Artikel top billede

Fra Commodore 64 og Amiga til moderne produktion af spilmusik: Mød danskeren bag musikken til Hitman og Assassin’s Creed

Danske Jesper Kyd er internationalt anerkendt for at have komponeret musikken til en række storsælgende spil. I ny dokumentarfilm fortæller han om sin karriere, der begyndte med en Commodore 64. Se filmen her.

Som Computerworld fortalte for et par uger siden, skal den danske computerspil-musiker Jesper Kyd, der er internationalt anerkendt for sit arbejde, nu komponere musikken til et nyt soundtrack til spillet Warhammer: Vermintide 2.

Jesper Kyd, der er født i København i 1972, indledte sin musikkarriere ved klaveret, men satsede siden på Commodore 64 og Amiga, og det har ført til en bemærkelsesværdig karriere som musiker og lydmager i spilindustrien.

Jesper Kyd har vundet flere BAFTA- og MTV/Billboard-priser og har blandt andet komponeret musik til Hitman-serien, Assassin’s Creed og Freedom Fighters.

Læs mere her: Danske Jesper Kyd får ny stor opgave: Skal komponere musik til nyt mørkt og blodigt Warhammer-spil

Vi har tidligere interviewet Jesper Kyd om det særlige arbejde, det er at skulle fange stemningen i et spil og komponere musikken og lydsiden ud fra det:

"Det handler om at komme ind under huden på spillet og forstå, hvad det er, som udviklerne gerne vil fortælle med det,” fortale Jesper Kyd i 2006 fra sit hjem i Los Angeles om det at udvikle spilmusik.

“Musikken betyder noget, fordi den kan få dig til at føle ting. Lydeffekterne skaber en realisme, men de får dig ikke til at føle ret meget – og det er her, at musikken kommer ind, for den giver spillet meget mere dybde," sagde Jesper Kyd.

Du kan læse interviewet her: Dansk musik-mager slår tonen an i spilindustrien

For nylig er der også udgivet en hel dokumentarfilm om Jesper kyd og hans arbejde som spilmusiker. Det er kickstarter-projketet Gameumentary, der står bag filmen, og den er frit tilgængelig på YouTube, så du kan se den i fuld længde herunder.

I den 41 minutter lange dokumentarfilm, Bound to sound, fortæller Jesper Kyd om sit arbejde med at komponere spilmusik - og han tager seerne med helt tilbage til 80’erne, hvor han begyndte sine eksperimenter med Commodore 64 og siden Amiga.

Se filmen

Herunder kan du se dokumentaren Bound to sound om Jesper Kyd, som Gameumentary har produceret:
Premium
Langt flere studerende søger ind på it-uddannelser hos KEA: Næste år skal der skæres hundredvis af it-studiepladser
Hos Københavns Erhvervsakademi (KEA) har man oplevet en markant fremgang i antallet af optag på især it-relaterede uddannelser. Samlet set øger KEA optaget med en procent, men allerede fra næste år skal der trods flere ansøgere skæres drastisk ned på grund af en politisk aftale.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.