Artikel top billede

Det er præcist 10 år siden, at den første bitcoin så dagens lys – bliver den omstridte kryptovaluta nogensinde stueren?

ComputerViews: Det er nøjagtigt 10 år siden, at den første bitcoin-’block’ blev genereret.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

ComputerViews: Klokken 19:15 dansk tid 3. januar 2009 blev den første bitcoin født – den såkaldte ’Genesis-block’. Og en revolution blev igangsat.

Klodens første kryptovaluta blev født og meddenne blev blockchain-revolutionen født.

10 år senere har valutaen og dens utal af efterfølgende pendanter været igennem en stribe af kolossale op- og nedture, for teknologien, som lovede ikke mindre end at vende op og ned på det finansielle marked.

Hvordan den første bitcoin-byggesten blev til er omkredset af hemmelighedskræmmeri.

Stifteren – eller gruppen af stifteren – lever under pseudonymet Satoshi Nakamoto uden at være blevet identificeret.

Hvem der står bag har været baggrund for et utal af gisninger, men han, hun eller de forbliver et mysterium 10 år senere.

Idéerne bag valutaen er dog ikke hemmelige. De er udpenslet i en ni siders langt publikation ’Bitcoin – A Peer to Peer Electronic System’ signeret og sendt af Satoshi Nakamoto i 2008.

Her detaljeres det, hvordan en elektronisk valuta kan sammenstykkes som en kæde af digital signaturer, de såkaldte ’blocks’. Hver byggesten er derefter kryptografisk linket til sin forgænger.

Et halvt år senere blev den første bitcoin altså til og Nakamoto fik sendt de første 10 bitcoins til PGP krypterings-app-udvikler Hal Finney.

Læs også: Blockchain forklaret på fem minutter - så enkelt er det egentlig

To pizzaer. Pris: 1,2 milliarder kroner

Mens bitcoin levede sit første år som et matematisk og kryptografisk kuriosum, blev rammerne for dens brug gradvist defineret.

I oktober 2009 blev New Liberty Standard etableret som den første bitcoin-børs. Her skulle der 1.309,03 bitcoin til for at købe en enkel amerikansk dollar.

Den mest omtalte bitcoin-handel fandt dog sted i maj 2010, hvor to styks pizzaer til en værdi på 25 dollar angiveligt blev solgt for den nette sum af 10.000 bitcoins.

10.000 bitcoins var syv et halvt år senere, da bitcoin nåede sin højeste kurs i slutningen af 2017, mere end 1,2 milliarder kroner værd.

Bitcoinen tog dog gradvist til i i værdi, mens stadigt flere bitcoin-børser blev stiftet. Bitcoin Market debuterede i februar 2010, mens Mt. Gox fik sin debut i juli samme år.

I november 2010 rundede den samlede mængde af bitcoins en markedsværdi på en million dollar.

Der skulle dog ikke gå længe, før en svaghed i bitcoin-protokollen blev udnyttet til at generere 184 milliarder falske bitcoins, hvilket ellers skulle være en umulighed for systemet, som maksimalt kan indeksere 21 millioner af slagsen.

Fejlen blev efterfølgende rettet, og transaktionerne annullerede.

Læs også: Skat undersøger tusindvis af danskeres bitcoin-handler

Evindelige rutsjeture

I sine efterfølgende år oplevede valutaen en stribe op- og nedture.

Alene i perioden fra januar 2012 til november 2013 oplevede valutaen syv krak, hvor valutaen i gennemsnit blev halveret i værdi.

Det afholdte dog ikke bitcoin fra at flerdoble sin værdi mellem hver af nedturene.

Op til sit første krak i 2012 nåede bitcoinen en værdi på 7,38 dollar, mens den op til sit krak i november 2013 nåede en markedsværdi på 1.163 dollar.

I begyndelsen af 2014 og frem til slutningen af 2016 opnåede bitcoinen sin mest rolige periode – relativt set. Frem til 2017 lå bitcoin-kursen og flukturerede mellem 250 dollar og 800 dollar.

Læs også: Her er metoden til at bruge bitcoin som helt almindeligt betalingsmiddel med dit Visakort - det er disruption i sin reneste form

Det vilde ridt

I 2017 nåede bitcoinen at komme på alles læber.

Bitcoin-feberen tog til, og markedet for den kryptobaserede valuta lokkede stadigt flere købere og håbefulde investorer samt spekulanter til.

Markedet for bitcoins opnåede 17. december en markedsværdi på 333 milliarder dollar – omtrent det halve af Apples samlede markedsværdi på daværende tidspunkt.

Der gik guldfeberstemning i markedet, som fik ikke bare bitcoinen, men også hundredvis af øvrige kryptovalutaer, til at eksplodere i værdi, mens menigmand begyndte at investere i de såkaldte ’altcoins’ og mining-udstyr – dedikerede maskiner til at udvinde flere bitcoins.

I december 2017 brugte bitcoin-netværket alene omtrent lige så meget strøm som hele Danmark.

Bitcoinen 20-dobledes i værdi for til sidst at begynde sit kollaps i december 2017.

Se også: Bitcoin-netværket bruger snart mere strøm end hele Danmark

Den endegyldige nedtur?

2018 har indtil videre kun budt på en ufortrødden nedtur for valutaen.

Fra sit højeste niveau i december 2017, hvor valutaen akkurat fik rundet de 20.000 dollar, er valutaen faldet til en sjettedel af sin maksimale værdi.

På tidspunktet for sin 10. fødselsdag har bitcoinen høstet både anerkendelse og dyb mistro til sin konstruktion og dennes fremtid.

2017-boblen fik samtidig myndigheder og finansinstiutioner kloden over til at iværksætte stadigt flere juridiske og finansielle benspænd mod kryptovalutaer.

Men ved hver krise, har bitcoinen bevist, at den kan komme styrket ud af sit midlertidige morads.

Om historien vil gentage sig selv, vil de næste 10 år vise.

Læs mere: Kryptovalutaer i kapløb med uret efter krak: Derfor gik det galt for Bitcoin


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Globeteam lå i forhandlinger med flere købere inden frasalg: Aggressiv ekspansionsplan venter nu forude - har afsat 'betydeligt beløb'

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Capgemini varsler kæmpe offensiv på det danske SAP-marked: Vil ansætte op til 40 nye konsulenter i år

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Windows 11 lækket: Her er Microsofts kommende styresystem - se det her

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

KMD lander mangeårig kæmpe-aftale til mere end kvart milliard kroner

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Danske Globeteam solgt: Aktiemajoriteten overtages af stor kapitalfond - skal nu gøres klar til international ekspansion


Premium
Globeteam lå i forhandlinger med flere købere inden frasalg: Aggressiv ekspansionsplan venter nu forude - har afsat 'betydeligt beløb'
Interview: Direktør for Globeteam Claus Moldow gør klar til offensiv ekspansion efter, at han, Morten Strunge Nielsen og Kirk Kapital har solgt kontrollen over det danske konsulenthus til den store norske kapitalfond Norvestor. "Pengene er afsat til organisk vækst i Danmark, men vi vil også komme til at se på opkøb," siger han.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.