Artikel top billede

(Foto: Photo by William Iven on Unsplash)

Facebook-lækage: ”Det er så godt som sikkert, at langt flere end 87 millioner Facebook-brugere er berørt”

Cambridge Analytica har udnyttet en stribe af Facebook-apps til dataindsamling, lyder det fra tidligere CA-ansat.

Langt flere brugere end først anslået, har fået misbrugt deres Facebook-data.

Det fremgår af et høringssvar fra en tidligere Cambridge Analytica medarbejder og nu whistleblower, Brittany Kaiser.

Cambridge Analyticas massive dataindsamling viser sig ikke kun at kredse om en enkel app, Aleksandr Kogans nu berygtede quiz ’This is your Digital Life’ - en Facebook-app som kompromitterede både testdeltagernes og deres netværks oplysninger.

Overfor det britiske underhus beretter Brittany Kaiser, hvordan Cambridge Analytica opererede med en stribe øvrige test og apps til dataindsamling. Det skriver britiske the Guardian.

”Kogans dataset er ikke den eneste Facebook-quiz som Cambridge Analytica udnyttede. Jeg er bekendt med, at CA og deres partnere foretog en stribe andre undersøgelser, typisk med Facebook som login-middel” lyder det fra CA-whistlebloweren.

Kaiser: Millionvis af nye brugere er ramt

De nye oplysninger om CA’s indsamlingsnetværk, sår kraftig tvivl om, hvorvidt Facebook-lækket er begrænset til de 87 millioner brugere, som Facebook indtil videre har indrømt. Heraf er godt 41.000 danskere.

”Jeg kender ikke til detaljerne til de enkelte quiz’ og undersøgelser, samt til hvordan de lænsede oplysninger efterfølgende blev indsamlet og anvendt. Men jeg mener, at det er så godt som sikkert, at Kogans metode har kompromitterer langt flere end 87 millioner Facebook-brugere; både Cambridge Analytica og andre uafhængige selskaber og kampagner var involverede,” beretter Brittany Kaiser.

Hun nævner, at hun er bekendt med to øvrige Facebook-apps som opererer efter de samme principper som ’This Is Your Digital Life’: en musik-app samt app’en ’Sex Compass’.

Se også: Facebook-data om 2,7 millioner EU-borgere er uretmæssigt blevet delt med Cambridge Analytica

Politisk bestillingsarbejde

I sin udredning fortæller Brittany Kaiser om hendes betænkeligheder ved at brugen af de lækkede personoplysninger.

Her peger hun på, at den britiske Leave.EU kampagne, stiftet af forsikringsmogulen Arron Banks, bestilte ydelser for 41.500 britiske pund hos CA, en regning som blev videresendt til det EU-kritiske parti Ukip.

Udnyttelsen af disse data er ifølge hende på kant med den britiske persondatalovgivning. ”Jeg har ved selvsyn set, hvordan ’Data Protection Acts’ bestemmelser for brug af personlige og kommercielle oplysninger, er blevet brudt” siger hun.

Facebooks hovedpine

Facebooks CTO, Mike Schroepfer, opjusterede tidligere på måneden antallet af berørte brugere fra 50 til 87 millioner Facebook-medlemmer. Tallet, som stammer fra hans blog, står nu igen til revision.

Det sociale medie orienterede i sidste uge berørte brugerne om, i hvilket omfang deres Facebook-data blev misbrugt i forbindelse med Cambridge Analyticas dataindsamling. En ny bredere, melding fra det sociale medie kan derfor være på vej.

Siden skandalen begyndte at rulle i slutningen af marts, har Facebook stifter og grundlægger måtte stå skoleret overfor den amerikanske kongres, mens Facebook-aktien blev sendt ud i stormvejr.

Læs også: 41.000 danskere har fået lænset Facebook-oplysninger: Med dette værktøj kan du se, om du eller dine venner er ramt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fellowmind Denmark II ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje