Der anvendes syntetiske diamanter i den nye type sensor. Billeder: Fraunhofer.

Helt ny type sensor skal anvendes i fremtidens harddiske - og til at måle din hjerneaktivitet

Avanceret kvanteteknologi har gjort det muligt at udvikle ny type sensor, der er så lille, at den kan måle magnetiske felter i fremtidens harddiske og på sigt også følelser og funktioner i menneskets hjerne.

Forskere fra det tyske Fraunhofer Institute mener at have opfundet en ny smart sensor, der bygger på kvanteteknologi og kan få afgørende betydning i blandt andet fremstillingen af fremtidens integrerede kredsløb og harddiske, der bliver mindre og mindre.

Fraunhofer skriver, at moderne processorer indeholder op til 30 millioner transistorer, og at de magnetiske strukturer i en moderne harddisk måler blot 10 til 20 nanometer.

Dimensionerne er ved at nærme sig et så mikroskopisk niveau, at det er kvanteteknologi, der skal i brug til fremtidens it-løsninger.

Nu har forskere fra Fraunhofer Institute sammen med forskere fra Max Planck Institute for Solid State Research udviklet en ny type sensor ved hjælp af kvanteteknologi.

Den nye sensor har ifølge Fraunhofer Institute en størrelse, der svarer til et nitrogen-atom, og der anvendes en syntetisk diamant som materiale.

Kan måle hjerneaktivitet
Det er planen, at denne type sensorer på sigt vil kunne blive brugt til at måle de mikroskopiske magnetiske felter, der vil være på spil i næste generations harddiske, skriver forskerne.

“Fremstillingen af den innovative kvantesensor kræver en særlig ren krystal, hvilket har inspireret til yderligere forbedringer af processen,” forklarer Fraunhofer Institute, der blandt andet kan fortælle, at den metan, der anvendes til at fremstille diamanten, skal være ekstremt ren, for at det kan fungere.

“Den lille bitte sensor kan potentielt anvendes i en række scenarier, da der er svage magnetiske felter overalt, selv i din hjerne.

“Så når vi tænker eller føler, skaber vores hjerner magnetiske felter. Forskere forsøger at lokalisere denne hjerneaktivitet for at finde de bestemte steder i hjernen, der står for en bestemt funktion eller følelse,” lyder det fra Fraunhofer Institute.

Læs også:

Her er syv konkrete teknologier, der kan disrupte din virksomhed - og som du også selv kan udnytte

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.