Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Otte danske myndigheder undersøgt af Datatilsynet - de syv bryder persondataloven

Der er omfattende eller meget omfattende mangler i forhold til persondataloven hos syv af otte statslige myndigheder, som netop er blevet undersøgt af Datatilsynet.

En række statslige myndigheder har store problemer med at efterleve persondataloven.

Det oplyser Datatilsynet i en ny orientering.

“Vores stikprøver viser, at databeskyttelsen – hos syv ud af otte af de statslige myndigheder – har omfattende eller meget omfattende mangler."

"Den mangelfulde databeskyttelse bekræfter desværre i vidt omfang en kedelig tendens hos de offentlige myndigheder, som vi fører tilsyn med,” lyder det i en udtalelse fra Datatilsynet.

Datatilsynets oplyser, at undersøgelsen er baseret på en skriftlig indsamling af oplysninger ved brug af spørgeskemaer og opklarende spørgsmål efterfølgende.

Datatilsynet har fokuseret på områder, hvor persondataloven og sikkerhedsbekendtgørelsen stiller en række formelle krav.

“Det er en del af det værn, som skal være med til at forhindre, at personoplysninger kommer på afveje eller kan tilgås af uvedkommende,” forklarer Datatilynset.

Har tidligere stødt på de samme problemer

Samtidig udtaler lederen af Datatilsynets tilsynsenhed, kontorchef Jesper Husmer Vang:

”Vores undersøgelse er fokuseret på en række af de grundlæggende pligter: Man skal have sikkerhedsregler og aftaler med sine databehandlere, og man skal foretage tilsyn og påse, at sikkerheden er på plads, både i eget hus og hos eksterne databehandlerne.”

“Sager som CSC-hackersagen har vist, at netop sikkerheden hos databehandlerne er rigtig vigtig.”

“Vi er således tidligere stødt på de samme problemer i forbindelse med vores tilsyn med en række kommuner og med regionerne.”

“Jeg vil gerne komme med en kraftig opfordring til alle danske myndigheder og virksomheder om at forøge fokus på databeskyttelsen både hos dem selv og hos deres leverandører. De krav, som i dag følger af persondataloven, går ikke væk med den nye databeskyttelsesforordning – tværtimod – så det handler om, at organisationer, der behandler personoplysninger, skal se at få styr på deres data og deres databehandlere”.

Manglerne fører til kritik

Datatilsynet skriver samtidig, at de mangler, som undersøgelserne har påvist, giver Datatilsynet grund til at udtale kritik.

Meget kritisabelt er udtalt til fire statslige myndigheder. Det drejer sig om Beskæftigelsesministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet, Vejdirektoratet og Sundhedsdatastyrelsen.

Kritisabelt er udtalt til tre statslige myndigheder. Det er Udlændinge- og Integrationsministeriet, Rigspolitiet og Rigsadvokaten.

“Datatilsynet har anmodet myndighederne om at redegøre for, hvilke skridt der vil blive taget for at sikre en bedre efterlevelse af persondataloven fremover – på de punkter, hvor der er fundet mangler.”

Den ene myndighed, der ikke får nogen kritik, er Udbetaling Danmark.

Læs også:

Datatilsynet 11 måneder før persondataforordningen: "Vi kan ikke håndhæve loven med de nuværende ressourcer"
IT-JOB

Evaxion Biotech A/S

IT Operations Manager

Xellia Pharmaceuticals ApS

On-site IT-supporter

Jyske Bank

Forretningsudvikler

Sentia Denmark A/S

Internal IT Engineer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere