Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dansk Erhverv skælder ud over EU-forslag om digital skat: Rammer 'kilometer forbi målet'

EU’s forslag til ny beskatnings-model af digitale virksomheder er ‘yderst problematisk’ og rammer forbi målet, mener Dansk Erhverv.

‘Yderst problematisk’ og ‘rammer forbi målet.’

Sådan lyder kritikken fra Dansk Erhverv mod det nye forslag til en ny beskatnings-model af digitale it-kæmper, som EU netop har præsenteret.

Forslaget består af to dele - såkaldte direktivforslag.

Det kan du læse mere om her: Netop præsenteret: Her er EU’s to forslag til ny digital skat i EU - nu skal it-giganters skattefiduser stoppes

Dansk Erhverv har tidligere været ude med riven mod forslagene.

I dag peger organisationen på, at den digitale ‘kan virke som en fornuftig måde at sikre fair konkurrence på’ mellem de store it-giganter og mindre digitale virksomheder.

Alligevel rammer EU-modellen ‘kilometer forbi målet,’ lyder kritikken.

“Den er uklar i sine definitioner på, hvad der er digitale virksomheder, den kan medføre unfair dobbeltbeskatning og endelig vil den reelle beskatning være nærmest umulig at kontrollere i praksis. Skatten vil primært ramme multinationale virksomheder med amerikanske rødder, så der er også en risiko for, at forslaget puster til en latent handelskrig med USA, hvilket vil være til skade for alle amerikanske og europæiske virksomheder,” lyder det fra Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Flere penge - ikke fair

Dansk Erhverv mener, at modellen bærer præg af, at det primære fokus ikke har været en fair skattemodel, men derimod, at ‘store EU-lande ønsker en større del af skattekagen,” lyder det.

Ikke mindst Frankrig har været meget opsat på at indføre øget beskatning af de store amerikanske firmaer, som ifølge EU har har undgået at betale skat ved hjælp af 'kreativ omgang med bogføring og skattebetalinger' og ved at 'cirkulere al omsætning til lande med lave skatte som Irland og Luxembourg.'

Ifølge EU betaler de store digitale firmaer under det halve i skat end klassiske virksomheder.

“Det er sandsynligt, at digitale virksomheder vil sende en digital skatteregning videre til de virksomheder, som køber digitale reklamer. Det vil medføre øgede markedsføringsudgifter for en del virksomheder, hvilket også er et problem. Endelig kan der opstå en grænsehandelsproblematik, hvis EU-virksomheder, herunder danske, på grund af en digital skat skal betale mere for annoncering end ikke EU-virksomheder,” siger Jacob Ravn.

Finansminister Kristian Jensen (V) har tidligere luftet lignende bekymringer. I efteråret sagde han, at han var ‘skeptisk’ overfor ideen om en ny skat rettet mod eksempelvis Google og Facebook.

Her fremførte han, at han manglede svar på, hvordan en ‘omsætningsafgift’ (som han kaldte det) ville ramme dem, der forvejen betaler selskabsskat og hvordan det vil ramme andre omsætningsafgifter, som eksempelvis moms.

Det kan du læse mere om her: Derfor er Danmark 'skeptisk' over for EU-forslag om ny skat til it-kæmper som Google og Facebook.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere