Artikel top billede

Foto: Craig Jewell. (Foto: Copyright (2007) Craig Jewell / Craig Jewell)

Det bliver ekstremt dyrt at etablere 5G: Usikkert om man kan drive en sund forretning med 5G-udgifternes himmelflugt

Prisen for at udvikle og etablere 5G bliver ganske hamper, og det er slet ikke sikkert, at man kan drive en kommercielt bæredygtig 5G-forretning.

Vi befinder os nu i 2018, og dermed er vi også kommet et skridt tættere på den 5G-virkelighed, der banker på døren - og som ventes for alvor at ankomme fra 2020.

5G vil betyde gigabit-hastigheder på mobilnetværket, langt lavere latency og helt nye brugsscenarier, eksempelvis inden for internet of things og smart cities.

Det bliver dog alt andet end billigt at udvikle og udrulle et 5G både nationalt og globalt.

Nyhedsbureauet Bloomberg har set nærmere på 5G-regnestykket og skriver, at teleoperatører, chipproducenter, mobilproducenter og softwareselskaber kommer til at spendere omkring 200 milliarder dollars om året på research og investeringer i 5G for at nå dertil, hvor man levere de teknologiske fordele, alle fremhæver ved 5G.

Det svarer til over 1.200 milliarder danske kroner, og det fortæller dermed også en hel del om, hvor store økonomiske interesser, der er på spil, når vi taler 5G.

Derfor er der bekymring

Netop udsigten til at skulle investere milliarder af kroner i 5G er der mange i teleindustrien, der har fremhævet som værende den helt store udfordring.

De økonomiske gevinster er nemlig slet ikke nogen garanti.

Sagen er den, at det fortsat er meget uvist, hvor interesserede kunderne vil være i 5G - og hvor meget de vil være villige til at betaler for de nye mulige muligheder.

Jakob Willer, der er direktør i brancheforeningen Teleindustrien, har tidligere udtalt til Computerworld, at det kan blive rigtig dyrt for teleselskaberne med alle omkostningerne, der er til at købe frekvenstilladelser til 5G, investere i nyt udstyr og så selve udrulningen:

"Der er ikke nogen tvivl om, at vi også er begejstrede for, at teknologien udvikler sig og for, at det bliver hurtigere, at kapaciteten stiger, og at latency falder. Det skaber nogle nye muligheder."

“Men derfra er der et stykke til at kunne gennemskue, hvordan det har betydning for forretningsudviklingen og efterspørgslen, så man kan få forrentet de store investeringer, der ligger i teknologien. Det er der, at vi bliver noget bekymrede," lød det fra Jakob Willer.

Læs interviewet: Danske teleselskaber advarer: 5G kan blive rigtigt dyrt i Danmark - kan vi overhovedet tjene penge på det?

I artiklen hos Bloomberg kan man læse, at det ikke mindst kan blive en udfordring at tjene penge på 5G på de mest modne markeder, fordi der ikke længere er den efterspørgsel efter mere og hurtigere bredbånd, som der var for år tilbage.

“Historisk, fra 1G til 4G, har der været en ret ret direkte evolution både i forhold til forretning og teknologi. Omsætningen voksede proportionelt med brugen,” udtaler en telekonsulent ved navn Chetan Sharma til Bloomberg og tilføjer samtidig, at det ikke bliver så ligetil med 5G.

Mens de forretningsmæssige udfordringer ved 5G er ganske betydelige, så er der ingen tvivl om, at vi rent teknologisk sagtens kan få gavn af den nye netværksteknologi.

Det skyldes ikke bare, at eksempelvis lav latency åbner for nye brugsscenarier, men også at presset på mobilnetværk verden over fortsætter med at stige år for år.

Forbruget af data over mobilnetværk er også steget voldsomt en række år i træk her i Danmark.

Hvert mobile bredbåndsabonnement bruger nu på seks måneder i gennemsnit 34,4 GB. Det er 5,7 GB i gennemsnit per måned, en stigning på 39,8 procent over det seneste år.

Det fremgår af Energistyrelsens telestatistik for første halvår 2017:

Dataforbruget stiger hastigt på det mobile bredbånd: Danskerne bruger 5,7 GB om måneden - og kan ikke nøjes med ét abonnement

Læs også:

Fuld fart på 5G-udviklingen: Telegigant melder om markante fremskridt med 5G-netværk

Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

Danske teleselskaber advarer: 5G kan blive rigtigt dyrt i Danmark - kan vi overhovedet tjene penge på det?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere