Topnyhed:David Heinemeier Hansson vinder IT-Prisen 2023

Artikel top billede

Klodens kraftigste computer hedder nu Summit

Ny supercomputer kåret som klodens hurtigste: For første gang i fem år er den ikke længere kinesisk

Med Summit-supercomputeren er USA igen i førertrøjen, når det gælder regnekraft.

200.000.000.000.000.000 udregninger i sekundet.

Det svarer til 200 petaflops og er, siden denne weekend, det største antal udregninger som en supercomputer har mønstret til dato.

Fredag 8. juni gik computeren Summit i gang med at knuse tal for Oak Ridge National laboratoriet i Tennessee, USA.

Computeren og laboratoriet er under det amerikanske energiministeriums ledelse.

Maskinen er skræddersyet til at regne på kunstig intelligens opgaver og andre maskinlærende algoritmer.

Summit-computeren er udviklet i samarbejde med IBM og Nvidia, og har sammenlagt kostet 200 millioner dollar, små 1,3 milliarder kroner, at bygge.

Når maskinen kører på sit højeste snurrer 37.000 processorer og 28.000 grafikprocessorer om kap med hinanden, skriver Popular Mechanics.

Supercomputerens maskinlærende evner kan benyttes til at løse opgaver indenfor et bredt udvalg af videnskabelige discipliner såsom fysik, biologi, kemi og astronomi.

Kineserne dominerer fortsat

Den nye maskine overhaler den regerende mester fra Kina, Sunways TaihuLight – en maskine som siden 2016 har stået på tronen som klodens kraftigste maskine med sine maksimale 125 petaflops.

Men med sin maskinkraft, otte gange kraftigere end USA hidtil kraftigste computer, er Summit nu på den absolutte top.

Siden 2013 er det dog kinesiske maskiner, der har kunnet kalde sig for klodens hurtigste supercomputere, noterer Quartz.

Kinas dominans indenfor digital regnekraft er dog stadig overvældende.

I den nyeste Top 500 over klodens kraftigste maskiner fra november 2017, kan Kina tælle flere supercomputere end USA, Japan og Tyskland til sammen.

På listen figurerer i alt 202 kinesiske maskiner mod 143, 35, 20 og 18 supercomputere fra henholdsvis USA, Japan, Tyskland og Frankrig. Danmark har ikke en eneste maskine på den liste.

Læs også: Computer på 3,5 tons: DASK er historien om den it-industri, som vi aldrig fik

Nærmer sig den menneskelige hjerne

Med Summit er amerikanerne et skridt nærmere mod såkaldt ’exascale computing’ – 1.000 petaflops - en regnekraft der citeres, som svarende til den menneskelig hjernes.

Den amerikanske supercomputer placering som klodens hurtigste, vil sandsynligvis ikke vare til senere end 2020, hvor den kinesiske Tianhe-3 maskine regnes med at debutere som historiens første exascale-maskine. Det skriver the Register.

USA’s første supermaskine i exascale-klassen bliver Aurora A21 maskinen som er planlagt til 2021.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere