Artikel top billede

Stort hackerangreb opdaget: 500.000 enheder ramt af koordineret cyber-angreb

Mere end 500.000 enheder i 54 lande er ramt af et koordineret cyberangreb. Alt tyder på, at det er Rusland der står bag, og at angrebet er et led i en større plan, vurderer sikkerhedsfirmaet Cisco Talos.

Et omfattende statsfinansieret cyberangreb har ramt mere end en halv million routere og storageenheder i 54 lande.

Det fortæller sikkerhedsfirmaet Cisco Talos, der har opdaget angrebet.

Ukraine er det land, hvor flest enheder er ramt, og det får ifølge Cisco Talos alt til tyde på, at Rusland står bag angrebet.

Læs også: Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland

Cyberangrebet har placeret en såkaldt kill switch i enhederne, der skal lukke ned for de ramte enheder og dermed efterlade hundredetusinder uden internet.

De mange enheder, der er ramt, gør det til ét af de største koordinerede netværk af inciferede enheder.

En del af et større angreb

Ifølge Cisco Talos har angrebet flere ligheder med tidligere angreb, hvor amerikanske myndigheder har vurderet, at den russiske stat har stået bag.

“Det vurderes, at målet for angrebet er at udnytte de ramte enheder til et endnu større angreb. Samtidig er der risiko for datatyveri fra de enkelte enheder, der desuden kan gøres funktionsløse,” lyder det fra selskabet.

Læs også: Sikkerhedsekspert advarede om stort russisk cyberangreb sidste år, men myndighederne ville ikke lytte

De inficerede enheder er både ejet af private og virksomheder, og Cisco vurderer, at bagmændene kan udnytte enhederne på flere måder.

“Folkene bag dette angreb kan nemt bruge de inficerede enheder som en mellemvej, inden de angriber deres endelige mål, for at skjule hvor angrebet kommer fra,” skriver sikkerhedsfirmaet.

Derudover kan angrebet også bruges til at insamle data fra de ramte enheder.

Under alle omstændigheder vurderer Cisco altså, at det kun er begyndelsen på et større angreb.

Utrolig svært at bekæmpe

Det er utroligt svært at forsvare sig imod denne type angreb, fordi enhederne er direkte furbundet til internettet uden nogen form for sikkerhedssytem imellem, forklarer Cisco Talos.

Derfor er det også vigtigt, at man nulstiller sin enhed og får sin internetlevenradør til at gøre det samme, hvis man bliver ramt af denne type angreb.

Læs også: Masser af danske virksomheder kan være ramt af russisk hackerangreb: "Der venter et stort efterforskningsarbejde for alle, der er påvirket af det her"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere