Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Stort hackerangreb opdaget: 500.000 enheder ramt af koordineret cyber-angreb

Mere end 500.000 enheder i 54 lande er ramt af et koordineret cyberangreb. Alt tyder på, at det er Rusland der står bag, og at angrebet er et led i en større plan, vurderer sikkerhedsfirmaet Cisco Talos.

Et omfattende statsfinansieret cyberangreb har ramt mere end en halv million routere og storageenheder i 54 lande.

Det fortæller sikkerhedsfirmaet Cisco Talos, der har opdaget angrebet.

Ukraine er det land, hvor flest enheder er ramt, og det får ifølge Cisco Talos alt til tyde på, at Rusland står bag angrebet.

Læs også: Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland

Cyberangrebet har placeret en såkaldt kill switch i enhederne, der skal lukke ned for de ramte enheder og dermed efterlade hundredetusinder uden internet.

De mange enheder, der er ramt, gør det til ét af de største koordinerede netværk af inciferede enheder.

En del af et større angreb

Ifølge Cisco Talos har angrebet flere ligheder med tidligere angreb, hvor amerikanske myndigheder har vurderet, at den russiske stat har stået bag.

“Det vurderes, at målet for angrebet er at udnytte de ramte enheder til et endnu større angreb. Samtidig er der risiko for datatyveri fra de enkelte enheder, der desuden kan gøres funktionsløse,” lyder det fra selskabet.

Læs også: Sikkerhedsekspert advarede om stort russisk cyberangreb sidste år, men myndighederne ville ikke lytte

De inficerede enheder er både ejet af private og virksomheder, og Cisco vurderer, at bagmændene kan udnytte enhederne på flere måder.

“Folkene bag dette angreb kan nemt bruge de inficerede enheder som en mellemvej, inden de angriber deres endelige mål, for at skjule hvor angrebet kommer fra,” skriver sikkerhedsfirmaet.

Derudover kan angrebet også bruges til at insamle data fra de ramte enheder.

Under alle omstændigheder vurderer Cisco altså, at det kun er begyndelsen på et større angreb.

Utrolig svært at bekæmpe

Det er utroligt svært at forsvare sig imod denne type angreb, fordi enhederne er direkte furbundet til internettet uden nogen form for sikkerhedssytem imellem, forklarer Cisco Talos.

Derfor er det også vigtigt, at man nulstiller sin enhed og får sin internetlevenradør til at gøre det samme, hvis man bliver ramt af denne type angreb.

Læs også: Masser af danske virksomheder kan være ramt af russisk hackerangreb: "Der venter et stort efterforskningsarbejde for alle, der er påvirket af det her"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere