Artikel top billede

Facebook-lækage: ”Det er så godt som sikkert, at langt flere end 87 millioner Facebook-brugere er berørt”

Cambridge Analytica har udnyttet en stribe af Facebook-apps til dataindsamling, lyder det fra tidligere CA-ansat.

Langt flere brugere end først anslået, har fået misbrugt deres Facebook-data.

Det fremgår af et høringssvar fra en tidligere Cambridge Analytica medarbejder og nu whistleblower, Brittany Kaiser.

Cambridge Analyticas massive dataindsamling viser sig ikke kun at kredse om en enkel app, Aleksandr Kogans nu berygtede quiz ’This is your Digital Life’ - en Facebook-app som kompromitterede både testdeltagernes og deres netværks oplysninger.

Overfor det britiske underhus beretter Brittany Kaiser, hvordan Cambridge Analytica opererede med en stribe øvrige test og apps til dataindsamling. Det skriver britiske the Guardian.

”Kogans dataset er ikke den eneste Facebook-quiz som Cambridge Analytica udnyttede. Jeg er bekendt med, at CA og deres partnere foretog en stribe andre undersøgelser, typisk med Facebook som login-middel” lyder det fra CA-whistlebloweren.

Kaiser: Millionvis af nye brugere er ramt

De nye oplysninger om CA’s indsamlingsnetværk, sår kraftig tvivl om, hvorvidt Facebook-lækket er begrænset til de 87 millioner brugere, som Facebook indtil videre har indrømt. Heraf er godt 41.000 danskere.

”Jeg kender ikke til detaljerne til de enkelte quiz’ og undersøgelser, samt til hvordan de lænsede oplysninger efterfølgende blev indsamlet og anvendt. Men jeg mener, at det er så godt som sikkert, at Kogans metode har kompromitterer langt flere end 87 millioner Facebook-brugere; både Cambridge Analytica og andre uafhængige selskaber og kampagner var involverede,” beretter Brittany Kaiser.

Hun nævner, at hun er bekendt med to øvrige Facebook-apps som opererer efter de samme principper som ’This Is Your Digital Life’: en musik-app samt app’en ’Sex Compass’.

Se også: Facebook-data om 2,7 millioner EU-borgere er uretmæssigt blevet delt med Cambridge Analytica

Politisk bestillingsarbejde

I sin udredning fortæller Brittany Kaiser om hendes betænkeligheder ved at brugen af de lækkede personoplysninger.

Her peger hun på, at den britiske Leave.EU kampagne, stiftet af forsikringsmogulen Arron Banks, bestilte ydelser for 41.500 britiske pund hos CA, en regning som blev videresendt til det EU-kritiske parti Ukip.

Udnyttelsen af disse data er ifølge hende på kant med den britiske persondatalovgivning. ”Jeg har ved selvsyn set, hvordan ’Data Protection Acts’ bestemmelser for brug af personlige og kommercielle oplysninger, er blevet brudt” siger hun.

Facebooks hovedpine

Facebooks CTO, Mike Schroepfer, opjusterede tidligere på måneden antallet af berørte brugere fra 50 til 87 millioner Facebook-medlemmer. Tallet, som stammer fra hans blog, står nu igen til revision.

Det sociale medie orienterede i sidste uge berørte brugerne om, i hvilket omfang deres Facebook-data blev misbrugt i forbindelse med Cambridge Analyticas dataindsamling. En ny bredere, melding fra det sociale medie kan derfor være på vej.

Siden skandalen begyndte at rulle i slutningen af marts, har Facebook stifter og grundlægger måtte stå skoleret overfor den amerikanske kongres, mens Facebook-aktien blev sendt ud i stormvejr.

Læs også: 41.000 danskere har fået lænset Facebook-oplysninger: Med dette værktøj kan du se, om du eller dine venner er ramt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere