Artikel top billede

Kinesiske borgere med en dårlig social scorer kan i fremtiden måske se frem til lavere internethastigheder, gode skoler til deres børn eller retten til at eje et kæledyr.

Socialt kreditsystem på vej i Kina: Millionvis af kinesere blokeres fra at købe fly- eller togbilletter

Millioner af kinesere er blevet blokeret fra at bestille fly- og togbilletter som følge af det kontroversielle sociale kreditsystem, som de Kinesiske myndigheder er i gang med at implementere.

'Social credit'.

Det leder tankerne hen på et afsnit af den dystopiske science fiction-serie Black Mirror.

I første afsnit af tredje sæson, i afsnittet Nosedive, tegnes der et billede af et samfund, hvor et socialt kreditsystem er blevet implementeret, og hvor hvert individs liv og muligheder styres af en social score, som løbende justeres alt efter, hvad staten og andre i samfundet ser som god opførsel.

Det er ikke kun science fiction.

Kina er i gang med at rulle et lignende system ud, som blandt andet skal gøre det svært at bevæge sig rundt i landet, hvis man stemples som utroværdig.

Det skriver Independent på basis af en detaljeret plan, der blev lagt ud af den kinesiske regering forrige uge.

Læs også: Danske tech-topfolk blæst bagover efter besøg i Kina: Danmark er nødt til at gøre noget

Kreditsystemet er allerede i gang med at blive implementeret i dele af Kina, og den kinesiske stat har allerede blokeret millioner af borgere fra at købe fly- og togrejser.

Ifølge det kinesiske statskontrollerede nyhedsbureau Global Times, havde systemet i slutningen af april blokeret mere end 11 millioner flyrejser og mere end 4 millioner højhastighedstogrejser.

Desuden er 3 millioner borgere blevet forhindret i at bestille business class i forbindelse med deres togrejse.

Diskrediterede borgere skal gå bankerot

Ifølge Independent fortælle planen historien om, hvordan man vil belønne eller straffe borgere og organisationer i forhold til deres troværdighed baseret på en lang række målepunkter.

For dem, der bliver stemplet som utroværdige, vil "alle steder være begrænsede, og det vil være svært at bevæge sig rundt, således at de, der bryder loven og mister troværdighed vil betale en stor pris," står der ifølge Independent i den kinesiske plan.

En tidligere vicedirektør for statsrådets udvikling og forskning har før udtalt, at målet er, at få "diskrediterede mennesker til at gå bankerot."

Et område af Hangzou, sydvest for Shanghai, har implementeret det sociale kreditsystem. Her bliver borgerne tildelt point for aktiviteter så som frivilligt arbejde og for at være bloddonere, mens overtrædelse af trafikregler og penge under bordet straffes i systemet.

Andre former for overtrædelser inkluderer overtrædelse af zoner med rygeforbud, at købe for mange computerspil eller publicere falske nyheder.

Kinesiske borgere med en dårlig social score menes, ud over at blive blokeret fra at rejse rundt i landet, også at kunne se frem til lavere internethastigheder, gode skoler til deres børn eller retten til at eje et kæledyr.

I den seneste femårige plan for det kontroversielle kreditsystem lyder det, at regeringen påtænker at rulle systemet ud i hele Kina inden 2020.

Læs også: Kina skruer ned for censuren og åbner for Facebook, Twitter og Youtube for at tiltrække flere turisterPremium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.