsliv skriger på kompetencer inden for it-sikkerhed, og sikkerhed topper igen og igen listerne over den mest efterspurgte type it-arbejdskraft.

Den arbejdskraft er uddannelsesleder Jesper Nordentoft gået i gang med at skabe på Københavns Erhvervsakademi (KEA).

KEA startede for nylig Danmarks første dedikerede uddannelse i it-sikkerhed, og dermed kan erhvervsakademiet forhåbentlig sende sikkerhedskyndige it-folk ud i arbejde hos Center for Cybersikkerhed, Rigspolitiet og de private sikkerhedsfirmaer, der alle har været inde over uddannelsens indhold.

“Vi har været rundt og talt med virksomheder, organisationer og myndigheder om, hvad det er for en type sikkerhedsfolk, der kommer til at mangle, og ud fra det har vi stykket en studieordning sammen. Og vi får kun positive tilbagemeldinger,” siger Jesper Nordentoft til Computerworld.

“Det svære har været at beslutte, om vægten skal ligge på driftssikkerhed med netværk og firewalls, eller på at konstruere software på en sikker måde. Og der har vi valgt primært, men ikke udelukkende, at fokusere på driften.”

“Heldigvis havde hun en ph.d. i kryptografi…”
De efterspurgte it-sikkerhedsfolk er svære at rekruttere af flere årsager.

Dels er der ikke så mange af dem i Danmark, og dels kan de - af samme årsag - kræve høje lønninger.

Det er i sagens natur et problem for det offentlige, hvor man ikke er i nærheden af at kunne matche de lønninger, en sikkerhedsekspert kan få hos et af de store konsulenthuse eller i et privat sikkerhedsfirma.

Det samme problem gjorde sig gældende, da KEA skulle bemande den nye uddannelse.

“Der er jo et betydeligt rekrutteringsproblem i denne branche, så vi har faktisk løst det med de lærere, vi havde i forvejen. De har været på SANS-kurser rundt om i verden, og flere af dem havde forstand på it-sikkerhed i forvejen. En af dem har for eksempel en ph.d. i kryptografi, og hendes viden har vist sig at være enormt nyttig,” siger Jesper Nordentoft.

Kæmpe interesse
Spektakulære cyberangreb har for alvor sat it-sikkerhed på den brede mediedagsorden, og det er på kort tid gået fra at være niche-stof til noget, man ser i tv-avisen og læser om i de landsdækkende dagblade.

Den interesse har Jesper Nordentoft også kunne mærke på KEAs nye sikkerhedsuddannelse, hvor journalist-besøg pludselig er blevet hverdag i de små lokaler i københavns nordvestkvarter.

“Vi har optaget 27 studerende på to måneders markedsføring, hvor vi havde regnet med 10-12 stykker. Og medierne er meget interesserede. Jeg har ikke prøvet noget lignende i den tid, jeg har været her.”

Læs også: Benhård konkurrence om it-sikkerhedsfolk - og nu vil virksomhederne ansætte endnu flerePremium
SKI søger ny ene-leverandør til kæmpe kontrakt på 637 millioner kroner
SKI søger leverandør til ny ramme-aftale til 637 millioner kroner. Leverandøren bliver ene-leverandør af tablet-computere til en stor del af det offentlige marked.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.