Artikel top billede

It-brugerklubben SBSYS erklæret ulovlig af Ankestyrelsen: Må ikke videresælge licenser

Det kommunale it-fællesskab SBSYS bliver nu erklæret ulovligt i sin nuværende form af Ankestyrelsen.

Den omdiskuterede kommunale brugerklub SBSYS må ikke videresælge licencer til sit it-system til tredjepart, og derfor er klubben ulovlig.

Det fastslår Ankestyrelsen i en principsag.

"Det er derfor Ankestyrelsens samlede opfattelse, at kommuners og regioners deltagelse i Brugerklubben SBSYS ikke er lovlig, da brugerklubben ikke kun varetager opgaver, som kommuner/regioner selv lovligt kan varetage, men også varetager ikke-lovlige opgaver i form af udstedelse af licensaftaler," skriver styrelsen i en redegørelse.

Klubben er en samling af 30 kommuner og regioner, der betaler et kontingent for at benytte it-systemet SBSYS til sags- og dokumenthåndtering.

Gruppens formål er at administrere og udvikle SBSYS i takt med behov og understøtte udviklingen af digital forvaltning i de offetnlige myndigheder, der benytter systemet og er en del af fællesskabet. 

Ankestyrelsen har blåstemplet, at kommuner og offentlige institutioner gerne på gå sammen om at drive et fælles it-system, men da klubben også har videresolgt licenser til SBSYS-systemet til andre, bliver det ulovligt, konkluderer Ankestyrelsen.

Tilbage i sommeren blev den kommunale klub kritiseret af Dansk Erhverv, der dengang mente, at klubben bedrev “offentligt opgavetyveri.”

Dansk Erhverv mente, at SBSYS-klubben med lave priser undergravede det private marked: Dansk Erhverv: Kommunale it-brugerklubber i gang med at ødelægge hele markedet

Også erhvervsminister Brian Mikkelsen har udtalt sig om SBSYS i forbindelse med rammer for den offentlige sektors rolle som en af “de ting, der skal kigges på. “

Læs også: Kommuner scorer selvmål med it-brugerklubber: Risikerer at ødelægge markedet for kommunale it-systemer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere