Artikel top billede

På trods af frygt for overvågning sælger smarthøjttalere som varmt brød: "En fuldstændig erosion af vores forståelse af privacy"

Købere af højttalere som Amazons Echo og Google Home er fuldt oplyste om privacy-risikoen, men vælger at se stort på risikoen. Det er en bekymrende indstilling, lyder det fra en amerikansk forsker.

Gennem det seneste år er forbrugere over hele verden blevet tudet ørene fulde om de store it-giganters omfattende brug af data.

Det afholder dog tilsyneladende ikke forbrugerne fra at investere i smarthøjttaler som Google Home og Amazon Echo, der praktisk talt giver de datasultne selskaber adgang til en tændt mikrofon direkte i forbrugernes dagligstue.

Tidligere på året viste tal fra analysefirmaet NPD, at det ventes at omsætningen i smart-højttaler-kategorien vil stige med 50 procent i 2019.

En række forskere fra det amerikanske universitet University of Michigan har nu fundet en mulig forklaring på paradokset, skriver det amerikanske medie Motherboard.

Læs også: Dommer kræver at Amazon udleverer private Echo-optagelser i mordsag

Lider af privacy-nihilisme

Ifølge forskernes er smarthøjttaler-kunderne fuldt oplyst om privacy-risikoen, men de vælger ganske enkelt at se stort på den, fordi de har accepteret, at det tilsyneladende er et vilkår i den moderne digitale verden.

En tilstand som Motherboard betegner som privacy-nihilisme.

”Det der virkeligt bekymrer mig er, at mange har en ide om, at Google og Amazon jo i forvejen ved så meget om dem, at det nok ikke er så slemt, at de nu får lidt mere viden. Men den tankegang repræsenterer en fuldstændig erosion af vores forståelse af privacy og vores forventninger til privacy,” siger Florian Schaub, medforfatter til undersøgelsen og assistant professor på University of Michigan School of Information, til Motherboard.

Undersøgelse viser ligeledes, at mange smarthøjttaler-brugere end ikke orker at gøre brug af funktioner i højttaleren, der kan beskytte deres privacy.

Mange højttalere har en funktion, der gør, at brugerne kan få adgang til en oversigt over optagelser som højttaleren har foretaget i løbet af den seneste uge. Men de færreste af brugerne gør brug funktionen og muligheden for at slette gamle optagelse.

Mange højttalere har desuden en funktion, der gør det muligt at slukke for mikrofonen i højttaleren, og ifølge forskerne fra University of Michigan er det også kun de færreste af de medvirkende i undersøgelsen, der har gjort brug af den funktion.

Tværtimod oplyser flere af medvirkende i undersøgelsen, at de selv har brugt højttaleren til at spionere på blandt andet babysittere.

Forbrugere udviser stor tillid

Ifølge Florian Schaub udviser forbrugerne selskaberne bag højttalerne en uhørt grad af tillid ved at tage denne type enheder i brug.

”Vi skal virkeligt have en meget høj tillid til, at Google og Amazon respekterer folks privacy og lever op til det, de selv forskriver. Faktum er jo, at du placerer en aktiv mikrofon i dit hjem, helt inde i din intimsfære, og herefter overlader du beslutningen om, hvad der skal optages til et stykke software,” siger han til Motherboard.

Floran Schaub konstaterer samtidig, at funktionerne i denne type enheder kan ændre sig over tid, og at brugerne derfor ikke kan forventes at være fuldt opdateret om de privacy implikationer, nye ændringer kan få.

Læs også:
Nu kan danskerne omsider få den snedige Google Home til hjemmet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere