Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Stort hackerangreb opdaget: 500.000 enheder ramt af koordineret cyber-angreb

Mere end 500.000 enheder i 54 lande er ramt af et koordineret cyberangreb. Alt tyder på, at det er Rusland der står bag, og at angrebet er et led i en større plan, vurderer sikkerhedsfirmaet Cisco Talos.

Et omfattende statsfinansieret cyberangreb har ramt mere end en halv million routere og storageenheder i 54 lande.

Det fortæller sikkerhedsfirmaet Cisco Talos, der har opdaget angrebet.

Ukraine er det land, hvor flest enheder er ramt, og det får ifølge Cisco Talos alt til tyde på, at Rusland står bag angrebet.

Læs også: Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland

Cyberangrebet har placeret en såkaldt kill switch i enhederne, der skal lukke ned for de ramte enheder og dermed efterlade hundredetusinder uden internet.

De mange enheder, der er ramt, gør det til ét af de største koordinerede netværk af inciferede enheder.

En del af et større angreb

Ifølge Cisco Talos har angrebet flere ligheder med tidligere angreb, hvor amerikanske myndigheder har vurderet, at den russiske stat har stået bag.

“Det vurderes, at målet for angrebet er at udnytte de ramte enheder til et endnu større angreb. Samtidig er der risiko for datatyveri fra de enkelte enheder, der desuden kan gøres funktionsløse,” lyder det fra selskabet.

Læs også: Sikkerhedsekspert advarede om stort russisk cyberangreb sidste år, men myndighederne ville ikke lytte

De inficerede enheder er både ejet af private og virksomheder, og Cisco vurderer, at bagmændene kan udnytte enhederne på flere måder.

“Folkene bag dette angreb kan nemt bruge de inficerede enheder som en mellemvej, inden de angriber deres endelige mål, for at skjule hvor angrebet kommer fra,” skriver sikkerhedsfirmaet.

Derudover kan angrebet også bruges til at insamle data fra de ramte enheder.

Under alle omstændigheder vurderer Cisco altså, at det kun er begyndelsen på et større angreb.

Utrolig svært at bekæmpe

Det er utroligt svært at forsvare sig imod denne type angreb, fordi enhederne er direkte furbundet til internettet uden nogen form for sikkerhedssytem imellem, forklarer Cisco Talos.

Derfor er det også vigtigt, at man nulstiller sin enhed og får sin internetlevenradør til at gøre det samme, hvis man bliver ramt af denne type angreb.

Læs også: Masser af danske virksomheder kan være ramt af russisk hackerangreb: "Der venter et stort efterforskningsarbejde for alle, der er påvirket af det her"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere