Artikel top billede

Torben Kjær fra Rambøll på scenen til IDC Directions 2018.

Danske it-organisationer står ved en skillevej - og må ikke tøve med at træffe afgørende valg

Reportage: Aldrig før har der været så mange teknologiske og digitale muligheder for at gentænke virksomheder og forretningsmodeller og skabe langt mere værdi. Det kræver dog store forandringer i it-organisationerne. ”Vi står ved en skillevej,” lyder det fra Årets CIO, Torben Kjær fra Rambøll.

Der er fuld fart på digitaliseringen i danske virksomheder og organisationer. Produkter og processer gentænkes til den digitale tidsalder, og innovationen sker i stigende grad med udgangspunkt i nye teknologier og digitale trends, eksempelvis kunstig intelligens, internet of things og big data.

For mange it-organisationer er det dog en regulær transformation, man skal igennem, før man for alvor kan få både hastighed og skala i de digitale satsninger og skabe den forretningsmæssige værdi, som så mange jagter.

Det kræver, at man forholder sig til en række svære og afgørende valg som CIO.

En af dem, der vej, hvad det handler om, er Torben Kjær fra Rambøll, der blev kåret til Årets CIO i Danmark i 2017.

”Jeg vil påstå, at vi står ved en skillevej, hvor vi har en mulighed for at gøre tingene anderledes og måske også en forpligtelse til at se på, hvordan vi leverer.”

Sådan lød det fra Torben Kjær, da han onsdag formiddag holdt et oplæg på IDC’s årlige CxO Directions-konference i København og talte om digitalisering og fremtidens it-organisationer.

Læs også: Torben Kjær har som CIO i Rambøll skrottet næsten alle it-systemer i koncernen: "Vi er gået fra at være 10-12 organisationer til at blive én"

Har ikke ansvaret for driften

Torben Kjær er i dag ansvarlig for den digitale strategi i Rambøll og alt det, der peger frem for virksomheden, mens driftsansvaret ikke længere er hans. Den rollefordeling er ingen tilfældighed.

”Cost er jo vigtigt, og vi har i mange år brugt it til at drive cost ned, og det skal vi selvfølgelig blive ved med."

"Value har vi selvfølgelig også arbejdet med, men det er her, at der nu kommer nogle helt nye muligheder,” sagde Torben Kjær fra scenen.

Her er opgaven for CIO'erne

Hvis man skal kunne levere mere værdi, forudsætter det dog, at man som virksomhed (og it-organisation) kigger på digitaliseringen ud fra et strategisk perspektiv, og at man er skarp på, hvad ny teknologi kan gøre for forretningen.

”Vi skal have flyttet virksomheden i forhold til den digitale ambition, som vi har for vores virksomhed,” forklarede Torben Kjær om den mission, han er på i Rambøll – og som har indbragt ham titlen som Årets CIO i Danmark.

Læs også: Han er en af Danmarks dygtigste og mest erfarne CIO’er: Her er Torben Bondes bud på danske it-organisationers fremtid

Torben Kjær understregede dog flere gange i sin tale, at det ikke betyder, at de klassiske it-dyder forsvinder eller bliver mindre vigtige. Der kommer bare nye opgaver til, som man som it-organisation også skal forholde sig til.

”Jeg har stor respekt for solid drift og dygtige it-folk – uden dem virker verden ikke.”

”Det er klart, at alle it-folk ønsker at levere værdi for forretningen. Men der er bare mulighed for at levere mere, og det handler selvfølgelig også om modenhed i it-organisationen.”

Blandt andet derfor etablerer Rambøll nu et innovationscenter, der skal sikre, at der kan komme endnu mere fart og fokus på den digitale innovation.

”Der er en masse ting, der er klassisk it, og de vil altid være der – også selvom man så ligger det ud i cloud’en. Men der er nogle helt andre skills, der er i spil i den digitale agenda," forklarede Torben Kjær. 

"Det er også en ny måde at lede på: Vi skal leve af at eksperimentere og også af at lave fejl. Det skal være fail fast.”

”Det er et stort stort kulturskifte, og det er en lang transformation,” lød det fra Torben Kjær onsdag formiddag.

Hans anbefaling til andre danske CIO’er er derfor, at man skal tage en aktiv rolle i at definere forretningsstrategien i den digitale tidsalder og sikre sig mandatet til at lede den digitale transformation.

Nu går det rigtig stærk

Frank Gens, IDC’s internationale chief analyst, satte også ord på it-organisationernes muligheder og udfordringer.

Han fortalte fra scenen, at investeringerne i det, IDC kalder den tredje platform (eksempelvis cloud, social og mobile), ventes at stige med omkring 11,8 procent om året fra 2016 til 2021. Samtidig forventes det, at investeringerne i de ældre teknologier vil falde med omkring 6,8 procent om året.

IDC vurderer, at vi nu bevæger os ind i den næste fase inden for den tredje platform, hvor stadig flere teknologier kommer i spil – eksempelvis kunstig intelligens – og der samtidig er fuld gang i de digitale transformationer i virksomhederne.

”Det er måske den vigtigste besked: At den digitale transformation går så stærkt nu,” lød det fra Frank Gens.

Cloud bliver helt afgørende

Her spiller cloud computing i stigende grad en nøglerolle, i takt med at denne it-leverance-model modnes, og der kommer stadig flere cloud-services til.

”Skyen kommer til at være alle vegne, og vil kunne bruges til alting. Vi er der ikke helt endnu, men det kommer,” sagde Frank Gens.

Frank Gens forklarede samtidig, at han ikke tror så meget på modellen med, at it-organisationer skal satse på at køre i to spor i to forskellige hastigheder – i hvert fald ikke på den lange bane.

”Ultimativt skal vi hen til et sted, hvor vi får én samlet it-organisation, der kan arbejde med et hele og understøtte det digitale,” lød det fra IDC-analytikeren.

Læs også:

Han er en af Danmarks dygtigste og mest erfarne CIO’er: Her er Torben Bondes bud på danske it-organisationers fremtid

Fem helt nødvendige projekter i danske it-organisationer i 2018: Her skal der satses

Få overblikket: 13 markante danske CIO'er og it-topchefer, der skiftede job i 2017

Overblik: Her er it-organisationens to-do-liste med de afgørende teknologier og digitale strategier