Artikel top billede

It-brugerklubben SBSYS erklæret ulovlig af Ankestyrelsen: Må ikke videresælge licenser

Det kommunale it-fællesskab SBSYS bliver nu erklæret ulovligt i sin nuværende form af Ankestyrelsen.

Den omdiskuterede kommunale brugerklub SBSYS må ikke videresælge licencer til sit it-system til tredjepart, og derfor er klubben ulovlig.

Det fastslår Ankestyrelsen i en principsag.

"Det er derfor Ankestyrelsens samlede opfattelse, at kommuners og regioners deltagelse i Brugerklubben SBSYS ikke er lovlig, da brugerklubben ikke kun varetager opgaver, som kommuner/regioner selv lovligt kan varetage, men også varetager ikke-lovlige opgaver i form af udstedelse af licensaftaler," skriver styrelsen i en redegørelse.

Klubben er en samling af 30 kommuner og regioner, der betaler et kontingent for at benytte it-systemet SBSYS til sags- og dokumenthåndtering.

Gruppens formål er at administrere og udvikle SBSYS i takt med behov og understøtte udviklingen af digital forvaltning i de offetnlige myndigheder, der benytter systemet og er en del af fællesskabet. 

Ankestyrelsen har blåstemplet, at kommuner og offentlige institutioner gerne på gå sammen om at drive et fælles it-system, men da klubben også har videresolgt licenser til SBSYS-systemet til andre, bliver det ulovligt, konkluderer Ankestyrelsen.

Tilbage i sommeren blev den kommunale klub kritiseret af Dansk Erhverv, der dengang mente, at klubben bedrev “offentligt opgavetyveri.”

Dansk Erhverv mente, at SBSYS-klubben med lave priser undergravede det private marked: Dansk Erhverv: Kommunale it-brugerklubber i gang med at ødelægge hele markedet

Også erhvervsminister Brian Mikkelsen har udtalt sig om SBSYS i forbindelse med rammer for den offentlige sektors rolle som en af “de ting, der skal kigges på. “

Læs også: Kommuner scorer selvmål med it-brugerklubber: Risikerer at ødelægge markedet for kommunale it-systemer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere