Artikel top billede

Manden bag browserne Opera og Vivaldi: Google er blevet et bølle-selskab, der misbruger sit monopol

Vivaldi-stifter Jon von Tetzchner er stærkt utilfreds med Googles fremgangsmåde over for Vivaldi, som er konkurrent til Chrome-browseren.

Google benytter bølle-metoder og misbruger sit monopol.

Sådan lyder den opsightsvækkende anklage fra manden, der står i spidsen for Vivaldi-browseren, Jon von Tetzchner.

Han er stifter af og direktør i Vivaldi Technologies og havde de samme roller i Opera Software, før han forlod det selskab i 2011.

I et blogindlæg skriver Jon von Tetzchner, at i sin tid hos Opera havde flere gode og positive møder med Googles stiftere, blandt andet da Opera skulle integrere Googles søgemaskine i sin browser.

Læs også: Masser af nye funktioner til din browser: Her er de nye udgaver af Chrome, Vivaldi, Opera og Firefox

Siden har Google dog ændret sig som selskab, mener Jon von Tetzchner, der forklarer, at Google i stigende grad har forsøgt at få brugerne af Googles tjenester til at skifte til Chrome-browseren.

“Nu udvikler vi Vivaldi-browseren. Den er baseret på Chromium, et open source-projekt med Google i spidsen og bygget på WebKit og KHTML. At gøre brug af Googles tjenester burde ikke give nogen problemer, men virkeligheden er desværre en anden,” skriver Jon von Tetzchner.

Han fremhæver, at Vivaldi-browseren blandt andet skal skjule sin identitet, når brugerne besøger Googles tjenester, fordi man på den måde kan undgå problemer.

Læs Googles svar på kritikken her.

Udnytter annonce-monopol

Samtidig anklager han Google for at udnytte sin dominerende position med Google AdWords til at hindre markedsføringen af Vivaldi.

“For nylig blev vores Google AdWords-kampagner annulleret uden advarsel. Det var anden gang, at jeg har oplevet denne situation.”

Vivaldis-stifteren lufter blandt andet sin mistanke om, at nogen hos Google er blevet fortørnede over, at han flere gange offentligt har udtrykt sine privacy-bekymringer - særligt i forhold til Google og Facebook.

Få dage senere blev Vivaldis annonce-kampagner på Google annulleret, skriver han.

Jon von Tetzchner mener, at Google skal droppe 'being evil'-fremgangsmåderne, som han kalder det.

“Som et monopol både inden for søgninger og annoncer viser Google desværre, at man ikke er i stand til at modstå fristelsen til at udnytte magten.”

“Jeg er trist over dette skift fra at være en nørdet, positiv virksomhed til at være den bølle, det er i 2017,” skriver Jon von Tetzchner, der argumenterer for, at det er nødvendigt, at myndighederne i højere grad regulerer Googles adfærd.

Der er naturligvis tale om et partsindlæg, og det skal blive spændende at se, om Google svarer Jon von Tetzchner igen på anklagerne. 

Læs Googles svar på kritikken her.

Læs også:

Masser af nye funktioner til din browser: Her er de nye udgaver af Chrome, Vivaldi, Opera og Firefox

Det vrimler med spændende browsere - men danskerne er mest til Chrome og Safari

Vivaldi-stifter om behovet for en ny browser: De andre browsere har for mange begrænsninger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere