Artikel top billede

Klodens kraftigste computer hedder nu Summit

Ny supercomputer kåret som klodens hurtigste: For første gang i fem år er den ikke længere kinesisk

Med Summit-supercomputeren er USA igen i førertrøjen, når det gælder regnekraft.

200.000.000.000.000.000 udregninger i sekundet.

Det svarer til 200 petaflops og er, siden denne weekend, det største antal udregninger som en supercomputer har mønstret til dato.

Fredag 8. juni gik computeren Summit i gang med at knuse tal for Oak Ridge National laboratoriet i Tennessee, USA.

Computeren og laboratoriet er under det amerikanske energiministeriums ledelse.

Maskinen er skræddersyet til at regne på kunstig intelligens opgaver og andre maskinlærende algoritmer.

Summit-computeren er udviklet i samarbejde med IBM og Nvidia, og har sammenlagt kostet 200 millioner dollar, små 1,3 milliarder kroner, at bygge.

Når maskinen kører på sit højeste snurrer 37.000 processorer og 28.000 grafikprocessorer om kap med hinanden, skriver Popular Mechanics.

Supercomputerens maskinlærende evner kan benyttes til at løse opgaver indenfor et bredt udvalg af videnskabelige discipliner såsom fysik, biologi, kemi og astronomi.

Kineserne dominerer fortsat

Den nye maskine overhaler den regerende mester fra Kina, Sunways TaihuLight – en maskine som siden 2016 har stået på tronen som klodens kraftigste maskine med sine maksimale 125 petaflops.

Men med sin maskinkraft, otte gange kraftigere end USA hidtil kraftigste computer, er Summit nu på den absolutte top.

Siden 2013 er det dog kinesiske maskiner, der har kunnet kalde sig for klodens hurtigste supercomputere, noterer Quartz.

Kinas dominans indenfor digital regnekraft er dog stadig overvældende.

I den nyeste Top 500 over klodens kraftigste maskiner fra november 2017, kan Kina tælle flere supercomputere end USA, Japan og Tyskland til sammen.

På listen figurerer i alt 202 kinesiske maskiner mod 143, 35, 20 og 18 supercomputere fra henholdsvis USA, Japan, Tyskland og Frankrig. Danmark har ikke en eneste maskine på den liste.

Læs også: Computer på 3,5 tons: DASK er historien om den it-industri, som vi aldrig fik

Nærmer sig den menneskelige hjerne

Med Summit er amerikanerne et skridt nærmere mod såkaldt ’exascale computing’ – 1.000 petaflops - en regnekraft der citeres, som svarende til den menneskelig hjernes.

Den amerikanske supercomputer placering som klodens hurtigste, vil sandsynligvis ikke vare til senere end 2020, hvor den kinesiske Tianhe-3 maskine regnes med at debutere som historiens første exascale-maskine. Det skriver the Register.

USA’s første supermaskine i exascale-klassen bliver Aurora A21 maskinen som er planlagt til 2021.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere