IBM betaler 3,5 mia for Mærsk og DM Data

IBM kommer til at betale mellem 3,5 milliarder og 4 milliarder kroner for Mærsk Data og DM Data, viser beregninger baseret på de to virksomheders egenkapital, indtjeningspotentiale og forretningsmuligheder.

IBM's køb af Mærsk Data og driftsselskabet DM Data kommer til at koste it-kæmpen mellem 3,5 og 4 milliarder kroner.

? De to væsentligste betingelser at kigge på, er timingen for salget og de mulige synergieffekter, der kan opnås, siger virksomhedsmægler Henrik Schrøder, Schrøder, Lucas & Partnere.

Købstidspunktet mener Henrik Schrøder er ualmindelig godt med positive vibrationer næsten hele vejen rundt i it-branchen. Dertil kommer, at Mærsk Data nåede et godt resultat sidste år og forventer et endnu bedre resultat i år.

2,5 milliarder for Mærsk Data
Henrik Schrøder vurderer, at Mærsk Datas aktier er handlet med en P/E (Price/Earning) på 12-13, hvilket han vurderer er lidt højere end for eksempel TDC-aktien.

Med et forventet resultat efter skat på 200 millioner kroner i år (172 millioner kroner i 2003), lander prisen dermed på omkring 2,5 milliarder kroner.

DM Data forventer et overskud i år på 120 millioner kroner. Ganges der med den samme P/E-værdi, ender regnestykket for DM Datas vedkommende på 1,5 milliarder kroner.

IBM's købspris bliver altså sammenlagt omkring fire milliarder, vurderer Henrik Schrøder.

Mærsk en usikker kunde
Det ville have krævet omfattende og til dels risikable investeringer fra A. P. Møllers side i Mærsk Data, hvis Mærsk Data fortsat skulle have serviceret A. P. Møllers verdensomspændende rederivirksomhed på it-siden.

Diss investeringer mener A. P. Møller, at andre kan gøre bedre, lyder et af argumenterne for at sælge datterselskabet til IBM.

? Jeg ser det argument som en indikation af, at A. P. Møller, der står for en betydelig del af Mærsk Datas omsætning, måske ikke helt sikkert vedbliver at være kunde hos Mærsk Data, og det ville jeg være nervøs for, hvis jeg var IBM, siger Henrik Schrøder.

Investeringsafdelingen i den svenske Handelsbanken anslår, at A. P. Møller er ansvarlig for 75 procent af den samlede omsætning i Mærsk Data.

Virksomhedsmægleren understreger, at tidspunktet for salget af Mærsk Data og DM Data ikke kunne have været meget bedre.

? Der er gode muligheder for krydssalg mellem de tre virksomheder og såvel den rationaliseringsmæssige side som de forretningsmæssige peger på et samlet bedre salg for den samlede virksomhed fremover, mener Henrik Schrøder.

Bank: Prisen er 4,5 milliarder
Investeringsafdelingen i Handelsbanken har også regnet på prisen og når frem til en højere købspris.

Handelsbanken estimerer Mærsk Datas egenkapital til 850 millioner kroner og når ad den vej frem til en pris for Mærsk Data på 3,5 milliarder kroner.

DM Data, som ejes af Mærsk Data (45 procent), Danske Bank (45 procent) og WM-data (10 procent) har en samlet værdi på to milliarder kroner, hvilket ifølge banken bringer IBM's købspris op på 4,5 milliarder kroner.

Et helt tredje bud er Dagbladet Børsen, der mener at vide, at IBM skal betale omkring fem milliarder for de to virksomheder.

? Det er for højt, det er helt sikkert, slår Henrik Schrøder fast.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.