Artikel top billede

Der anvendes syntetiske diamanter i den nye type sensor. Billeder: Fraunhofer. (Foto: Fraunhofer IAF / Iselin)

Helt ny type sensor skal anvendes i fremtidens harddiske - og til at måle din hjerneaktivitet

Avanceret kvanteteknologi har gjort det muligt at udvikle ny type sensor, der er så lille, at den kan måle magnetiske felter i fremtidens harddiske og på sigt også følelser og funktioner i menneskets hjerne.

Forskere fra det tyske Fraunhofer Institute mener at have opfundet en ny smart sensor, der bygger på kvanteteknologi og kan få afgørende betydning i blandt andet fremstillingen af fremtidens integrerede kredsløb og harddiske, der bliver mindre og mindre.

Fraunhofer skriver, at moderne processorer indeholder op til 30 millioner transistorer, og at de magnetiske strukturer i en moderne harddisk måler blot 10 til 20 nanometer.

Dimensionerne er ved at nærme sig et så mikroskopisk niveau, at det er kvanteteknologi, der skal i brug til fremtidens it-løsninger.

Nu har forskere fra Fraunhofer Institute sammen med forskere fra Max Planck Institute for Solid State Research udviklet en ny type sensor ved hjælp af kvanteteknologi.

Den nye sensor har ifølge Fraunhofer Institute en størrelse, der svarer til et nitrogen-atom, og der anvendes en syntetisk diamant som materiale.

Kan måle hjerneaktivitet

Det er planen, at denne type sensorer på sigt vil kunne blive brugt til at måle de mikroskopiske magnetiske felter, der vil være på spil i næste generations harddiske, skriver forskerne.

“Fremstillingen af den innovative kvantesensor kræver en særlig ren krystal, hvilket har inspireret til yderligere forbedringer af processen,” forklarer Fraunhofer Institute, der blandt andet kan fortælle, at den metan, der anvendes til at fremstille diamanten, skal være ekstremt ren, for at det kan fungere.

“Den lille bitte sensor kan potentielt anvendes i en række scenarier, da der er svage magnetiske felter overalt, selv i din hjerne.

“Så når vi tænker eller føler, skaber vores hjerner magnetiske felter. Forskere forsøger at lokalisere denne hjerneaktivitet for at finde de bestemte steder i hjernen, der står for en bestemt funktion eller følelse,” lyder det fra Fraunhofer Institute.

Læs også:

Her er syv konkrete teknologier, der kan disrupte din virksomhed - og som du også selv kan udnytte
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere