TopnyhedStrejke på vej i IBM Danmark: Fagforbund sender første strejkevarsel

TDC's Martin Nielsen præsenterer selskabets 5G-planer.

TDC melder ud: Her er køreplanen for Danmarks kommende 5G-supernet

TDC vil være først med 5G herhjemme. Her er de tre 5G-mål, som teleselskabet vil nå inden 2024.

I dag bruger danskerne i snit 15.000 terabyte data om måneden på TDC Group’s mobilnetværk. Det er en tredobling af den mængde, som danskerne brugte for tre år siden.

At følge med efterspørgslen i fremtiden bliver en udfordring.

I 2025 regner teleselskabet med, at denne datatrafik bliver 17-doblet til 250 petabytes månedligt.

Det vil kræve ny teknologi, og det er her, at afløseren til 4G (LTE-netværket), 5G-teknologien spiller ind.

5G bliver essentiel for mobilnetværket for i forhold til det eksisterende 4G-netværk, vil 5G tillade op til 10 gange højere overførselshastigheder mens antallet af forbindelser tidobles.

Samtidig vil responstiden på netværket sænkes til under en tyvendedel af det, den er i dag.

TDC har allerede ved sine første test af teknologien bevist, at 5G har potentiale.

Se også: Så hurtigt går det: TDC tester lige nu det nye 5G

De første målinger med teknologien viser, at der nu kan opnås overførselshastigheder på over 1.900 Mbit/sekund – 65 gange mere end den gennemsnitshastighed, som TDC’s 4G-netværk mønstrer i dag.

Ved et pressemøde i denne uge konkretiserede selskabet dets strategi for, hvornår og hvordan den vilde netværksteknologi skal rulles ud til danskerne.

Her er TDC’s tre 5G-mål
Overordnet set forklarede TDC, at ambitionen er at være først med 5G herhjemme.

Her sigtes efter, at få 5G til at blive den dominerende teknologi mellem 2023 og 2025.

2024 bliver sandsynligvis det år, hvor 5G-dækningen vil overtage 4G's rolle som det bærende netværk for selskabet.

For at nå det mål skal TDC Group indfrie tre delmål, som TDC’s underdirektør, Martin Nielsen, præciserer til Computerworld.

Godt med spektrum
5G-netværk vil kræve, at nye frekvensbånd åbnes for at give øget kapacitet og rækkevidde.

Første udvidelse kommer med 3.500 Mhz båndet, som skal muliggøre de høje netværkshastigheder, senere skal der investeres i 700 MHz båndet, som udmærker sig ved at give en bedre dækningsgrad.

På sigt vil også 26 GHz-spektret støde til i byerne. Rækkevidden her er kortere, men det giver potentielt endnu højere netværkshastigheder.

Spillet til auktionerne om de kommende 5G-bånd er allerede i gang. Disse er i øjeblikket til høring forud for en auktionering inden udgangen af 2018.

Læs også: Kæmpe forventninger til 5G i Danmark: Her er planerne for auktionen over 5G-licenserne

Flere, dyrere antenner i spil
Tætheden af mobilantenner i Danmark skal op. I dag opererer selskabet med 3.250 sites, men den sigtede 5G-dækning vil kræve omkring i alt 4.000 sites ifølge selskabet, før 5G for alvor kan rulles ud.

Med opgraderingen følger en ekstra regning. Et mobil-site løber i dag op i omkring en million kroner. Disse vil enkeltvis blive halvanden til to gange dyrere, når 5G-teknologien implementeres.

Holder køreplanen, vil de første 5G-antenner blive brugbare i løbet af april 2019. Mens den store dækningskapacitet vil blive udbygget i 2020 og 2021.

Teknologien skal modnes
5G-teknologien er stadig i en udviklingsfase. Da de første forsøg med 5G-netværk blev foretaget i 2017, opnåede man hastigheder på 70 Mbit/s. Bare et år senere kan 5G-teknologien i sit nuværende stadie mønstre næsten en 30-dobling til 1.900 Mbit/s.

Opgraderingerne vil samtidig gøre det muligt at betjene en ny generation af services som førerløse biler, der kan udnytte den korte responstid som 5G tilbyder.

”Eksempelvis kan selvkørende biler være afhængige af, at tale med en server, før der bremses”, noterer Martin Nielsen.

Samtidig skal netværket i fremtiden kunne understøtte op til ti gange flere enheder på samme tid.

Globalt set, vil TDC’s plan placere Danmark i front på verdensplan, når det gælder 5G-dækning med en kommerciallisering fra 2020.

Onsdag kunne Computerworld fortælle om den britiske teleoperatør Vodafones 5G-planer.

Selskabet regner først med at foretage teknologisikiftet i 2025 – et år efter TDC.

Læs også: Super-teknologien 5G vil (sikkert) forandre alt - vi mangler de geniale idéer og gyldne business casesYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Strejke på vej i IBM Danmark: Fagforbund sender første strejkevarsel
Fagforeningen Prosa har afsendt et nyt strejkevarsel til IBM. Strejkevarslet omfatter størstedelen af selskabets omkring 40 ansatte i Odense. "Medlemmerne vil kigge på IBM’s produktionslinjer og se, hvordan man kan ramme selskabet hårdest muligt, hvis det skulle komme dertil," lyder det fra Prosa. Læs konfliktvarslet her.
Computerworld
Google tvinger stort skifte igennem: Alle Android-telefoner skal kunne bruge sms’ens afløser
Google vil ikke vente på teleoperatørerne længere. Nu slipper selskabets RCS-teknologien løs på Android-platformen.
CIO
Arbejder du med teams, der er større end tre-fem personer? Mit gæt er, at hverken du eller dine kolleger yder optimalt
Klumme: Du kan roligt regne med, at I kun er skyggen af den kraft, som I reelt besidder.
Job & Karriere
"Vi var fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet. "
"Da jeg var færdig med PhD´en så var vi fem mennesker, der fik 400 millioner kroner, et lokale på 12 m2 og et stempel fra Undervisningsministeriet. Så skulle vi bare have et nyt universitet op og køre på seks måneder. Det kalder jeg mit første start-up. Det blev til IT-Universitetet."
White paper
Spændende undersøgelse: Her ligger forretningsværdien i print-sikkerhed
En undersøgelse fra IDC viser, at der for virksomheder er en solid business case i at prioritere sikkerhed på print, og ethvert it-initiativ der kan nedbringe omkostninger, er attraktivt for ledere. I undersøgelsen har IDC lavet dybdegående interviews med 16 organisationer, som bruger en entreprise printerløsning, og disse interviews viser at der ligger stor forretningsværdi i denne løsning. Organisationerne blev bedt om at beskrive forskellen på ”før” og ”efter” og det viser sig, at de har opnået et mere sikkert print-miljø, samtidig med at der spares både penge og tid.