Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Kamera(erne) i Galaxy S10 Plus er med til at gøre Samsungs nye stjernetelefon til noget særligt.

Samsung skruer endelig op for ambitionerne med Galaxy S10+: Det er der kommet en ualmindelig helstøbt toptelefon ud af

Samsung har noget at bevise med selskabets nyeste smartphone-flagskib: Galaxy S10 Plus. Det gør selskabet så også.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Det får du i artiklen
  • Læs om, hvad Samsung har kreeret med topmobilen Galaxy S10+
  • Få et overblik over, hvor Samsung-mobilen er bedst
  • Få Computerworlds endelige dom over topmobilen
2.070
10:30 min

Samsung er klodens førende smartphone-producent – i hvert fald når det gælder styksalg.

Når det gælder high-end telefoner, er den sydkoreanske tech-gigant som altid truet af Apple og amerikanernes dyre, men også stilsikre, iPhones samt dennes økosystem.

Samsungs største konkurrent i disse dage synes dog ikke at være Apple, men Huawei, som med sit seneste kuld toptelefoner ikke bare beviser, at de hører med i toppen – nu begynder den kinesiske udfordrer at definere, hvad en toptelefon skal byde på.

Huaweis seneste toptelefon, Mate 20 Pro, var en regulær magtdemonstration, som Samsung skal forholde sig til.

For at bryde den kinesiske offensiv, har Samsung kreeret sin mest ambitiøse topmobil nogensinde i Galaxy S10 – og samtidig versioneret i den hele tre modeller herhjemme: Den kompakte og prisvenlige S10e, den større og fuldt ekviperede S10 og dagens testemne, topmodellen S10 Plus.

En hel forårskollektion

Hvor Samsung hidtil har nøjes med at lancere en eller to modeller i forbindelse med en ny Galaxy S model, er årets kollektion af en hidtil uset bredde og variation.

Her er i alt fire modeller: Den fikse S10e, som råder over et 5,8 tommers Full HD display, de større S10 og S10 Plus, som strækker sig over henholdsvis 6,1 og 6,4 tommer – og til sidst en massiv S10 5G med 6,7 tommer biograflærred, som dog ikke står til at få dansk debut.

Samsung nøjes ikke med at lancere de mange modeller, men tilbyder dem også i et væld af farver.

Både S10 og S10e fås derfor i seks forskellige farvekombinationer, mens S10 Plus udkommer i hele otte farver.

Min test-sample er i det, som Samsung kalder ’ceramic white’ som byder på et særligt look, der minder om både porcelæn og perlemor alt efter, hvordan det omkringværende lys falder på den.

Det er en ganske vellykket effekt, som står i fin kontrast til den højglanspolerede metalkant.

En håndfuld

Samsung Galaxy S10+ bliver den største model, der kan erhverves herhjemme og med sit fuldvoksne 6,4 tommers-display, kan man frygte, at telefonen er blevet for stor for nogle mennesker.

Rent fysisk er det dog ikke tilfældet, for skærmen får nu lov til at krybe endnu tættere på kanten, hvorfor S10+ nu faktisk ender med at være en tand mindre end sin forgænger. Den er samtidig stadig vandtæt.

Nogen ubetinget ergonomisk succes er den dog ikke, for Samsung har placeret selve power-knappen lidt for højt op ad højre side - lige uden for tommelfingerens aktionsradius.

Hvad der til gengæld er velset, er, at fingeraftrykslæseren nu er bagt ind i selve displayet – og det fungerer endda kvikt og træfsikkert, hvilket man ikke altid kan sige om de konkurrerende løsninger fra Huawei eller OnePlus.

Alternativt kan frontkameraet anvendes til ansigtsgenkendelse, men her fungerer Samsung S10 til gengæld mindre overbevisende end hos Apples eller Huaweis seneste toptelefoner.

Det er dog en fiks detalje, at selfiekameraet kigger ud igennem displayet igennem sit eget lille kighul.

Løsningen virker bare mere elegant end de famøse ’notches’, der ellers findes i toppen af telefoner som Huawei Mate 20 Pro eller iPhone Xs Max.

Jeg er desuden fan af, at enkelte pixels lyser op omkring frontkameraet, når det scanner efter ens ansigt – det er en elegant måde at få brugeren til at kigge det rigtige sted, mens vedkommende identificeres.

Vidunderligt display

Samsung er klodens førende producent af OLED-skærme, altså de skærme, der kan mønstre de flotteste farver og den vildeste kontrast på markedet.

Samsung S10 Plus bliver naturligvis ikke snydt for teknologien, hvor Samsung igen benytter sin S-serie til hæve baren for, hvad en mobilskærm skal levere af frodige farver samt dyb kontrast og lysstyrke.

S10 Plus har ganske enkelt den bedste mobilskærm til dato.

Når det er sagt, så er Samsung ved at være der, hvor det ganske enkelt ikke kan blive meget bedre.

Har man en af Samsungs toptelefoner fra de seneste par år, vil man bemærke, at forskellene er små. De har alle sammen glimrende skærme.

Lydsiden, der akkompagner de levende billeder, er der også blevet kælet for, med højttalere, der både spiller højere og bedre end de gjorde i sidste års model.

Der følger igen et sæt ganske kompetente kablede AKG-høretelefoner med mobilen. I år er de godt nok redesignede, men de lyder stadig godt, når de sættes i jack-stikket, som stadig får lov til at eksistere i Samsungs telefoner.

Overlegent kraftoverskud

Med et nyt modelnummer følger en ny generation af Samsungs egenudviklede Exynos-processorer.

Her er det igen en ottekernet sag, der diskes op med i Exynos 9820, men både arkitekturen og frekvenserne er tunede, så der nu ydes på et væsentligt højere niveau.

I benchmarks som Geekbench rykker S10 op i den absolutte top, hvor den battler med både Apples iPhone Xs og Huaweis Mate 20 Pro om pladser på podiet.

Samtidig får samtlige S-modeller en kærkommen RAM-opgradering til enten 6 eller 8GB RAM, hvilket gør at multitasking aldrig bliver noget, der sænker farten.

I praksis opleves Galaxy S10+ da også som en fyrig sag, som konsekvent leverer varen.

Eneste anmærkning, der kan pointeres, er, at de mange kræfter har tendens til at få mobilen til at blive varm med lidt neddroslet ydelse til følge.

Her vælger Huaweis rivaliserende Mate 20 Pro at udlede mindre varme, men med kraftigt reduceret performance som følge.

Til trods for de mange kræfter formår Samsung S10+ også at levere en fin driftstid – hjulpet godt på vej af et kæmpemæssigt batteri på 4.100 mAh.

Det rækker til godt halvandet døgns brug, hvilket ikke helt gør S10+ til en maratonløber, men skulle være rigeligt til de fleste.

I årets S-telefoner inkluderer Samsung ikke alene trådløs opladning, men også såkaldt ’reverse charging’, hvor du efter et par klik i interfacet kan få mobilen til at fungere som en trådløs lademåtte.

Løsningen er her ekstra vellykket, for i modsætning til den anden mobil på markedet med funktionen, Huaweis Mate 20 Pro, fungererer det også med mobilen sluttet til stikkontakten.

Det har allerede hjulpet mig gevaldigt, da jeg i forrige uge befandt mig på Malta med kun en enkel britisk stikadapter ved hånden: Så kunne der oplades to enheder natten over. Smart.

Samsung var blandt de første til at inkludere kvikopladere med deres S-telefoner, men har siden ikke satset voldsomt på at levere kraftigere opladere.

Den, der følger med S10+, leverer 15W, hvilket rækker til en fuld opladning på lidt over to timer.

Huawei Mate 20 Pro er dog dobbelt så hurtigt i den disciplin, for den har en hidsig 40W oplader at arbejde med.

Samsungs bedste software

Den sydkoreanske tech-kæmpe har i lang tid haft et ry for at overlæsse det såkaldte ’TouchWiz’ interface med features.

Det er en en tilgang, som forvanskede det ombordværende Android-styresystem fra Google til ukendelighed.

I år debuterer S10-generationen med et helt nyt designsprog, døbt OneUI, hvor Samsung agter at gøre interfacen så enkel som mulig, mens der samtidig arbejdes på at gøre telefon nem at betjene med en enkel hånd.

Mission er langt hen af vejen lykkedes for Samsung, som med S10 byder på et frisk og minimalistisk bud på, hvordan Android kan være.

Man kan samtidig vælge, om interfacet skal være overvejende lyst eller mørkt.

Notifikationer, indstillingsmenuer og ikoner er yderst overskuelige, mens låsegardinet og app-bakke er nemme at få fat i.

Man kan synes, at det hele bliver for enkelt af og til, for på et 6,4 tommer stort display bliver ikonerne så store, at det grænser til at ligne en børnevenlig app.

Samsung S10 er dog ikke helt fri for svipsere, eksempelvis trænger selskabets ’always-on’ display stadigt til at blive fintunet yderligere.

Visuelt er det flot, men det giver ikke mange oplysninger af sig, når man trykker på en eventuel notifikationsikon.

Det ville være rigtig interessant, hvis den tilsvarende app kunne åbnes direkte fra ’always on’ oversigten.

Jeg savner også Samsungs snedige notesfunktion fra Note-serien, men den er altså forbeholdt mobiler med en S-pen.

Jeg mener nu, at et touch-tastatur sagtens kunne fungere lige så godt.

Samsungs udskældte stemmeassistent med den dedikerede knap, Bixby, er heller ikke færdigbagt endnu.

Dansk er ikke understøttet. og anvendeligheden er derfor begrænset til at være en mindre vellykket udgave af Googles Assistant.

Samsung insisterer dog ikke længere på, at Bixby-knappen skal benyttes til Bixby. Nu kan man indstille den at åbne ens favorit-app i stedet.

Det virker umiddelbart smart at kunne omprogrammere knappen til eksempelvis at åbne kamera-app’en.

Hvad der er mindre smart er, at den kun kan tilgås, når mobilen er oplåst – så foretrækker jeg en anden S10-feature, hvor man ved et dobbeltprik på power-knappen åbner kameraet.

Et glimrende mix af kameraer

Fotomæssigt er Samsung for alvor kommet med på multikamera-vognen.

Hvor sidste års S9’er bød på et enkelt kamera på bagsiden, er afløseren nu prydet med tre moduler bagpå.

Plus-modellen får samme setup, med i alt tre kameraer på bagsiden og et ekstra selfiekamera i bonus til portræteffekter.

Til almindelig fotografering får du altså et ultravidvinklet modul på 16 megapixels samt et standardmodul og et telemodul på 12 megapixels – begge med optisk stabilisering ombord.

Overordnet set, byder Samsung på en af de mest komplette fotopakker, som jeg har oplevet til dato i nogen smartphonel.

Den oplagte konkurrent, Huawei Mate 20 Pro, og dennes mange kameraer er reelt set kun bedre, når der fotograferes med det højopløste 40 megapixels modul.

Når det gælder vidvinkel og teleoptisk zoom, trækker Samsung til gengæld fra både Huawei og Apple.

Jeg har haft størst glæde af det ultravidvinklede modul, som ganske enkelt er i stand til at tage nogle billeder, som ingen anden smartphone kan matche.

Det får vitterligt det hele med – og skulle det ikke række, kan man endda tage panorama-billeder med det og få næsten 360 graders-billeder ud af telefonen.

I mørke leverer Galaxy S10 Plus også gode resultater, om end den ikke helt formår at matche Huaweis vilde 40 megapixels kamera.

Til gengæld er det ultravidvinklede modul noget mere kompetent i mørke end Huaweis ditto.

Når det gælder video, er Samsung også med helt fremme, med velbelyste, detaljerede og kompetent stabiliserede resultater, nærmest uanset hvilket modul man benytter.

Selfiekameraet i S10 Plus er i en klasse for sig. Her leveres de flotteste og mest detaljerede selfies, som jeg har oplevet til dato. Plus-modellen kan samtidigt benyttes til de såkaldte bokeh-effekter, hvor baggrunden sløres.

Helstøbt stjernetelefon

Samsung skulle bevise noget med Samsung S10 – og efter godt to uger med S10 Plus i lommen er jeg ikke i tvivl om, at det er lykkedes for Samsung. Klodens førende smartphone-producent kan stadigt imponere.

Her leverer selskabet intet mindre end den mest gennemførte og helstøbte smartphone i selskabets historie.

Det er som regel et godt tegn, nå jeg skal ned i petitesse-afdelingen, for at finde svagheder i mobilen.

Her tænker jeg, at prisen selvfølgeligt være lavere, at power-knappen er lidt dumt placeret, og at en kraftigere oplader kunne være handy.

Men alt i alt er der intet, der reelt er graverende her.

Til gengæld belønnes man som S10-ejer med et yderst anvendeligt kamera, tårnhøj ydelse, stærkt batteri og en enkel og smidig software. Den brillerer der, hvor det tæller.

Det bliver derfor til en varm anbefaling herfra.

Læs også:
Test: Kinesisk mobilproducent skyder med skarpt med Huawei Mate 20 Pro – her er mere udstyr end i nogen anden smartphone
Test: Apples iPhone Xs er den bedste smartphone, der kan købes i dag – men prisen er derefter
Samsung Galaxy Note 9 til test: Kan du forføres af en fabelagtig skærm og en snedig pen?


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

loading ikon

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Glem Tesla for en stund: Polestar 2 har det, der skal til for at blive danskernes elbils-favorit

Artikel teaser billede 1 Premium-indhold

Efter Microsofts løfte om at holde data i Europa: "Der falder et stengærde af bekymring fra hjerterne hos alle europæiske dataansvarlige"

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

NNIT lægger kriseår bag sig: Skal ansætte 450 nye medarbejdere i år

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

André Rogaczewski om at udvikle corona-apps til det offentlige: Det er øretævernes holdeplads - du skal ikke gøre det for pengenes skyld

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

IBM indfører ny betalingsmodel for mainframes for anden gang på 20 år: Skal være mere ‘cloud-agtig’


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.