Artikel top billede

(Foto: Photo by William Iven on Unsplash)

Facebook-lækage: ”Det er så godt som sikkert, at langt flere end 87 millioner Facebook-brugere er berørt”

Cambridge Analytica har udnyttet en stribe af Facebook-apps til dataindsamling, lyder det fra tidligere CA-ansat.

Langt flere brugere end først anslået, har fået misbrugt deres Facebook-data.

Det fremgår af et høringssvar fra en tidligere Cambridge Analytica medarbejder og nu whistleblower, Brittany Kaiser.

Cambridge Analyticas massive dataindsamling viser sig ikke kun at kredse om en enkel app, Aleksandr Kogans nu berygtede quiz ’This is your Digital Life’ - en Facebook-app som kompromitterede både testdeltagernes og deres netværks oplysninger.

Overfor det britiske underhus beretter Brittany Kaiser, hvordan Cambridge Analytica opererede med en stribe øvrige test og apps til dataindsamling. Det skriver britiske the Guardian.

”Kogans dataset er ikke den eneste Facebook-quiz som Cambridge Analytica udnyttede. Jeg er bekendt med, at CA og deres partnere foretog en stribe andre undersøgelser, typisk med Facebook som login-middel” lyder det fra CA-whistlebloweren.

Kaiser: Millionvis af nye brugere er ramt

De nye oplysninger om CA’s indsamlingsnetværk, sår kraftig tvivl om, hvorvidt Facebook-lækket er begrænset til de 87 millioner brugere, som Facebook indtil videre har indrømt. Heraf er godt 41.000 danskere.

”Jeg kender ikke til detaljerne til de enkelte quiz’ og undersøgelser, samt til hvordan de lænsede oplysninger efterfølgende blev indsamlet og anvendt. Men jeg mener, at det er så godt som sikkert, at Kogans metode har kompromitterer langt flere end 87 millioner Facebook-brugere; både Cambridge Analytica og andre uafhængige selskaber og kampagner var involverede,” beretter Brittany Kaiser.

Hun nævner, at hun er bekendt med to øvrige Facebook-apps som opererer efter de samme principper som ’This Is Your Digital Life’: en musik-app samt app’en ’Sex Compass’.

Se også: Facebook-data om 2,7 millioner EU-borgere er uretmæssigt blevet delt med Cambridge Analytica

Politisk bestillingsarbejde

I sin udredning fortæller Brittany Kaiser om hendes betænkeligheder ved at brugen af de lækkede personoplysninger.

Her peger hun på, at den britiske Leave.EU kampagne, stiftet af forsikringsmogulen Arron Banks, bestilte ydelser for 41.500 britiske pund hos CA, en regning som blev videresendt til det EU-kritiske parti Ukip.

Udnyttelsen af disse data er ifølge hende på kant med den britiske persondatalovgivning. ”Jeg har ved selvsyn set, hvordan ’Data Protection Acts’ bestemmelser for brug af personlige og kommercielle oplysninger, er blevet brudt” siger hun.

Facebooks hovedpine

Facebooks CTO, Mike Schroepfer, opjusterede tidligere på måneden antallet af berørte brugere fra 50 til 87 millioner Facebook-medlemmer. Tallet, som stammer fra hans blog, står nu igen til revision.

Det sociale medie orienterede i sidste uge berørte brugerne om, i hvilket omfang deres Facebook-data blev misbrugt i forbindelse med Cambridge Analyticas dataindsamling. En ny bredere, melding fra det sociale medie kan derfor være på vej.

Siden skandalen begyndte at rulle i slutningen af marts, har Facebook stifter og grundlægger måtte stå skoleret overfor den amerikanske kongres, mens Facebook-aktien blev sendt ud i stormvejr.

Læs også: 41.000 danskere har fået lænset Facebook-oplysninger: Med dette værktøj kan du se, om du eller dine venner er ramt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere