Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Microsoft siger stop: Slut med bestemt type gratis software på alle typer Windows-maskiner

Det vrimler med tilbud om gratis software til at scanne din Windows-computer for problemer og malware. Nu har Microsoft dog fået nok af de tvivlsomme metoder, denne type gratis software ofte gør brug af.

Du kender det sikkert godt: Et stykke gratis software finder 17 eksempler på malware eller potentielle problemer på din maskine og advarer dig med store bogstaver og skarpe farver om, at det er alvorligt.

Det er dog kun selve scanningen, der er gratis, for når softwaren skal bruges til at fjerne problemerne og optimere maskinen, bliver man nødt til at hoste op med pengene.

Denne fremgangsmåde har været anvendt i årevis af en række softwareleverandører, men nu har Microsoft fået nok.

“Vi finder denne fremgangsmåde problematisk, fordi den kan presse kunderne til unødvendige beslutninger om køb,” meddeler Microsoft i et blogindlæg.

Ændrer reglerne

Microsoft oplyser, at man derfor nu opdaterer de evalueringskriterier, der anvendes, når det vurderes, om software skal blokeres af Windows.

Nu er det et krav, at software ikke må anvende alarmer eller tvang eller på anden vis presse brugerne til køb.

“Vi anvender evalueringskriteriet til at afgøre, hvilke programmer, der identificeres som malware og uønsket software."

"I fremtiden vil programmer, der viser beskeder med krav, blive klassificeret som uønsket malware, blive opdaget og fjernet,“ forklarer Barak Shein fra Windows Defender Security Research.

Han forklarer videre, at opdateringen kommer, fordi Microsoft i det hele taget ikke vil acceptere software, der viser vildledende, overdrevne eller truende beskeder om systemets helbred.

“Dette krav handler om at beskytte kunderne imod programmer, der præsenterer aggregerede ‘error’-resultater uden specifikke detaljer, og uden at at give kunderne muligheden for at vurdere eller validere de såkaldte fejl.”

Vær på vagt

De nye regler træder i kraft allerede 1. marts. Fra den dato vil Windows Defender Antivirus og andre af Microsofts sikkerhedsløsninger begynde at blokere og fjerne software, der ikke lever op til de nye regler.

Derfor beder Microsoft nu også softwareleverandører teste, om deres løsninger bryder med reglerne. Det kan man gøre her.

Samtidig opfordrer Microsoft kunderne til at anmelde software, der ikke overholder de nye regler.

Danske DKCert skriver også om Microsofts nye tiltag, og her lyder anbefalingen, at man i det hele taget skal være kritisk over for programmer til at rense og optimere computere.

Læs også:

Tumult på antivirus-markedet fremkalder reaktion fra Microsoft: Derfor fungerer Windows Defender, som det gør