Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Otte danske myndigheder undersøgt af Datatilsynet - de syv bryder persondataloven

Der er omfattende eller meget omfattende mangler i forhold til persondataloven hos syv af otte statslige myndigheder, som netop er blevet undersøgt af Datatilsynet.

En række statslige myndigheder har store problemer med at efterleve persondataloven.

Det oplyser Datatilsynet i en ny orientering.

“Vores stikprøver viser, at databeskyttelsen – hos syv ud af otte af de statslige myndigheder – har omfattende eller meget omfattende mangler."

"Den mangelfulde databeskyttelse bekræfter desværre i vidt omfang en kedelig tendens hos de offentlige myndigheder, som vi fører tilsyn med,” lyder det i en udtalelse fra Datatilsynet.

Datatilsynets oplyser, at undersøgelsen er baseret på en skriftlig indsamling af oplysninger ved brug af spørgeskemaer og opklarende spørgsmål efterfølgende.

Datatilsynet har fokuseret på områder, hvor persondataloven og sikkerhedsbekendtgørelsen stiller en række formelle krav.

“Det er en del af det værn, som skal være med til at forhindre, at personoplysninger kommer på afveje eller kan tilgås af uvedkommende,” forklarer Datatilynset.

Har tidligere stødt på de samme problemer

Samtidig udtaler lederen af Datatilsynets tilsynsenhed, kontorchef Jesper Husmer Vang:

”Vores undersøgelse er fokuseret på en række af de grundlæggende pligter: Man skal have sikkerhedsregler og aftaler med sine databehandlere, og man skal foretage tilsyn og påse, at sikkerheden er på plads, både i eget hus og hos eksterne databehandlerne.”

“Sager som CSC-hackersagen har vist, at netop sikkerheden hos databehandlerne er rigtig vigtig.”

“Vi er således tidligere stødt på de samme problemer i forbindelse med vores tilsyn med en række kommuner og med regionerne.”

“Jeg vil gerne komme med en kraftig opfordring til alle danske myndigheder og virksomheder om at forøge fokus på databeskyttelsen både hos dem selv og hos deres leverandører. De krav, som i dag følger af persondataloven, går ikke væk med den nye databeskyttelsesforordning – tværtimod – så det handler om, at organisationer, der behandler personoplysninger, skal se at få styr på deres data og deres databehandlere”.

Manglerne fører til kritik

Datatilsynet skriver samtidig, at de mangler, som undersøgelserne har påvist, giver Datatilsynet grund til at udtale kritik.

Meget kritisabelt er udtalt til fire statslige myndigheder. Det drejer sig om Beskæftigelsesministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet, Vejdirektoratet og Sundhedsdatastyrelsen.

Kritisabelt er udtalt til tre statslige myndigheder. Det er Udlændinge- og Integrationsministeriet, Rigspolitiet og Rigsadvokaten.

“Datatilsynet har anmodet myndighederne om at redegøre for, hvilke skridt der vil blive taget for at sikre en bedre efterlevelse af persondataloven fremover – på de punkter, hvor der er fundet mangler.”

Den ene myndighed, der ikke får nogen kritik, er Udbetaling Danmark.

Læs også:

Datatilsynet 11 måneder før persondataforordningen: "Vi kan ikke håndhæve loven med de nuværende ressourcer"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere