IBM betaler 3,5 mia for Mærsk og DM Data

IBM kommer til at betale mellem 3,5 milliarder og 4 milliarder kroner for Mærsk Data og DM Data, viser beregninger baseret på de to virksomheders egenkapital, indtjeningspotentiale og forretningsmuligheder.

IBM's køb af Mærsk Data og driftsselskabet DM Data kommer til at koste it-kæmpen mellem 3,5 og 4 milliarder kroner.

? De to væsentligste betingelser at kigge på, er timingen for salget og de mulige synergieffekter, der kan opnås, siger virksomhedsmægler Henrik Schrøder, Schrøder, Lucas & Partnere.

Købstidspunktet mener Henrik Schrøder er ualmindelig godt med positive vibrationer næsten hele vejen rundt i it-branchen. Dertil kommer, at Mærsk Data nåede et godt resultat sidste år og forventer et endnu bedre resultat i år.

2,5 milliarder for Mærsk Data

Henrik Schrøder vurderer, at Mærsk Datas aktier er handlet med en P/E (Price/Earning) på 12-13, hvilket han vurderer er lidt højere end for eksempel TDC-aktien.

Med et forventet resultat efter skat på 200 millioner kroner i år (172 millioner kroner i 2003), lander prisen dermed på omkring 2,5 milliarder kroner.

DM Data forventer et overskud i år på 120 millioner kroner. Ganges der med den samme P/E-værdi, ender regnestykket for DM Datas vedkommende på 1,5 milliarder kroner.

IBM's købspris bliver altså sammenlagt omkring fire milliarder, vurderer Henrik Schrøder.

Mærsk en usikker kunde

Det ville have krævet omfattende og til dels risikable investeringer fra A. P. Møllers side i Mærsk Data, hvis Mærsk Data fortsat skulle have serviceret A. P. Møllers verdensomspændende rederivirksomhed på it-siden.

Diss investeringer mener A. P. Møller, at andre kan gøre bedre, lyder et af argumenterne for at sælge datterselskabet til IBM.

? Jeg ser det argument som en indikation af, at A. P. Møller, der står for en betydelig del af Mærsk Datas omsætning, måske ikke helt sikkert vedbliver at være kunde hos Mærsk Data, og det ville jeg være nervøs for, hvis jeg var IBM, siger Henrik Schrøder.

Investeringsafdelingen i den svenske Handelsbanken anslår, at A. P. Møller er ansvarlig for 75 procent af den samlede omsætning i Mærsk Data.

Virksomhedsmægleren understreger, at tidspunktet for salget af Mærsk Data og DM Data ikke kunne have været meget bedre.

? Der er gode muligheder for krydssalg mellem de tre virksomheder og såvel den rationaliseringsmæssige side som de forretningsmæssige peger på et samlet bedre salg for den samlede virksomhed fremover, mener Henrik Schrøder.

Bank: Prisen er 4,5 milliarder
Investeringsafdelingen i Handelsbanken har også regnet på prisen og når frem til en højere købspris.

Handelsbanken estimerer Mærsk Datas egenkapital til 850 millioner kroner og når ad den vej frem til en pris for Mærsk Data på 3,5 milliarder kroner.

DM Data, som ejes af Mærsk Data (45 procent), Danske Bank (45 procent) og WM-data (10 procent) har en samlet værdi på to milliarder kroner, hvilket ifølge banken bringer IBM's købspris op på 4,5 milliarder kroner.

Et helt tredje bud er Dagbladet Børsen, der mener at vide, at IBM skal betale omkring fem milliarder for de to virksomheder.

? Det er for højt, det er helt sikkert, slår Henrik Schrøder fast.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere