Artikel top billede

Sviende nederlag til Uber: EU slår fast, at Uber skal reguleres som et taxi-selskab og ikke som en digital platform

En EU-dom har netop slået fast, at Uber skal reguleres som et taxiselskab og ikke som en digital platform.

I en længe ventet dom slår EU-domstolen fast, at Uber skal reguleres som en et taxiselskab.

Det skriver Bloomberg.

Dommen, der ikke kan ankes, er et klart nederlag for Uber.

Virksomheden har argumenteret for, at virksomheden ikke er et taxiselskab, men blot en digital platform, der sætter passagerer og chauffører i forbindelse med hinanden.

Udfaldet har været imødeset med spænding, fordi digitale platforme er omfattet af EU’s regler om fri bevæglighed for varer og tjenesteydelser, mens taxitjenester derimod frit kan reguleres af de enkelte medlemslande.

EU-dommen tager udgangspunkt i Ubers tjeneste Uber Pop, der har været brugt i adskillige europæiske byer, heriblandt i København. 

Dommen tager afsæt i en spansk sag fra 2014, hvor Uber fik forbud mod at drive personbefordring i Spanien. Et spørgsmål som Uber dog mente stred mod EU-retten.

Uber: Rammer millioner af europæiske borgere
Computerworld har forsøgt at få en kommentar fra Uber.

Og den amerikanske virksomhed oplyser i et mailsvar til Computerworld, at kendelsen ikke får nogen betydning i langt de fleste EU-lande, hvor Uber allerede opererer i overenstemmelse med de nationale reguleringer af taximarkedet. 

Derimod får kendelsen betydning på marekder som det danske, hvor nationale regulerering afskærer Uber fra at være tilstede. 

"Kendelsen betyder, at millioner af europæiske borgere vil blive afskåret fra at bruge apps som vores. Vores nye CEO har sagt, at det er helt i orden at regulere tjenester som Uber, og derfor vil vi fortsætte dialogen med byer over hele Europa," lyder det i mailen 

Endnu et nederlag for Uber

EU-dommen er blot et af flere juridiske nederlag, som Uber har lidt i Europa gennem det seneste år. 

Tidligere på året valgte Uber at trække sig fra det danske marked, fordi tjenesten vurderer at den nye danske taxilov ”vil umuliggøre den fortsatte drift af tjenesten”.

Derudover har transportmyndighederne i den engelske hovedstad London tidligere på efteråret valgt ikke at forlænge Ubers tilladelse til at operere i byen.

Det skete blandt andet med den begrundelse, at Uber ikke har levet op til sit ansvar for at gennemføre baggrundstjek af chaufførerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere