Artikel top billede

(Foto: PC World)

Styrelse nægter at fortælle undrende brugere om årsagen til pludselig nulstilling af password: Statens sikkerhed er på spil

Mellem jul og nytår blev kodeord i en lang række offentlige it-systemer pludselig nulstillet, uden at brugerne fik det at vide først. Ifølge Moderniseringsstyrelsen er det afgørende for statens sikkerhed, at ingen får at vide hvorfor.

Det ser ud til at være decideret umuligt at få svar på, hvorfor Moderniseringsstyrelsen mellem jul og nytår valgte at nulstille samtlige kodeord i en række statslige it-systemer til blandt andet løn og økonomi.

De mange brugere fik ingen varsel om, at kodeordene blev nulstillet, og som Computerworld mandag kunne fortælle, har manøvren skabt nervøsitet i offentlige myndigheder, der er bekymrede for, om deres data har været kompromitteret.

Derudover har nulstillingen også skabt tekniske problemer og uventede udgifter hos flere myndigheder.

Moderniseringsstyrelsen afviser ifølge interne emails, som Computerworld har fået aktindsigt i, at fortælle de berørte myndigheder, hvorfor det pludselig var nødvendigt, at alle brugere på alle niveauer skulle have nye kodeord.

Af hensyn til sikkerheden, forstås.

Det kan du læse mere om her: Danske myndigheder helt paf over Moderniseringsstyrelsens pludselige sløjfning af password: “Det mest tænkelige scenarie er et cyberangreb”

Og styrelsen afviser da også at give Computerworld aktindsigt i beslutningsgrundlaget.

“Det er af væsentlig betydning for statens sikkerhed, at retten til aktindsigt i de pågældende dokumenter nægtes,” skriver Moderniseringsstyrelsen til Computerworld.

“Baggrunden herfor er blandt andet, at offentliggørelse af de pågældende dokumenter vil kunne kompromittere den tekniske og beredskabsmæssige it-sikkerhed i de omfattende økonomiske og administrative systemer.”

Computerworld følger op på sagen og vil blandt andet se nærmere på, hvilke udgifter sagen har medført for berørte myndigheder.

Læs også: Styrelse mørklægger årsag til pludselig nulstilling af password i statslige danske it-systemer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere