Artikel top billede

Klodens kraftigste computer hedder nu Summit

Ny supercomputer kåret som klodens hurtigste: For første gang i fem år er den ikke længere kinesisk

Med Summit-supercomputeren er USA igen i førertrøjen, når det gælder regnekraft.

200.000.000.000.000.000 udregninger i sekundet.

Det svarer til 200 petaflops og er, siden denne weekend, det største antal udregninger som en supercomputer har mønstret til dato.

Fredag 8. juni gik computeren Summit i gang med at knuse tal for Oak Ridge National laboratoriet i Tennessee, USA.

Computeren og laboratoriet er under det amerikanske energiministeriums ledelse.

Maskinen er skræddersyet til at regne på kunstig intelligens opgaver og andre maskinlærende algoritmer.

Summit-computeren er udviklet i samarbejde med IBM og Nvidia, og har sammenlagt kostet 200 millioner dollar, små 1,3 milliarder kroner, at bygge.

Når maskinen kører på sit højeste snurrer 37.000 processorer og 28.000 grafikprocessorer om kap med hinanden, skriver Popular Mechanics.

Supercomputerens maskinlærende evner kan benyttes til at løse opgaver indenfor et bredt udvalg af videnskabelige discipliner såsom fysik, biologi, kemi og astronomi.

Kineserne dominerer fortsat

Den nye maskine overhaler den regerende mester fra Kina, Sunways TaihuLight – en maskine som siden 2016 har stået på tronen som klodens kraftigste maskine med sine maksimale 125 petaflops.

Men med sin maskinkraft, otte gange kraftigere end USA hidtil kraftigste computer, er Summit nu på den absolutte top.

Siden 2013 er det dog kinesiske maskiner, der har kunnet kalde sig for klodens hurtigste supercomputere, noterer Quartz.

Kinas dominans indenfor digital regnekraft er dog stadig overvældende.

I den nyeste Top 500 over klodens kraftigste maskiner fra november 2017, kan Kina tælle flere supercomputere end USA, Japan og Tyskland til sammen.

På listen figurerer i alt 202 kinesiske maskiner mod 143, 35, 20 og 18 supercomputere fra henholdsvis USA, Japan, Tyskland og Frankrig. Danmark har ikke en eneste maskine på den liste.

Læs også: Computer på 3,5 tons: DASK er historien om den it-industri, som vi aldrig fik

Nærmer sig den menneskelige hjerne

Med Summit er amerikanerne et skridt nærmere mod såkaldt ’exascale computing’ – 1.000 petaflops - en regnekraft der citeres, som svarende til den menneskelig hjernes.

Den amerikanske supercomputer placering som klodens hurtigste, vil sandsynligvis ikke vare til senere end 2020, hvor den kinesiske Tianhe-3 maskine regnes med at debutere som historiens første exascale-maskine. Det skriver the Register.

USA’s første supermaskine i exascale-klassen bliver Aurora A21 maskinen som er planlagt til 2021.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere