Artikel top billede

Intel offentliggør GPU-planer: Massivt ydelsesboost i 2019 - og i 2020 slippes fuldt ’Xe’-lineup løs

Intel begynder at vise tænder, når det gælder den grafiske ydelse.

Intel har igennem nedprioriteret den grafiske ydelse i fremstillingen af deres processorer, og har igennem to årtier ladet AMD/ATI og Nvidia om at kæmpe om markedet for grafikkort.

I løbet af ugens ’Architecture Day 2018’ messe lader chip-mastodonten vide, at selskabet nu stikker en ny kurs når det gælder den grafiske ydelse.

Allerede i 2019 vil selskabet fremstille deres kommende næste generations GPU, med et grafisk boost der er så markant, at 10. generation springes over, og ’Sunny Cove’ arkitekturen nu døbes den 11. generation.

Disse vil være at finde i sidevognen på de kommende Ice Lake processorer fremstillet med 10nm procesteknologi.

Se også: Intel kan ikke følge med: Mangel på CPU'er får pc-priserne til at stige på det værst tænkelige tidspunkt

Mærkbart performance-boost

Ved messen kunne Intel fremvise en fungerende prototype af processoren med den nye grafikchip ombord.

Her leveres en enhed med 64 EU (Execution Units) – et stort løft fra forgængerens 24. De enkelte enheder er samtidig tunet til at kunne behandle to pixel ved hvert clock-frekvens sammen med en række optimeringer til RAM-interfacen.

Denne opsætning kan ifølge netmediet Anandtech levere overbevisende spilydelse i 3D-spillet Tekken 7.

En bemærkelsesværdig detalje ved demoen er, at den blev afviklet på en U-mærket processor. Det indikerer, at det er en ydelse der vil kunne opnås i den kommende generation af slanke og lette bærbare maskiner.

Dertil kommer en revideret enhed til kodning og afkodning af HEVC videoindhold, som giver understøttelse til både 4K og 8K video.

En stribe dedikerede grafikkort i 2020

Intels store prøve når det gælder grafisk ydelse kommer en gang i 2020, når selskabet der agter at introducere deres første dedikerede grafikkort.

Disse får navnet ’Xe’ og vil være baserede på 12. generation af Intels grafiske arkitektur.

Ved messen kunne Intel samtidig vise, at der vil være tale om en hel serie af grafikkort, med løsninger til både private brugere som enkle kontormaskiner med integrerede grafikkort, gamere med dedikerede ditto samt avancerede kort til at klare datacenter- og AI-opgaver.

Læs også: Intel løfter sløret: Giver smugkig på selskabets første grafikkort i 20 år