(Foto: Dan Jensen)

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil have national it-handlingsplan til folkeskolen: "Vi risikerer at blive spillet af banen af de skiftende digitale vilkår"

Interview: Der er brug for en samlet national it-handlingsplan for den danske folkeskole, hvis ikke udviklingen skal køre helt ad banen, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA). "Der venter et kæmpearbejde med at politisere og generobre den politiske kontrol med dette område," siger hun.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Se hvorfor undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener, at vi har brug for en national handlingsplan til folkeskolen
  • Se de tre områder, som en handlingsplan skal klarlægge strategien for.
  • Se hvilket område, der er bedst styr på lige nu....
  • ..og hvilket området, hvor behovet er størst og hvor der "venter et kæmpearbejde med at politisere og generobre den politiske kontrol"
1.226
6:15 min
Der er brug for en national handlingsplan for it-området i folkeskolen, hvis ikke Danmarks skal tabe kontrollen over den digitale udvikling på området, og skolelærere og andre skal fortabe sig i forkert brug af ressourcer og indsats.

Det siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) til Computerworld, efter hun fornylig meddelte, at hun stopper som minister til næste folketingsvalg.

“Vi har brug for en national strategi, der rækker i hvert fald fem år frem i tiden,” siger Merete Riisager til Computerworld.

Den nationale strategi skal sætte rammerne for den digitale udvikling i folkeskolen i de kommende år.

Og det er der hårdt brug for på et område, hvor den teknologiske udvikling går lynende hurtig, og hvor både kommuner og de enkelte skoler hele tiden bliver stillet over for nye valgmuligheder, mener ministeren.

“Vi har ikke taget kritisk stilling til digitaliseringen på undervisningsområdet fra politisk side. Og gør vi ikke det, så risikerer vi, at diskussionen bliver spillet af banen af de skiftende digitale vilkår. Vi skal have en langt mere kritisk stillingtagen til brug af ressourcer og indsats,” siger hun.

I dag findes der allerede en digital strategi på området. Men det er ikke nok, mener Merete Riisager.

“For digitaliseringens betydning kan ikke undervurderes i forhold til den impact, som det har på skolen og undervisningen. Og det er vi nødt til at forholde os til,” siger hun.

En national handlingsplan skal ifølge Merete Riisager formulere, hvordan de digitale rammer, der understøtter den skole, som Danmark ønsker - uden at gå på kompromis med det, som hun kalder for den unikke danske skolepædagogik, som ifølge hende ligger til grund for Danmark om innovativt, fredeligt og demokratisk samfund.

De tre store områder
Ifølge Merete Riisager mener, at en national strategi på området skal klarlægge retning og strategier på de tre områder.

Disse tre områder har hun i sin tid som minister arbejdet på at fastlægge som afløser for den store fællesbetegnelse ‘digitale kompetencer,’ der tidligere blev brugt som en skraldespand, som alle digitale indsatser i folkeskolen blev smidt ned i.

“Det har været meget vigtigt for mig at få adskilt indsatsen i folkeskolen, så den digitale indsats bliver meget mere kvalificeret,” siger hun.

De tre områder definerer hun som

- Undervisning om teknologier

Herunder hører blandt andet det nye fag Teknologiforståelse, som en række danske skoler fra nytår skal være med til at udarbejde.

Området dækker ifølge Merete Riisager over etik, risisci, magtfaktorer og meget andet - og det er det område, hvor der i dag er bedst greb om diskussionen.

“Her er vi nået langt, og jeg er meget fortrøstningsfuld, når det gælder progressionen,” lyder det fra Merete Riisager.

Du kan læse mere om udviklingen af faget Teknologiforståelse her: Undervisningsministeriet klar med listen: Disse 46 folkeskoler skal indføre it som forsøgsfag - begynder allerede til januar

- Undervisning med teknologier
Herunder hører indkøb og brug af digitale læremidler, portaler, understøttelse af undervisningsmetoder og lignende.

Og dermed også udvikling af det i dag ret snævre leverandør-marked, der er domineret af ganske få leverandører.

“Der er her kæmpebehov for at tænke fem år frem i tiden. Vi mangler en strategi for, hvordan vi får et levende marked med høj kvalitet, hvor der er taget stilling til, hvad læremidlerne skal kunne,” siger hun.

En lærer kan ikke blive en digital myndighedsperson, hvis han for eksempel kun får ét digital læremiddel, som kommunen har indkøbt til at dække alle fag,” siger Merete Riisager.

Hun har tidligere til Computerworld fortalt om sine ønsker på dette område.

Blandt andet ser hun stort behov for, at de danske skoler kan indkøbe undervisningsmidler fra andre lande, hvis kvaliteten er god nok.

