Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Dårlig nyhed får Apples aktiekurs til at rasle ned / Nets’ topchef klar til opkøb: Skal være størst i Europa / Skam dig! Cloud-tjenester er en overset klima-synder / Blev Trump-elskende Facebook-chef fyret af politiske årsager?

Dårlig nyhed fra vigtig leverandør får Apples aktiekurs til at rasle ned. Nets’ topchef klar til opkøb: Skal være størst i Europa. Skam dig! Cloud-tjenester er en overset klima-synder. Apple æder markedsandele på tablet-markedet og sidst men ikke mindst spekulerer amerikanske medier i om en en Trump-elskende Facebook-chef blev fyret af politiske årsager?

Godmorgen

Her kommer dagens morgen-briefing fra Computerworld.

Vi starter på det amerikanske aktiemarked, hvor kurserne mandag aften raslede ned. Her faldt det toneangivende aktieindeks Dow Jones med 600 point, hvilket svarer til et fald på 2,3 procent.

Det var især tech-aktierne der stod for skud, og Apple-aktien stod for de største fald:

Apples aktier falder efter tilbagegang for vigtig leverandør

Apple-aktien faldt med fem procent til det laveste niveau i tre måneder.

Det skyldes en dårlig nyhed fra en af virksomhedens væsentligse leverandører, Lumentum Holdings.

Lumentum Holdings oplyste ifølge nyhedsbureauet Reuters at færre ordre fra en af selskabets helt store kunder betyder, at Lumentum Holdings måtte nedjusterer sine forventninger til fremtidig indtjening og overskud.

Selskabet satte dog ikke navn på kunden, men ifølge Reuters er den store kunde, der har reduceret sine ordre efter alt dømme identisk med Apple.

Lumentum Holdings er hovedleverandøren til Apples ansigtsgenkendelses-teknologi, Face ID, der både sidder i Apples nye iPhones og den nye iPad Pro.

Andre teknologi-aktier som Alphabet og Amazon blev trukket med ned af Apple, og de faldt ifølge CNBC med henholdsvis 2,7 procent og 4,3 procent.

Nets’ topchef klar til opkøb: Skal være størst i Europa

Nets vil være Europas førende spiller på betalingsmarkedet. Det fortæller virksomhedens topchef Bo Nilsson i interview med Børsen.

”Vi ønsker at være en ledende spiller inden for betalingsindustrien i Europa, og vi ønsker også at være de bedste. Vores ambition er i løbet af de kommende fem år at blive nummer et i Europa," siger han til Børsen.

Han oplyser i interviewet, at Nets er parat til at foretage opkøb for at indfri ambitionen om at blive markedsledende i Europa.

Skam dig! Cloud-tjenester er en overset klima-synder

Har du dårlig klima-samvittighed, når du flyver eller spiser kød? Så bør du sandsynligvis også skamme dig, når du i aften tænder for Netflix.

For ifølge Finans står datacentre, der er motorerne bag cloudtjenester som eksempelvis Netflix, for lige så stor en co2-udledning som den samlede luftfartsindustri.

”I 2020 ventes udledningen af drivhusgasser fra verdens datacentre at være omkring 3,5 procent, men den mængde antages at ville stige til 14 procent. i 2025, og til den tid vil datacentrene alene tegne sig for en femtedel af det samlede globale elektricitetsforbrug” siger Suchitra Sebastian, professor ved universitetet i Cambridge, til Finans.

Apple æder markedsandele på et tablet-marked i tilbagegang

Apple kravler i 3. kvartal tilbage på førstepladsen på det globale tablet-marked. Det viser nye tal fra it-analysehuset IDC.

Ifølge IDC’s tal gik det globale tablet-marked tilbage med 2,9 procent fra 3. kvartal 2017 til 3. kvartal 2018. Men alligevel præsterede Apples iPad at øge sin markedsandel med en vækst på 7,9 procent i perioden.

IPadens markedsandel lyder på 25,2 procent, og dermed overhaler Apple nu Samsung, der sidste år indtog førstepladsen.

Kinesiske Huawei er dog den tablet-producent, der oplever den største fremgang. For 12 måneder siden lød Huaweis markedsandel på 4,4 procent, mens den i dag lyder på 7,2 procent.

Amerikanske Amazon oplever ligeledes en markant fremgang og er i perioden steget fra en markedsandel på 8,8 procent til 10,8 procent.

Fyrede Facebook sin Trump-elskende VR-stjerne af politiske årsager?

Stifteren af virtual-reality-firmaet Oculus Rift, Palmer Luckey, blev muligvis fyret af Facebook på grund af sin åbenlyse støtte til den amerikanske præsident Donald Trump.

Det skriver den amerikanske avis Wall Street Journal.

Ifølge den amerikanske avis skabte hans åbenlyse og meget markante støtte til Donald Trump vrede blandt hans kolleger, og det førte i sidste ende til hans fyring i 2017.

Han forlod dog mildt sagt ikke Facebook tomhændet. Advokatbistand sikrede ham ifølge Wall Street Journal en godtgørelse på mindst 100 millioner dollar. Dertil kommer at Facebook i 2014 købte Palmer Luckeys firma for 2 milliarder dollar.

Facebook afviser dog ifølge Wall Street Journal, at Palmer Luckey skulle være blevet fyret på grund af sine politiske synspunkter.

Nordjysk it-firma sælger produkt-rettigheder til Microsoft

Det EG-ejede Aalborg-firma Dynaway, der har specialiseret sig i enterprise asset managment-værktøjer, har underskrevet en kontrakt, der giver Microsoft ret til at integrere Dynayways enterprise asset management-software i Dynamics 335.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

”Vi har knoklet 10 år på at skabe det bedste mulige Asset Management-produkt til Microsofts ERP-platform. Derfor er det selvfølgelig et kæmpe skulderklap, at vi nu bliver en integreret del af Microsofts platform. Det er vi selvfølgelig meget stolte over. Samtidig betyder det, at EAM bliver en fast del af produktporteføljen for Microsofts godt 3.000 forhandlere verden over, hvilket gør det muligt for os at komme i dialog med mange flere kunder end før. Det ser vi store muligheder i,” siger Ulrich Kærgaard, administrerende direktør i Dynaway, ifølge pressemeddelse.

Tidligere Visma-chef bliver ny direktør for e-supplies

Kim Toft Madsen er netop tiltrådt som ny administrerende direktør i det digitale udviklingshus E-supplies. Det oplyser E-supplies i en pressemeddelse.

Kim Toft Madsen har en fortid som administrerende direktør hos Visma Software og SuperOffice Danmark.

I den nye stilling hos E-Supplies skal han sikre markant vækst og øget synlighed om E-supplies løsninger, oplyser virksomheden i pressemeddelelsen.