Artikel top billede

Facebook-lækage: ”Det er så godt som sikkert, at langt flere end 87 millioner Facebook-brugere er berørt”

Cambridge Analytica har udnyttet en stribe af Facebook-apps til dataindsamling, lyder det fra tidligere CA-ansat.

Langt flere brugere end først anslået, har fået misbrugt deres Facebook-data.

Det fremgår af et høringssvar fra en tidligere Cambridge Analytica medarbejder og nu whistleblower, Brittany Kaiser.

Cambridge Analyticas massive dataindsamling viser sig ikke kun at kredse om en enkel app, Aleksandr Kogans nu berygtede quiz ’This is your Digital Life’ - en Facebook-app som kompromitterede både testdeltagernes og deres netværks oplysninger.

Overfor det britiske underhus beretter Brittany Kaiser, hvordan Cambridge Analytica opererede med en stribe øvrige test og apps til dataindsamling. Det skriver britiske the Guardian.

”Kogans dataset er ikke den eneste Facebook-quiz som Cambridge Analytica udnyttede. Jeg er bekendt med, at CA og deres partnere foretog en stribe andre undersøgelser, typisk med Facebook som login-middel” lyder det fra CA-whistlebloweren.

Kaiser: Millionvis af nye brugere er ramt

De nye oplysninger om CA’s indsamlingsnetværk, sår kraftig tvivl om, hvorvidt Facebook-lækket er begrænset til de 87 millioner brugere, som Facebook indtil videre har indrømt. Heraf er godt 41.000 danskere.

”Jeg kender ikke til detaljerne til de enkelte quiz’ og undersøgelser, samt til hvordan de lænsede oplysninger efterfølgende blev indsamlet og anvendt. Men jeg mener, at det er så godt som sikkert, at Kogans metode har kompromitterer langt flere end 87 millioner Facebook-brugere; både Cambridge Analytica og andre uafhængige selskaber og kampagner var involverede,” beretter Brittany Kaiser.

Hun nævner, at hun er bekendt med to øvrige Facebook-apps som opererer efter de samme principper som ’This Is Your Digital Life’: en musik-app samt app’en ’Sex Compass’.

Se også: Facebook-data om 2,7 millioner EU-borgere er uretmæssigt blevet delt med Cambridge Analytica

Politisk bestillingsarbejde

I sin udredning fortæller Brittany Kaiser om hendes betænkeligheder ved at brugen af de lækkede personoplysninger.

Her peger hun på, at den britiske Leave.EU kampagne, stiftet af forsikringsmogulen Arron Banks, bestilte ydelser for 41.500 britiske pund hos CA, en regning som blev videresendt til det EU-kritiske parti Ukip.

Udnyttelsen af disse data er ifølge hende på kant med den britiske persondatalovgivning. ”Jeg har ved selvsyn set, hvordan ’Data Protection Acts’ bestemmelser for brug af personlige og kommercielle oplysninger, er blevet brudt” siger hun.

Facebooks hovedpine

Facebooks CTO, Mike Schroepfer, opjusterede tidligere på måneden antallet af berørte brugere fra 50 til 87 millioner Facebook-medlemmer. Tallet, som stammer fra hans blog, står nu igen til revision.

Det sociale medie orienterede i sidste uge berørte brugerne om, i hvilket omfang deres Facebook-data blev misbrugt i forbindelse med Cambridge Analyticas dataindsamling. En ny bredere, melding fra det sociale medie kan derfor være på vej.

Siden skandalen begyndte at rulle i slutningen af marts, har Facebook stifter og grundlægger måtte stå skoleret overfor den amerikanske kongres, mens Facebook-aktien blev sendt ud i stormvejr.

Læs også: 41.000 danskere har fået lænset Facebook-oplysninger: Med dette værktøj kan du se, om du eller dine venner er ramt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Dansk e-sportsplatform får plads i det eftertragtede Y Combinator: "Vores første mål er at nå en årlig omsætning på 100 millioner dollar"
Den nystartede danske virksomhed Gamerpay vil gøre det sikkert og nemt at handle med digitale udsmykninger i computerspillet Counter-Strike. Det er der så mange penge og tro på, at startup-virksomheden med fem danskere har fået en plads hos iværksætterskolen Y Combinator. Nu venter global ekspansion.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.