Det kan du læse mere om her: Undervisningsminister Merete Riisager bekymret over kommunernes indkøb af skole-it: "Også mindre leverandører skal kunne skubbe sig ind på markedet og udfordre det bestående"

- Undervisning ved hjælp af teknologier
Herunder hører indkøb af hardware, netadgang, infrastruktur, storage, cloud-spørgsmål, pc’er og lignende.

Det er et område, der ifølge Merete Riisager nærmest er blevet helt overset fra politisk side, og det er stærkt problematisk.

“Der venter et kæmpearbejde med at politisere og generobre den politiske kontrol med dette område. Det er den måske største hurdle lige nu. Politikerne har slet ikke engageret sig i de digitale strukturprojekter, som jo er afgørende for hvilke skoler, vi får,” siger hun.

Merete Riisager peger på, at der i dag for eksempel ikke findes nogen data-etisk som model, som vi ‘kan kende os selv i,’ som hun siger.

“For eksempel når det handler om, hvordan vi beskytter mindreårige. Her skal vi jo undgå, at vi skriver Lille Pers score ned og beholder de data resten af hans liv noteret på hans CPR-nummer. Her har vi brug for en langt skarpere debat, der rækker ud i fremtiden,” siger hun.

Skattekroner skal ikke bruges i blinde
Debatten skal også afklare, hvad skole-sektoren ikke skal gøre, mener hun. En strategi skal således sikre, at man ikke bruger pengene forkert og ‘bruger skattekronerne i blinde,’ som Merete Riisager formulerer det.

“For eksempel kan det vise sig direkte skadeligt at indkøbe iPads til undervisningen, så børnene bare sidder og glor ned i deres iPads uden at kigge på lærerne eller hinanden,” siger Merete Riisager.

Det underbygges af en undersøgelse fra McKinsey. Her fremgår det, at indsatser, der kvalificerer lærerners arbejde, har god effekt. Mens det har negativ effekt blot at droppe en række tablet-computere ind i en klasse.

Under dette punkt hører også spørgsmålet om kontrakter og lignende med leverandører - som skoler og kommuner eksempelvis skal sikre kan genforhandles.

Når du at fremlægge en national handlingsplan, inden du fratræder som minister?

“Det kommer jo an på, hvornår der bliver udskrevet valg. Men det mener jeg, at der er en rimelig mulighed for. Vi er endnu ikke gået i gang med sætte pen til papir, men vi ser et defineret behov, og vi er gået i gang med at tænke,” siger Merete Riisager.

Læs også:

Regeringen vil gøre it-undervisning obligatorisk i folkeskolen: "Planen er, at alle danske børn skal lære at kode," siger undervisningsministeren

Undervisningsminister Merete Riisager bekymret over kommunernes indkøb af skole-it: "Også mindre leverandører skal kunne skubbe sig ind på markedet og udfordre det bestående"

Lærerne er nøglen til at indføre it-undervisning for alle i folkeskolen: Massiv efteruddannelse nødvendig

Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Microsofts skovler penge ind under coronakrisen: Særligt et forretningsområde buldrer frem

0 Premium-indhold

Waoo-direktør forlader selskabet uden løn eller bonus

0 Premium-indhold

Mystikken breder sig om pludselig fyring af Waoo-topchef efter alvorlige beskyldninger: Selskabet er fuldkomment tavst

0 Premium-indhold

Waoo-ejer vil have alt undersøgt efter pludselig fyring af direktør Jørgen Stensgaard: "Vi ser på sagen med stor alvor"

0 Premium-indhold

E-boks på vej til Bahrain: Vil 'indfri det store digitaliserings-potentiale i regionen'


Premium
Microsofts skovler penge ind under coronakrisen: Særligt et forretningsområde buldrer frem
Endnu engang kan den amerikanske it-gigant Microsoft fremvise et imponerende regnskab midt under den globale coronakrisen. Særligt det stigende hjemmearbejde verden over er godt nyt for selskabet.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Forebyg kritiske angreb med moderne autentifikation
Det er nemmest at forebygge kritiske cyberangreb, når medarbejderne kun tilgår data og systemer i sikkerhed bag firewall og øvrige sikkerhedsforanstaltninger. Virkeligheden er imidlertid, at medarbejderne – særligt siden foråret 2020 – i dramatisk stigende omfang arbejder hjemmefra, på alle tider af døgnet og fra enheder ejet af både dem selv og af virksomheden. Det sætter din sikkerhedsinfrastruktur under pres, og en af de mest effektive modforholdsregler er en moderne autentifikationsløsning, så kun rette vedkommende får adgang til forretningskritiske systemer og data. Det kan du læse mere om i denne hvidbog, som også går i dybden med, hvor, hvordan og under hvilke omstændigheder en sådan løsning kan indgå som et effektivt element i din samlede cybersikkerhedsindsats.