Artikel top billede

Foto: Steffen Villadsen (Foto: Steffen Villadsen)

Forsvarer i Ateasagen reagerer skarpt på krav om flere års fængsel: "Anklagemyndigheden skyder bevidst over målet"

To et halvt års ubetinget fængsel er skudt langt over målet. Sådan lyder vurderingen fra forsvarer i Ateasagen, der er overrasket over det niveau, anklagemyndigheden har lagt for dagen med krav om flere års fængsel til de tiltalte i Ateasagen.

Regningen for et væld af luksusmiddage og rejser til Las Vegas og Dubai skal koste Rene Clausen og de andre tiltalte i Ateasagen op til flere års fængsel, hvis det står til anklagemyndigheden. Men den strafpåstand er alt for voldsomt.

Det mener Andro Vrlic, der er forsvarer for netop Rene Clausen, der af anklagemyndigheden kræves idømt to et halvt års fængsel.

"Det er mit indtryk, at man bevidst fra anklagemyndigheden skyder over mål," siger han og understreger, at de to et halvt års og fængsel i det hele taget kun kan komme på tale, såfremt, retten finder, at de tiltalte skal dømmes skyldige.

Læs mere om sagen her:Anklagemyndigheden kræver i flere tilfælde ubetinget fængsel samt millionbøde til Atea

Som en af de syv forsvarsadvokater for de tiltalte personer i sagen, studser Andro Vrlic over, størrelsen på de straffe anklagemyndigheden i afslutningen i mandags krævede.

"Jeg er noget overrasket over det niveau som anklagemyndigheden har lagt sig på," siger han og fortsætter:

"Jeg synes, at man kan se, når man kigger på sagen, at anklagemyndigheden har lagt sig ret højt. Det undrer mig lidt. De har en pligt til at være objektive, så det undrer mig lidt med de her opskruede strafpåstande."

Læs mere om sagen her: Stor millionrabat: Anklager klar til at skære en fjerdedel af sit oprindelige bødekrav til Atea i bestikkelsessag

Lidt at give af

På retsmødet mandag fortsatte anklagemyndigheden sin procedure fra dagen før, hvilket bestod i en kaskade af argumenter for, at den tidligere it-top fra Region Sjælland og de tidligere topfolk fra Atea er skyldige i såvel underslæb som bestikkelse.

Læs mere om sagen her: It-chef fra Region Sjælland dømt for bestikkelse: Får 60 dages fængsel for at lade sig smøre af Atea

Bredsiden mundede ud i et krav om straf til hver af de tiltalte på op til to et halvt års ubetinget fængsel. Det krav er dog ifølge forsvarer Andro Vrlic mere et udtryk for anklagemyndighedens strategi, end det er udtryk for, hvad anklagemyndigheden mener er retfærdigt.

"Så er der noget at give af, og så kan retten så at sige bevæge sig ned fra det. Andet kan jeg næsten ikke forestille mig. Jeg tror ikke, at de i ramme alvor mener, at de her strafpåstande de har nedlagt over hele linjen holder vand," siger han.

Læs mere her: Sekretær i Atea skulle booke dyre luksus-billetter til Dubai: "Region Sjælland var en vigtig kunde. Det blev nævnt mange gange"

Bør ikke være afgørende

Anklagemyndigheden lagde i høj grad vægt på, at sagen ikke har et oplagt sidestykke i dansk historie. Derfor lugter sagen af, at den vil komme til at have principiel betydning fremadrettet. Men det skal ikke indvirke på straffen, mener Andro Vrlic.

"Det kan sagtens være, at man mener, at sagen er principiel, men det betyder ikke, at man ikke skal lægge sig på et realistisk strafniveau," siger han.

Læs om Ib Kunøes mulige rolle i sagen her: Hjalp virksomheder Atea med at klage over omstridt udbud i Region Sjælland? Forsvarer udpeger Ib Kunøe som fællesnævner

Søndag og mandag fremførte anklagemyndigheden i sin procedure sit bud på, hvilken straf man ønsker de tiltalte i sagen idømt. Det er dog vigtigt at understrege, at der er tale om anklagemyndighedens krav til straf. Det er et partsindlæg i sagen, ligesom det bliver det, når forsvaret skal procedere i begyndelsen af maj. Her skal retten forholde sig til de mange advokaters bestræbelser på at forsvare deres klienter.

"Jeg kan allerede nu godt afsløre, at min påstand under proceduren er frifindelse, så det er det retten skal forholde sig til i første omgang," siger Andro Vrlic, der ikke vil gå nærmere i detaljer.

Retten skal efter forsvarets procedure forholde sig til den fremlagte sag, bevismaterialet og afhøringerne af vidner og tiltalte.

Herefter forventer retten at kunne komme med en dom i sagen. Som det ser ud nu, så bliver det engang i juni.

Læs mere om sagen her: Mængden af nye e-mails i Atea-sagen eksploderer: Anklager udleverer mere end 100.000 nye e-mails

Du kan som altid læse mere om Ateasagen her på Computerworlds site.
IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Senior projektleder med PMO-erfaring

Dynamicweb Software A/S

Marketing Intern (DK)

LB Forsikring

IT Risk Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere