Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Columbus køber svensk it-firma med 600 ansatte: I gang med at overtage iStone

Columbus har afgivet tilbud på mellen 320 millioner og 427 millioner kroner på det svenske it-selskab iStone. Aftale er på plads med bestyrelse og ledelse. Opkøbet skal bane vejen for Columbus ind på det svenske marked.

Danske Columbus har afgivet købstilbud på det svenske it-selskab iStone.

Det er Columbus plan at anvende det 10 år gamle svenske selskab som springbræt til at komme ind på ikke mindst det svenske marked, hvor iStone har godt fodfæste.

Det svenske selskab har kontorer i 13 lande og omsatte i 2016 for 790 millioner svenske kroner (600 millioner danske kroner). 

De sikrede en indtjening før skat og afskrivninger (EBITDA) på 10 millioner svenske kroner.

Columbus, der er børsnoteret, meddeler i en fondsbørsmeddelelse, at selskabet betaler 230 millioner svenske kroner (172 millioner danske kroner) for de første 51 procent af aktierne straks. Købet af de resterende 49 procent aktier fordeles over 2018, 2019 og 2020. Her ligger prisen ikke fast, da den afhænger af forskellige delmål.

"På basis af den foreløbige forretningsplan forventes prisen for de resterende 49 pct. at blive i niveauet 200-340 mio. svenske kr., blandt andet afhængig af hvor hurtigt synergierne kan opnås," skriver Columbus.

Det betyder altså, at Columbus i alt vil betale mellem 320 millioner kroner og 427 millioner kroner for iStone.

Det fremgår af iStones årsrapport for 2016, at aktiekapitalen i iStone ved årskiftet var på knap 875 millioner kroner - altså omkring 650 millioner kroner.

Har accepteret

iStones ledelse har allerede accepteret tilbuddet, og selskabet bestyrelse anbefaler alle aktionærerne at sige ja. 

Selskabets største aktionær er CEO Markus Jakobson, der ejer 16,26 procent af aktierne, fremgår det af selskabets seneste årsrapport, som du finder her.

Columbus forventer, at accept af tilbuddet er en formalitet og forventer såkaldt 'closing' af købsaftalen allerede 2. januar 2018. Det vil med et slag øge Columbus størrelse ganske markant med en forøgelse af både medarbejderstab og omsætning på 50 procent fra den ene dag til den anden.

Det svenske selskab minder en del om Columbus, da det som det danske selskab sælger it-løsninger til produktion, - fødevare- detail- og distributionsvirksomheder og er fokuseret på salg af ERP-løsninger.

“Med Columbus' komplette portefølje af brancheløsninger til produktionsvirksomheder åbner det nye muligheder for at skabe yderligere værdi for iStones nye og eksisterende kunder,” lyder det fra Columbus.

“Kombineret med Columbus' markedsledende Microsoft-kompetence og løsningsportefølje udvider Columbus sin teknologikompetence og appellerer dermed til et større marked,” meddeler selskabet.

Columbus-direktør Thomas Honoré befinder sig netop nu i Stockholm for at aftale detaljer med iStones ledelse.

Du kan læse et interview med ham på cw.dk om købstilbuddet senere torsdag.

Læs også: 

Columbus har fundet effektiv vækst-opskrift: Udnytter virksomhedernes it-fokus

Danske ERP-leverandører skovler penge ind: Disse selskaber klarer sig bedst blandt 24 leverandører
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere