Artikel top billede

Foto: Steffen Villadsen

Forsvarer i Ateasagen reagerer skarpt på krav om flere års fængsel: "Anklagemyndigheden skyder bevidst over målet"

To et halvt års ubetinget fængsel er skudt langt over målet. Sådan lyder vurderingen fra forsvarer i Ateasagen, der er overrasket over det niveau, anklagemyndigheden har lagt for dagen med krav om flere års fængsel til de tiltalte i Ateasagen.

Regningen for et væld af luksusmiddage og rejser til Las Vegas og Dubai skal koste Rene Clausen og de andre tiltalte i Ateasagen op til flere års fængsel, hvis det står til anklagemyndigheden. Men den strafpåstand er alt for voldsomt.

Det mener Andro Vrlic, der er forsvarer for netop Rene Clausen, der af anklagemyndigheden kræves idømt to et halvt års fængsel.

"Det er mit indtryk, at man bevidst fra anklagemyndigheden skyder over mål," siger han og understreger, at de to et halvt års og fængsel i det hele taget kun kan komme på tale, såfremt, retten finder, at de tiltalte skal dømmes skyldige.

Læs mere om sagen her:Anklagemyndigheden kræver i flere tilfælde ubetinget fængsel samt millionbøde til Atea

Som en af de syv forsvarsadvokater for de tiltalte personer i sagen, studser Andro Vrlic over, størrelsen på de straffe anklagemyndigheden i afslutningen i mandags krævede.

"Jeg er noget overrasket over det niveau som anklagemyndigheden har lagt sig på," siger han og fortsætter:

"Jeg synes, at man kan se, når man kigger på sagen, at anklagemyndigheden har lagt sig ret højt. Det undrer mig lidt. De har en pligt til at være objektive, så det undrer mig lidt med de her opskruede strafpåstande."

Læs mere om sagen her: Stor millionrabat: Anklager klar til at skære en fjerdedel af sit oprindelige bødekrav til Atea i bestikkelsessag

Lidt at give af

På retsmødet mandag fortsatte anklagemyndigheden sin procedure fra dagen før, hvilket bestod i en kaskade af argumenter for, at den tidligere it-top fra Region Sjælland og de tidligere topfolk fra Atea er skyldige i såvel underslæb som bestikkelse.

Læs mere om sagen her: It-chef fra Region Sjælland dømt for bestikkelse: Får 60 dages fængsel for at lade sig smøre af Atea

Bredsiden mundede ud i et krav om straf til hver af de tiltalte på op til to et halvt års ubetinget fængsel. Det krav er dog ifølge forsvarer Andro Vrlic mere et udtryk for anklagemyndighedens strategi, end det er udtryk for, hvad anklagemyndigheden mener er retfærdigt.

"Så er der noget at give af, og så kan retten så at sige bevæge sig ned fra det. Andet kan jeg næsten ikke forestille mig. Jeg tror ikke, at de i ramme alvor mener, at de her strafpåstande de har nedlagt over hele linjen holder vand," siger han.

Læs mere her: Sekretær i Atea skulle booke dyre luksus-billetter til Dubai: "Region Sjælland var en vigtig kunde. Det blev nævnt mange gange"

Bør ikke være afgørende

Anklagemyndigheden lagde i høj grad vægt på, at sagen ikke har et oplagt sidestykke i dansk historie. Derfor lugter sagen af, at den vil komme til at have principiel betydning fremadrettet. Men det skal ikke indvirke på straffen, mener Andro Vrlic.

"Det kan sagtens være, at man mener, at sagen er principiel, men det betyder ikke, at man ikke skal lægge sig på et realistisk strafniveau," siger han.

Læs om Ib Kunøes mulige rolle i sagen her: Hjalp virksomheder Atea med at klage over omstridt udbud i Region Sjælland? Forsvarer udpeger Ib Kunøe som fællesnævner

Søndag og mandag fremførte anklagemyndigheden i sin procedure sit bud på, hvilken straf man ønsker de tiltalte i sagen idømt. Det er dog vigtigt at understrege, at der er tale om anklagemyndighedens krav til straf. Det er et partsindlæg i sagen, ligesom det bliver det, når forsvaret skal procedere i begyndelsen af maj. Her skal retten forholde sig til de mange advokaters bestræbelser på at forsvare deres klienter.

"Jeg kan allerede nu godt afsløre, at min påstand under proceduren er frifindelse, så det er det retten skal forholde sig til i første omgang," siger Andro Vrlic, der ikke vil gå nærmere i detaljer.

Retten skal efter forsvarets procedure forholde sig til den fremlagte sag, bevismaterialet og afhøringerne af vidner og tiltalte.

Herefter forventer retten at kunne komme med en dom i sagen. Som det ser ud nu, så bliver det engang i juni.

Læs mere om sagen her: Mængden af nye e-mails i Atea-sagen eksploderer: Anklager udleverer mere end 100.000 nye e-mails

Du kan som altid læse mere om Ateasagen her på Computerworlds site.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere