Artikel top billede

For spilnydere der ikke tidligere prøvet nogle af de klassiske Mario-eventyr på NES eller SNES, fungerer Switch-udgivelsen som et virkelig godt sted at starte.
Foto: Nintendo.

Anmeldelse: Nintendo sender Mario og vennerne på klassisk eventyr

Den japanske gigant har med stor succes finpudset og genudgivet tidligere hits, men når ikke helt den samme kvalitet med den rotunde blikkenslagers seneste udgivelse.

Som få andre har Nintendo gang på gang genopfundet sig selv, ikke kun i form af deres konsoller hvor en salgskatastrofe ofte er blevet efterfulgt af et massivt hit (WiiU og efterfølgeren Switch værende et godt eksempel) men også med deres mest populære spilserier.

Da hitfabrikken fra Kyoto derfor besluttede sig for endelig at starte udviklingen af et Mario eventyr i 2d tilbage i 2012, var forventningerne store. Den helt store succes udeblev dog, hvilket første og fremmest skyldtes at det blev udgivet på den fallerede WiiU-konsol, men også at mange havde håbet at det var en titel som Super Mario World der havde fungeret som inspirationen, og ikke det oprindelige Super Mario Bros.

Den nyfundne succes med Switch-konsollen har dog betydet at Nintendo med stor succes har finpudset og genudgivet tidligere udgivelser, og man behøver blot at kigge på Mario Kart 8 Deluxe og Super Smash Bros Ultimate for at se hvor fantastisk den slags kan gøres.

New Super Mario Bros. U Deluxe er på samme måde en genopfriskning af tidligere udgivelser, hvor hele pakken igen har fået lidt ekstra udvikler-kærlighed med på vejen. I modsætning til de tidligere nævnte titler, er der dog her tale om to forskellige eventyr, hvor det ene oprindeligt fungerede som en slags udvidelsespakke.

Se også: Anmeldelse: Nintendo Labo

New Super Mario Bros. U sender således Mario og resten af banden på eventyr fordi Prinsesse Peach naturligvis er blevet kidnappet af den skurkagtige Bowser igen. Her skal samles guldmønter, svampe, ildblomster og spandevis af hemmeligheder hvis man ønsker at gøre det hele helt korrekt. Mest originalt var det dog oprindeligt, at det nu var muligt at gøre det op til fire spillere sammen af gangen – en mulighed der heldigvis stadig er bevaret.

Muligheden for at begive sig på eventyr sammen i samlet gruppe, er også blevet udnyttet af udvikleren på en sådanne måde at det er muligt at gennemføre banerne på helt nye måder, hvis holdarbejdet og timingen sidder i skabet. Den slags leder dog også til herligt frustrerende situationer, hvor det ofte er fristende at efterlade andre spillere, mens man selv jagter de fristende guldmønter.

Skulle man ikke have bemærket det tidligere, er det også med vennerne man hurtigt kommer til at mærke at New Super Mario Bros. U er et udfordrende eventyr, hvor der ganske hurtigt, men ikke urimeligt, skrues op for sværhedsgraden.

Måske for at imødekomme nye spillere, er det også med sværhedsgraden i tankerne at Nintendo har opdateret Switch-versionen med et par nye karakterer. Mest iøjefaldende er Toadette, en kvindelig variant af Toad, der ikke lider af den samme tendens til at være fumlefodet som sine kammesjukker, og derfor er langt lettere at kontroller. Yderligere har hun muligheden for at samle en prinsesse krone op, der forvandler hende til en Peach-lignende personlighed der både kan svæve og benytte sig af et livsreddende dobbelt-hop.

Lyder alt den slags for nemt, er det i højere grad den anden del af pakken man skal kigge på, for New Super Luigi U, der oprindeligt blev udgivet som en DLC-pakke, er et af de mest udfordrende platforms-eventyr fra Nintendo selv. Her er tidsgrænsen for hver bane således skruet ned, samtidigt med at alle banerne er blevet tunet sådan at de i passer Luigi’s lidt mere upræcise evner.

Luigi-afsnittet er et mildest talt et udfordrende kapitel, som man først bør give sig rigtigt i kast med når man har mestret alt indholdet fra den anden del af pakken, og det er virkelig sjovt at opleve en Nintendo-udgivelse som for en gang skyld er så drilsk og definitiv over for sit publikum.

Til trods for mange positive takter, er New Super Mario Bros. U Deluxe dog ikke lige så nemt at anbefale til Switch ejere som nogle af de andre genudgivelser fra Nintendo.

Først og fremmest er der simpelthen ikke tilføjet nok nyt indhold eller finpudsninger i forhold til den oprindelige udgivelse, og uanset om det havde været i form af flottere grafiske klæder, endnu flere nye figurer eller blot en pakke helt nye baner, mangler der simpelthen noget der tydeligere adskiller de to udgivelser.

Lige så problematisk er dog også at New Super Mario Bros. U (og derfor også denne genudgivelse) ganske simpelt ikke var blandt Nintendos stærkeste udgivelser. Trods at vi var mange der i lang tid havde håbet på et nyt Mario-eventyr i 2d, manglede opfindsomheden fra spil som Super Mario Bros. 3 og Super Mario World, hvilket var en skuffelse dengang og også stadig gør sig gældende i dag, på en platform der allerede har så mange andre stærke platformspil at byde på.

Hvis man ønsker et klassisk Mario-eventyr er New Super Mario Bros. U på ingen måde et dårligt sted at starte, særligt hvis man har tænkt sig at nyde det med vennerne. I mens kan vi andre så håbe på at Nintendo beslutter sig for at lave en efterfølger til et af blikkenslagernes stærkere og mere opfindsomme eventyr.

Læs også: Anmeldelse: Det nye Mario-spil er en helt igennem vanvittig oplevelse af den slags, som kun Nintendo er i stand til at skrue sammen


Loading ikon