Artikel top billede

Der anvendes syntetiske diamanter i den nye type sensor. Billeder: Fraunhofer.

Helt ny type sensor skal anvendes i fremtidens harddiske - og til at måle din hjerneaktivitet

Avanceret kvanteteknologi har gjort det muligt at udvikle ny type sensor, der er så lille, at den kan måle magnetiske felter i fremtidens harddiske og på sigt også følelser og funktioner i menneskets hjerne.

Forskere fra det tyske Fraunhofer Institute mener at have opfundet en ny smart sensor, der bygger på kvanteteknologi og kan få afgørende betydning i blandt andet fremstillingen af fremtidens integrerede kredsløb og harddiske, der bliver mindre og mindre.

Fraunhofer skriver, at moderne processorer indeholder op til 30 millioner transistorer, og at de magnetiske strukturer i en moderne harddisk måler blot 10 til 20 nanometer.

Dimensionerne er ved at nærme sig et så mikroskopisk niveau, at det er kvanteteknologi, der skal i brug til fremtidens it-løsninger.

Nu har forskere fra Fraunhofer Institute sammen med forskere fra Max Planck Institute for Solid State Research udviklet en ny type sensor ved hjælp af kvanteteknologi.

Den nye sensor har ifølge Fraunhofer Institute en størrelse, der svarer til et nitrogen-atom, og der anvendes en syntetisk diamant som materiale.

Kan måle hjerneaktivitet

Det er planen, at denne type sensorer på sigt vil kunne blive brugt til at måle de mikroskopiske magnetiske felter, der vil være på spil i næste generations harddiske, skriver forskerne.

“Fremstillingen af den innovative kvantesensor kræver en særlig ren krystal, hvilket har inspireret til yderligere forbedringer af processen,” forklarer Fraunhofer Institute, der blandt andet kan fortælle, at den metan, der anvendes til at fremstille diamanten, skal være ekstremt ren, for at det kan fungere.

“Den lille bitte sensor kan potentielt anvendes i en række scenarier, da der er svage magnetiske felter overalt, selv i din hjerne.

“Så når vi tænker eller føler, skaber vores hjerner magnetiske felter. Forskere forsøger at lokalisere denne hjerneaktivitet for at finde de bestemte steder i hjernen, der står for en bestemt funktion eller følelse,” lyder det fra Fraunhofer Institute.

Læs også:

Her er syv konkrete teknologier, der kan disrupte din virksomhed - og som du også selv kan udnytte
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere