Artikel top billede

Styrelse nægter at fortælle undrende brugere om årsagen til pludselig nulstilling af password: Statens sikkerhed er på spil

Mellem jul og nytår blev kodeord i en lang række offentlige it-systemer pludselig nulstillet, uden at brugerne fik det at vide først. Ifølge Moderniseringsstyrelsen er det afgørende for statens sikkerhed, at ingen får at vide hvorfor.

Det ser ud til at være decideret umuligt at få svar på, hvorfor Moderniseringsstyrelsen mellem jul og nytår valgte at nulstille samtlige kodeord i en række statslige it-systemer til blandt andet løn og økonomi.

De mange brugere fik ingen varsel om, at kodeordene blev nulstillet, og som Computerworld mandag kunne fortælle, har manøvren skabt nervøsitet i offentlige myndigheder, der er bekymrede for, om deres data har været kompromitteret.

Derudover har nulstillingen også skabt tekniske problemer og uventede udgifter hos flere myndigheder.

Moderniseringsstyrelsen afviser ifølge interne emails, som Computerworld har fået aktindsigt i, at fortælle de berørte myndigheder, hvorfor det pludselig var nødvendigt, at alle brugere på alle niveauer skulle have nye kodeord.

Af hensyn til sikkerheden, forstås.

Det kan du læse mere om her: Danske myndigheder helt paf over Moderniseringsstyrelsens pludselige sløjfning af password: “Det mest tænkelige scenarie er et cyberangreb”

Og styrelsen afviser da også at give Computerworld aktindsigt i beslutningsgrundlaget.

“Det er af væsentlig betydning for statens sikkerhed, at retten til aktindsigt i de pågældende dokumenter nægtes,” skriver Moderniseringsstyrelsen til Computerworld.

“Baggrunden herfor er blandt andet, at offentliggørelse af de pågældende dokumenter vil kunne kompromittere den tekniske og beredskabsmæssige it-sikkerhed i de omfattende økonomiske og administrative systemer.”

Computerworld følger op på sagen og vil blandt andet se nærmere på, hvilke udgifter sagen har medført for berørte myndigheder.

Læs også: Styrelse mørklægger årsag til pludselig nulstilling af password i statslige danske it-systemer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere