Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Politiet dropper sigtelse mod 51-årig efter kæmpe nytårs-nedbrud hos YouSee

Efter i næsten ni måneder at have efterforsket det store YouSee-nedbrud, der gav sort skærm nytårsaften, dropper Københavns Politi nu sigtelsen mod en 51-årig mand.

Københavns Politi dropper sigtelsen mod en dansk mand, der har været sat i forbindelse med det store nedbrud hos YouSee nytårsaften.

“Københavns Politi har i dag opgivet sigtelsen mod den person, der blev anholdt den 5. januar 2017 og sigtet for at stå bag nedbruddet i tv-signalet nytårsaftensdag sidste år, som var skyld i, at over 1,3 mio. Yousee-kunder ikke kunne modtage tv-signaler i flere timer.”

Politiet skriver videre i en pressemeddelelse:

“Manden var sigtet for omfattende forstyrrelse i driften af fjernsynsanlæg (straffelovens § 193, stk. 1) og hærværk af betydeligt omfang (§ 291, stk. 2, jf. stk. 1), men efterforskningen har ikke underbygget, at der skulle være grundlag for at opretholde sigtelsen mod ham.”

“Efterforskningen fortsætter imidlertid i anden retning, og derfor har Københavns Politi ikke mulighed for at give yderligere oplysninger i sagen på nuværende tidspunkt.”

Læs også:

Forsvarsadvokat for "YouSee-manden" overvejer erstatningskrav: Politiet forfulgte det forkerte spor

Her er forløbet i YouSee-sagen

Det er nu næsten ni måneder siden, at YouSee-kundernes tv-signal gik i sort nytårsaften.

Omkring klokken 16:30 nytårsaftensdag begyndte problemerne. YouSees kæmpe-nedbrud betød blandt andet, at kunderne gik glip af dronningens nytårstale og al den gode tv-underholdning i løbet af aftenen.

YouSee arbejdede det meste af ugen efter på at genoprette infrastrukturen og på at finde årsagen til nedbruddet. Det førte til sidst til, at sagen blev meldt til politiet. YouSee var nået frem til, at der var tale om sabotage.

"Der er tale om et kompliceret nedbrud, som kræver detaljeret viden om YouSees setup og tv-platform. Vi vurderer på den baggrund, at der er tale om en bevidst skadelig handling. Vi har derfor overgivet sagen til politiet, og vi kan dermed ikke kommentere yderligere," udtalte Pernille Erenbjerg, koncernchef i TDC.

Læs mere her: YouSee blev angrebet nytårsaftensdag - kæmpe-nedbrud var ikke et uheld

En på daværende 51-årig mand blev anholdt og sigtet i sagen, hvilket førte til en pressemeddelelse fra Københavns Politi den 5. januar.

"Københavns Politi har i dag kl. 1000 ved et møde med TDC fået overdraget sagsmateriale fra TDC´s egen undersøgelse af årsagen til, at YouSee-kunder blev ramt af sort skærm fredag den 31. december 2016," lød det.

"På baggrund af disse oplysninger har Københavns Politi, Afdeling for Personfarlig Kriminalitet, i dag kl. 13.04 anholdt en 51-årig dansk mand. Den anholdte er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 193 i forhold til omfattende forstyrrelse af driften af fjernsynsanlæg."

"I forbindelse med anholdelsen er der gennemført ransagninger og sikret forskelligt udstyr med henblik på teknisk undersøgelse."

Læs også: YouSee-nedbrud skabte kunde-shitstorm og ramte på ekstremt uheldigt tidspunkt: Det kan det koste TDC

Allerede dagen efter tikkede en ny pressemeddelelse dog ind fra Københavns Politi:

"Københavns Politi har til formiddag modtaget yderligere oplysninger i sagen om nedbruddet i tv-signalet nytårsaftensdag."

"De nye oplysninger betyder, at den sigtede vil blive løsladt, da der på nuværende tidspunkt ikke er grundlag for at kræve ham varetægtsfængslet. Sigtelsen mod manden opretholdes dog, og efterforskningen fortsætter."

"Københavns Politi har for nuværende ikke yderligere oplysninger," lød den korte besked.

Det sagde Politiet til Computerworld for tre måneder siden

Computerworld har fulgt sagen tæt under hele forløbet.

YouSee har hele tiden henvist til, at det nu var en politisag, og at selskabet derfor ikke havde flere kommentarer om nedbruddet. 

Københavns Politi kunne til gengæld i slutningen juni give følgende stastus i sagen til Computerworld: 

"Københavns Politi kan oplyse, at der fortsat efterforskes i sagen. Det er en kompliceret efterforskning, som vil tage lang tid, før der er fuldt overblik over sagen. Der er ikke yderligere oplysninger om sagen på nuværende tidspunkt."

I dag, næsten ni måneder efter det store nedbrud fandt sted, har politiet så valgt at frafalde sigtelsen på den mand, der har været mistænkt i sagen.  

Læs også:

Forsvarsadvokat for "YouSee-manden" overvejer erstatningskrav: Politiet forfulgte det forkerte spor

Et halvt år efter kæmpe nytårs-nedbrud hos YouSee: Her er status på politiets efterforskning af 51-årig mands rolle

Yousee-nedbrud skabte kunde-shitstorm og ramte på ekstremt uheldigt tidspunkt: Det kan det koste TDC

YouSee blev angrebet nytårsaftensdag - kæmpe-nedbrud var ikke et uheld

Politiet løslader 51-årig, der er sigtet for at stå bag YouSee-nedbrud: Har modtaget 'yderligere oplysninger'

TDC-tekniker afslører: Derfor tog det så lang tid at genoprette tv-signalet hos YouSee-kunderne

Afsløring: Så nemt har det været at hacke sig ind i dele af YouSees tv-netværk - sikkerheden har været elendig

Rivaler klar til at tage imod utilfredse YouSee-kunder efter kæmpe-nedbrud