Artikel top billede

Apple præsenterer iOS 12 – hurtigere, smartere Siri, mindre stress og nye grimasser

iOS 12 giver et boost til din aldrende iPhone og lukker op for nye AR-muligheder, Siri lærer nye kunster mens Apple forsøger at tilbyde en mere stress-fri hverdag.

Apple er, tradition tro, ude med næste version af deres styresystem til selskabets iPhones, iPads og iPods. Navnet overrasker ikke, iOS 11 bliver afløst af iOS 12.

iOS 12 byder ikke på nogen visuelle udviklinger i år – den vil ligne iOS 11 til forveksling. Den bør – ifølge Apples selv – give din aldrende iPhone eller iPad en vitamin-indsprøjtning, da den i mange tilfælde er fintunet så opgaver som at åbne kameraet eller få tasturet frem foregår henholdsvis 70 og 50 procent hurtigere på en aldrende iPhone 6 Plus.

Der hvor iOS 12 vil bringe den største gevinst er når der multitaskes – en disciplin der kan få især aldrende enheder til at bremse op. Her lover Apple at opgaver som at åbne og skifte mellem apps vil foregå dobbelt så hurtigt.

Apples iOS 12 vil fungere på samtlige iOS 11 enheder, det vil sige fra Apples iPhone 5s, iPad Air, iPad mini 2 samt iPod Touch 6. generation eller nyere.

Betaversionen af iOS 12 er tilgængelig fra og med i dag igennem Apples udviklerside. En offentlig beta vil debutere senere i juni måned.

Mindre skærmtid, mere fritid og bedre søvn

iOS 12 er ligesom Googles Android P opsat på, at få skruet ned for 'FOMO' (Fear Of Missing Out) og andet stress fra mobilen, ved at tilbyde værktøjer til at holde styr på den tid der tilbringes foran de små skærme.

’Forstyr ikke’-funktionen hjælper med at falde til ro op til nattesøvnen ved at skrue automatisk ned for lysstyrken mens notifikationerne skjules indtil næste dag.

Notifikationer bliver også smartere, de kan udskydes og grupperes som både apps eller emner. Et enkel svirp kan endda slette en hel gruppe af notifikationer.

’Skærmtid’-funktionen går efter at give dig et detaljeret overblik over hvor meget tid der tilbringes foran skærmen. Her får du et ugentligt overview, mens der kan sættes en øvre grænse for hvor meget enkelte app’en skal benyttes.

Som forælder kan du også monitere dit barns skærmtid og styre præcis hvor meget tid der kan bruges på de enkelte apps. Alt styres igennem Apples familiedelingsmenuer.

Se også: Indsigt: Forstå iOS 11 på tre minutter - og få forklaringen på, hvorfor det er Apples vigtigste styresystem

Augmented Reality kommer til live

Med iOS 12 følger introduktionen af et nyt format til AR-emner: USDZ.

Filformatet er tænkt som en filtype der gemmer 3D-opplysninger i et delevenligt format som fungerer på tværs af enheder og over nettet. Adobe er med på vognen, og benyttede Keynoten til at annoncere, at de også understøtter platformen.

Formatet kan også benyttes i eksempelvis webshops, hvor USDZ-filer kan downloades og renderes i stuen. I Apples demo, blev en ny guitar købt på nettet og et preview af den på stuens sofabord.

I en demo blev AR-platformen benyttes også til at få vakt Lego-huset til live. Den fysiske model står stille på bordet, mens den på displayet vækkes til live – og det fungerer ikke bare på en enhed, men flere iPads eller iPhones kan deles om de virtuelle indhold.

Augmented reality udnyttes også i en ny app kaldet ’Measure’. En digital tommestok, som kan måle dimensionerne på alt fra kufferter til pasfotos.

Siri ordner sagerne med shortcuts

Siri bliver smartere med iOS 12, som nu giver mulighed for at oprette ’Shortcuts’ – genveje, som kan tilføjes en app og aktiveres via stemmekommandoer.

Shortcuts kan endda sammensættes til en spilleliste, så en stribe aktions aktiveres med en enkel stemmekomando. Køreturen hjem fra kontoret kan således automatiseres til at skrue termostaten op derhjemme, finde den hurtigste rute hjem og sætte favorit-playlisten på i bilen.

Siri bliver samtidig bedre til automatisk at tilpasse sig dine omgivelser. Nu kan Siri sende en besked for dig, hvis du bliver forsinket til en aftale eller slå ’Forstyr Ikke’ til, mens du befinder dig i biografen.

Nye delemuligheder med Apple Fotos

Nye funktioner i Fotos-app’en gør det enklere at finde dine bedste minder ved at forene ’Minder’ og delte albums i iCloud.

App’en kan samtidig komme med forslag til deling med venner og familie, og når de modtager disse, kan de dele deres fotos og videos af samme tur eller begivenhed retur.

Gruppebeskeder med grimasser

Har du en iPhone X, får du nu flere Animojis at lege med – og nu kan du endda række tungen og få en grimasse ud af dine animerede emojis.

Vil du have endnu mere skræddersyede beskeder, kan du nu skabe såkaldte ’Memojis’ – Emojis som minder om de såkaldte ’bitmojis’, hvor en digital tegnefilmsversion af en selv kan laves ud fra ens udseende – eller ønsker – og siden kan animeres i realtid.

Facetime understøtter nu også gruppeopkald hvor op til 32 personer kan videochatte samtidigt.

For at holde styr på taleordenen vil app’en automatiske genkende dem der taler, og bringe dem til forgrunden. Gruppeopkald behøver heller ikke at være deciderede videostreams – her er både Animojis og de nye Memojis tilgængelige.

Og så det løse

Apples iOS 12 byder samtidig på flere mindre nyheder, som vil hjælpe brugeren i hverdagen.

Her finder du en 'Tracking Prevention'-filter til Safari som fjerner social tracking fra din browser, en Apple Books app som afløser til iBooks, et News-redesign, CarPlay support af tredjepartsapps og mere.