Artikel top billede

Manden bag browserne Opera og Vivaldi: Google er blevet et bølle-selskab, der misbruger sit monopol

Vivaldi-stifter Jon von Tetzchner er stærkt utilfreds med Googles fremgangsmåde over for Vivaldi, som er konkurrent til Chrome-browseren.

Google benytter bølle-metoder og misbruger sit monopol.

Sådan lyder den opsightsvækkende anklage fra manden, der står i spidsen for Vivaldi-browseren, Jon von Tetzchner.

Han er stifter af og direktør i Vivaldi Technologies og havde de samme roller i Opera Software, før han forlod det selskab i 2011.

I et blogindlæg skriver Jon von Tetzchner, at i sin tid hos Opera havde flere gode og positive møder med Googles stiftere, blandt andet da Opera skulle integrere Googles søgemaskine i sin browser.

Læs også: Masser af nye funktioner til din browser: Her er de nye udgaver af Chrome, Vivaldi, Opera og Firefox

Siden har Google dog ændret sig som selskab, mener Jon von Tetzchner, der forklarer, at Google i stigende grad har forsøgt at få brugerne af Googles tjenester til at skifte til Chrome-browseren.

“Nu udvikler vi Vivaldi-browseren. Den er baseret på Chromium, et open source-projekt med Google i spidsen og bygget på WebKit og KHTML. At gøre brug af Googles tjenester burde ikke give nogen problemer, men virkeligheden er desværre en anden,” skriver Jon von Tetzchner.

Han fremhæver, at Vivaldi-browseren blandt andet skal skjule sin identitet, når brugerne besøger Googles tjenester, fordi man på den måde kan undgå problemer.

Læs Googles svar på kritikken her.

Udnytter annonce-monopol

Samtidig anklager han Google for at udnytte sin dominerende position med Google AdWords til at hindre markedsføringen af Vivaldi.

“For nylig blev vores Google AdWords-kampagner annulleret uden advarsel. Det var anden gang, at jeg har oplevet denne situation.”

Vivaldis-stifteren lufter blandt andet sin mistanke om, at nogen hos Google er blevet fortørnede over, at han flere gange offentligt har udtrykt sine privacy-bekymringer - særligt i forhold til Google og Facebook.

Få dage senere blev Vivaldis annonce-kampagner på Google annulleret, skriver han.

Jon von Tetzchner mener, at Google skal droppe 'being evil'-fremgangsmåderne, som han kalder det.

“Som et monopol både inden for søgninger og annoncer viser Google desværre, at man ikke er i stand til at modstå fristelsen til at udnytte magten.”

“Jeg er trist over dette skift fra at være en nørdet, positiv virksomhed til at være den bølle, det er i 2017,” skriver Jon von Tetzchner, der argumenterer for, at det er nødvendigt, at myndighederne i højere grad regulerer Googles adfærd.

Der er naturligvis tale om et partsindlæg, og det skal blive spændende at se, om Google svarer Jon von Tetzchner igen på anklagerne. 

Læs Googles svar på kritikken her.

Læs også:

Masser af nye funktioner til din browser: Her er de nye udgaver af Chrome, Vivaldi, Opera og Firefox

Det vrimler med spændende browsere - men danskerne er mest til Chrome og Safari

Vivaldi-stifter om behovet for en ny browser: De andre browsere har for mange begrænsninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.