Artikel top billede

Manden bag browserne Opera og Vivaldi: Google er blevet et bølle-selskab, der misbruger sit monopol

Vivaldi-stifter Jon von Tetzchner er stærkt utilfreds med Googles fremgangsmåde over for Vivaldi, som er konkurrent til Chrome-browseren.

Google benytter bølle-metoder og misbruger sit monopol.

Sådan lyder den opsightsvækkende anklage fra manden, der står i spidsen for Vivaldi-browseren, Jon von Tetzchner.

Han er stifter af og direktør i Vivaldi Technologies og havde de samme roller i Opera Software, før han forlod det selskab i 2011.

I et blogindlæg skriver Jon von Tetzchner, at i sin tid hos Opera havde flere gode og positive møder med Googles stiftere, blandt andet da Opera skulle integrere Googles søgemaskine i sin browser.

Læs også: Masser af nye funktioner til din browser: Her er de nye udgaver af Chrome, Vivaldi, Opera og Firefox

Siden har Google dog ændret sig som selskab, mener Jon von Tetzchner, der forklarer, at Google i stigende grad har forsøgt at få brugerne af Googles tjenester til at skifte til Chrome-browseren.

“Nu udvikler vi Vivaldi-browseren. Den er baseret på Chromium, et open source-projekt med Google i spidsen og bygget på WebKit og KHTML. At gøre brug af Googles tjenester burde ikke give nogen problemer, men virkeligheden er desværre en anden,” skriver Jon von Tetzchner.

Han fremhæver, at Vivaldi-browseren blandt andet skal skjule sin identitet, når brugerne besøger Googles tjenester, fordi man på den måde kan undgå problemer.

Læs Googles svar på kritikken her.

Udnytter annonce-monopol

Samtidig anklager han Google for at udnytte sin dominerende position med Google AdWords til at hindre markedsføringen af Vivaldi.

“For nylig blev vores Google AdWords-kampagner annulleret uden advarsel. Det var anden gang, at jeg har oplevet denne situation.”

Vivaldis-stifteren lufter blandt andet sin mistanke om, at nogen hos Google er blevet fortørnede over, at han flere gange offentligt har udtrykt sine privacy-bekymringer - særligt i forhold til Google og Facebook.

Få dage senere blev Vivaldis annonce-kampagner på Google annulleret, skriver han.

Jon von Tetzchner mener, at Google skal droppe 'being evil'-fremgangsmåderne, som han kalder det.

“Som et monopol både inden for søgninger og annoncer viser Google desværre, at man ikke er i stand til at modstå fristelsen til at udnytte magten.”

“Jeg er trist over dette skift fra at være en nørdet, positiv virksomhed til at være den bølle, det er i 2017,” skriver Jon von Tetzchner, der argumenterer for, at det er nødvendigt, at myndighederne i højere grad regulerer Googles adfærd.

Der er naturligvis tale om et partsindlæg, og det skal blive spændende at se, om Google svarer Jon von Tetzchner igen på anklagerne. 

Læs Googles svar på kritikken her.

Læs også:

Masser af nye funktioner til din browser: Her er de nye udgaver af Chrome, Vivaldi, Opera og Firefox

Det vrimler med spændende browsere - men danskerne er mest til Chrome og Safari

Vivaldi-stifter om behovet for en ny browser: De andre browsere har for mange begrænsninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere


Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere