Artikel top billede

Hvad gør Intel nu? Topchefens pludselige skandale-exit kommer på et kritisk tidspunkt

ComputerViews: Intel-topchef Brian Krzanichs pludselige exit torsdag kom bag på de fleste. Den kommer på et kritisk tidspunkt for Intel, som nu står overfor svære valg.

ComputerViews: Det kom bag på de fleste, da Intel torsdag pludselig meddelte, at selskabets ellers anerkendte topchef, Brian Krzanich, med omgående virkning fratræder sin stilling.

Årsagen er ikke forretningsmæssig, men derimod amourøs, idet Intels bestyrelse havde fundet ud af, at topchefen har haft et forhold til en Intel-medarbejdere.

Den slags må man ikke i henhold til Intels interne retningslinier, som alle - også topchefen - skal overholde.

Det kan du læse mere om her: Intels topchef færdig: Brian Krzanich fratræder omgående efter afsløring

Brian Krzanich exit kommer på et kritisk tidspunkt for det mægtige selskab.

Han overtog topposten fra Paul Otellini i 2012, efter han i en årrække havde været COO i selskabet.

Paul Otellini - der døde i fjor - blev i sin tid beskyldt for at have overset markedets bratte skift fra pc til mobil.

Dette skifte i brugervaner efterlod verdens største chip-producent på hælene med blot et lille antal leverandør-aftaler med enkelte smartphone-producenter, mens mobil-fokuserede konkurrenter - ikke mindst ARM - buldrede frem.

Brian Kzranich har siden kæmpet med næb og kløer for at få Intel ind på fremtidens vækstspor - ikke mindst mobilmarkedet, hvor Intel på mange måder fortsat ikke har opnået et egentligt gennembrud.

Det ændrer dog ikke på, at Brian Krzanich har været en ubetinget succes i løbet af sine fem år på topposten: Mest tydeligt bliver det udtryk med Intels omsætning, der er steget markant, siden han tiltrådte, ligesom Intels aktiekurs er næsten fordoblet.

Det skyldes ikke mindst Brian Krzanichs fokus på omkostninger samt hans nye kurs, som du kan læse mere om her: Intel dropper pc- og mobil-markedet som hovedmål: Fremtidens vækst skal komme fra disse nye områder

Med Brian Krzanichs kursændring slog virksomheden ind på en kurs med fokus på:

cloud'en (inklusive servere, datacentre og virtualisering), IoT (pc'er, sensorer, køretøjer og meget andet) ny hukommelses-teknologi (inklusive programmerbare løsninger til servere og datacentre) samt 'connectivity' (ikke mindst 5G).

Alt dette fremgik af Brian Krzanichs manifest fra 2016: Our strategy and the future of Intel.

Store udfordringer

I et udviklende marked står Intel samtidig overfor alvorlige udfordringer, som kalder på en indsat fra selskabet: Ikke mindst halter Intels produktionsteknologi bagefter konkurrenterne og det globale pc-salg fortsætter med at falde.

Desuden omsætter Intels nye store fokusområder - IoT, kunstig intelligens, sensorer - fortsat for under en milliard dollar hver i kvartalet.

Det er langt under det niveau, der er påkrævet og ønskeligt for et selskab af Intels størrelse, og at rette op på den sag er en opgave, der kræver langt lys, vedholdenhed og et klart fokus.

Og disse ting bliver udfordret med topchefens pludselige exit.

Mest tydeligt er det, at selskabets ny-udnævnte, konstituerede topchef, CFO Bob Swan, ikke betragtes som en permanent løsning.

Intel har det med at finde topcheferne fra egne rækker, og Bob Swan har kun været i selskabet siden 2016. Han har tidligere været CFO i eBay i ni år, men har kun været CEO for det meget mindre selskab Webvan i en periode.

Det åbne spørgsmål er, at om Intels bestyrelse fortsat vil have selskabet til at gå i den retning, som Brian Krzanich satte med fortsat fokus på at opretholde pc-forretning som grundstamme og sideløbende udvikle på andre forretningsområder.

Eller vil bestyrelsen sætte fuld fokus på microprocessor-forretningen? Eller føre det i en helt anden retning?

De senere kvartalers økonomiske resultater taler for, at Intel ikke skifter kurs. På den anden side er selskabet nødt til at være på forkant.

Tiden går. Og vi vil sagtens kunne nå frem til efterår og vinter, inden Intel har fundet og indsat en ny topchef.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.