Av for den: Her er fem årsager til at din store plan for digitalisering slår fejl

Alt for ofte går det galt, når virksomheder og organisationer forsøger sig med digitale strategier. Det er der især fem årsager til.

Digitalisering og digital transformation er et hot emne hos virksomhedsledere og beslutningstagere.

Selv den danske regering kører i disse dage på med masser af initiativer, der skal hjælpe med at fremme digitaliseringen i Danmark.

Desværre fejler digitale strategier alt for ofte. Og det er ikke fordi, at virksomhederne og organisationerne ikke har forstået, at digitaliseringen skal tages seriøst.

Det skyldes snarere, at man begår en række alvorlige fejl i arbejdet med de digitale strategier og implementeringen af dem. Det er budskabet fra McKinsey i en ny analyse.

Læs også: Danske it-organisationer står ved en skillevej - og må ikke tøve med at træffe afgørende valg

McKinsey har ud fra interviews og undersøgelser identificeret fem faldgruber, der kan betyde, at digitale strategier fejler:

1) Uklare definitioner.
Mckinsey peger på, at den måske vigtigste årsag til, at digitale strategier fejler, er, at man ganske enkelt ikke har defineret 'digitaliseringen' klart nok.

“Når vi taler med ledere om, hvad de mener med digital, så ser nogle af dem det som termen for at opgradere det, deres it-funktion gør. Andre fokuserer på digital marketing eller salg. Men meget få har et bredt, holistisk syn på, hvad digitalisering i virkeligheden betyder.”

“Hvis man mangler en klar definition af det digitale, kæmper virksomhederne med at koble digitale strategier til deres forretning, hvilket efterlader dem i vildrede i det omskiftelige hav med digitale forandringer.”

2) Misforstår den digitale økonomi.
McKinsey fremhæver i analysen, at mange af os for år tilbage lærte om en række kerneprincipper inden for økonomi, men at disse principper ikke nødvendigvis holder i den digitale økonomi.

“Denne intuition ramler ofte sammen med de nye økonomiske realiteter i den digitale konkurrence,” lyder det.

Eksempelvis betyder den digitale økonomi, at kunderne nu har fået frie hænder til kun at købe det, der giver værdi, og at der er langt mere gennemsigtighed i forhold til denne valgfrihed og også priserne.

Samtidig er det langt lettere for dine konkurrenter at kopiere dine digitale produkter og tjenester, hvilket er med til at drive priserne ned.

3) Overser økosystemernes betydning.
En tredje central fejl, som mange virksomheder begår i arbejdet med digitale strategier, er, at de overser eller undervurderer betydningen af de digitale økosystemer.

“Digitalisering betyder, at strategier, der udelukkende er udviklet i konteksten af en virksomheds egen industri, står til at få store udfordringer.”

“Det bliver i stigende grad risikofyldt med traditionelle fremgangsmåder som at følge konkurrenternes bevægelser tæt, og at anvende den viden til at finjustere den overordnede retning eller optimere værdikæden,” skriver McKinsey.

Læs også: Fem helt nødvendige projekter i danske it-organisationer i 2018: Her skal der satses

Rådgivningsfirmaets anbefaling er, at man i stedet tænker mere i platforme, der gør det muligt at satse på tværs af industrier og brancher.

4) Fokuserer for meget på the 'usual suspects'
McKinsey fremhæver også, at en del virksomheder begår den fejl at fokusere for meget på de såkaldte 'digital natives' - de nye virksomheder, ofte forbrugerorienterede, der er født i den digitale tidsalder, og som der er voldsomt meget fokus på i disse år.

“Et overdrevet fokus på the usual suspects er dog farligt, for de etablerede digitaliserer også og rykker også på konkurrence-dynamikkerne,” lyder det i analysen fra McKinsey.

5) Der er to sider af digitaliseringen.
Endelig fremhæves det i analysen fra Mckinsey, at mange virksomheder ikke er opmærksomme nok på, at der altid er to sider af digitaliseringen.

Mange virksomheder fokuserer nemlig på, at de skal skynde sig at opfinde noget helt nyt, hvis de vil undgå at blive udsat for disruption.

Men, som Mckinsey skriver, så kan de ikke bare forlade de eksisterende produkter og forretningsområder.

“De er nødt til at digitalisere deres nuværende forretninger og innovere sig frem til nye modeller.”

Du kan læse hele analysen fra McKinsey her

Læs også:

Danske it-organisationer står ved en skillevej - og må ikke tøve med at træffe afgørende valg

Han er en af Danmarks dygtigste og mest erfarne CIO’er: Her er Torben Bondes bud på danske it-organisationers fremtid

Fem helt nødvendige projekter i danske it-organisationer i 2018: Her skal der satses

Få overblikket: 13 markante danske CIO'er og it-topchefer, der skiftede job i 2017

Overblik: Her er it-organisationens to-do-liste med de afgørende teknologier og digitale strategier
Premium
Pandora-CIO har gennemført massiv cloud-migrering i foråret: "Vi har simpelthen foretaget en åben hjerteoperation under coronakrisen"
Interview: Ved årets udgang er 70 procent af Pandoras it-landskab flyttet i skyen. Dermed når CIO Peter Cabello Holmberg i mål med planerne fra sommeren 2020 trods coronakrisen. "Vi har gennemført en række massive migreringer her under coronakrisen," siger han.
CIO
CIO Lars Bo Hassinggaard: "Ud over alle de sensorer der er bygget ind i vores nye fabrikker, så har vi også lavet et samarbejde med Aarhus Universitet hvor vi putter sensorer på vores net og trawlere."
Podcast: Royal Greenland har sin egen flåde af trawlere, sine egne fabrikker og eksportmarkeder over hele verden. Samtidig løser Royal Greenland opgaver inden for bank, skat og naturmyndighed. Hør hvordan it binder det hele sammen.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.