IBM betaler 3,5 mia for Mærsk og DM Data

IBM kommer til at betale mellem 3,5 milliarder og 4 milliarder kroner for Mærsk Data og DM Data, viser beregninger baseret på de to virksomheders egenkapital, indtjeningspotentiale og forretningsmuligheder.

IBM's køb af Mærsk Data og driftsselskabet DM Data kommer til at koste it-kæmpen mellem 3,5 og 4 milliarder kroner.

? De to væsentligste betingelser at kigge på, er timingen for salget og de mulige synergieffekter, der kan opnås, siger virksomhedsmægler Henrik Schrøder, Schrøder, Lucas & Partnere.

Købstidspunktet mener Henrik Schrøder er ualmindelig godt med positive vibrationer næsten hele vejen rundt i it-branchen. Dertil kommer, at Mærsk Data nåede et godt resultat sidste år og forventer et endnu bedre resultat i år.

2,5 milliarder for Mærsk Data
Henrik Schrøder vurderer, at Mærsk Datas aktier er handlet med en P/E (Price/Earning) på 12-13, hvilket han vurderer er lidt højere end for eksempel TDC-aktien.

Med et forventet resultat efter skat på 200 millioner kroner i år (172 millioner kroner i 2003), lander prisen dermed på omkring 2,5 milliarder kroner.

DM Data forventer et overskud i år på 120 millioner kroner. Ganges der med den samme P/E-værdi, ender regnestykket for DM Datas vedkommende på 1,5 milliarder kroner.

IBM's købspris bliver altså sammenlagt omkring fire milliarder, vurderer Henrik Schrøder.

Mærsk en usikker kunde
Det ville have krævet omfattende og til dels risikable investeringer fra A. P. Møllers side i Mærsk Data, hvis Mærsk Data fortsat skulle have serviceret A. P. Møllers verdensomspændende rederivirksomhed på it-siden.

Diss investeringer mener A. P. Møller, at andre kan gøre bedre, lyder et af argumenterne for at sælge datterselskabet til IBM.

? Jeg ser det argument som en indikation af, at A. P. Møller, der står for en betydelig del af Mærsk Datas omsætning, måske ikke helt sikkert vedbliver at være kunde hos Mærsk Data, og det ville jeg være nervøs for, hvis jeg var IBM, siger Henrik Schrøder.

Investeringsafdelingen i den svenske Handelsbanken anslår, at A. P. Møller er ansvarlig for 75 procent af den samlede omsætning i Mærsk Data.

Virksomhedsmægleren understreger, at tidspunktet for salget af Mærsk Data og DM Data ikke kunne have været meget bedre.

? Der er gode muligheder for krydssalg mellem de tre virksomheder og såvel den rationaliseringsmæssige side som de forretningsmæssige peger på et samlet bedre salg for den samlede virksomhed fremover, mener Henrik Schrøder.

Bank: Prisen er 4,5 milliarder
Investeringsafdelingen i Handelsbanken har også regnet på prisen og når frem til en højere købspris.

Handelsbanken estimerer Mærsk Datas egenkapital til 850 millioner kroner og når ad den vej frem til en pris for Mærsk Data på 3,5 milliarder kroner.

DM Data, som ejes af Mærsk Data (45 procent), Danske Bank (45 procent) og WM-data (10 procent) har en samlet værdi på to milliarder kroner, hvilket ifølge banken bringer IBM's købspris op på 4,5 milliarder kroner.

Et helt tredje bud er Dagbladet Børsen, der mener at vide, at IBM skal betale omkring fem milliarder for de to virksomheder.

? Det er for højt, det er helt sikkert, slår Henrik Schrøder fast.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Derfor kan Apples dristige processor-revolution give Mac'en længeventet renæssance - men det kan også blive dødsstødet
ComputerViews: Gennem det seneste årti har Apples Macs stået i skyggen af iPhonen og iPaden, men beslutningen om at smide Intel på porten og udvikle sine egne chips kan få helt afgørende betydning for Macens fremtid.
Computerworld
Tidligere Intel-udvikler: Derfor besluttede Apple sig for at droppe Intel
Det har vakt opsigt, at Apple har besluttet at droppe sin mangeårige samarbejdspartner Intel som leverandør af chip til Mac. Årsagen var helt konkret, fortæller tidligere Intel-topudvikler.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?