Nu møder Nvidia omsider modstand: AMD’s nyeste grafikkort er et glimrende alternativ

Test af AMD Radeon RX 5700 og 5700 XT: Nu er AMD igen konkurrencedygtig, når det gælder grafikkort.

Den evige grafikduel mellem AMD og Nvidia har igennem længere udspillet sig i Nvidias favør.

AMD’s Radeon-kort har igennem de seneste generationer været på bagkant, når det gælder både ydelse og strømforbrug – en ulempe, når de massive regnekræfter skal tøjles af nogle få blæsere.

Ved præsentationen af de første kort med den såkaldte ’RDNA’-arkitektur, synes AMD for første gang i lang tid igen at være konkurrencedygtig både ydelsesmæssigt og teknologisk.
De første kort i den nye kollektion er Radeon RX 5700 samt den udborede Radeon RX 5700 XT.

Kender man lidt til selskabets nomenklatur indikerer navnene, er der samtidig flere modeller på vej både under og over dagens testemner, som derfor falder i den øvre mellemklasse.

Ifølge AMD er RX 5700 og RX 5700 XT naturlige konkurrenter Nvidias øvre mellemklasse fra foråret: Nvidias Geforce RTX 2060 og RTX 2070.

Grafikspecialisterne fra Nvidia imødekommer dog det grafiske offensiv, ved selv at slippe en ny stribe af ’Super’ udgaver af deres RTX-kollektion blot få dage før AMD egen udgivelser.

AMD skal derfor nu vise, hvor de nye kort hører til, i et felt som langt overvejende er domineret af Nvidia.

Nye features men ingen raytracing
Med sine nye RX- serie byder AMD ikke på den særlige raytracing teknologi, som Nvidias RTX kort kan bryste sig af.

Antallet af spil der kan udnytte den naturtro renderingsteknik, er dog fortsat begrænset til under 20 stykker, heriblandt Battlefield 2, Call of Duty: MW samt Shadows of the Tomb Raider.

AMD kommer også til kort, når det gælder Nvidias AI-drevne DLSS-teknologi som giver skarpere og bedre definerede billeder uden at taksere systemet synderligt som nuværende ’antialiasing’-tekniker.

Radeon RX 5700 kortene kommer dog med deres egne unikke features: Radeon Image Sharpening samt Radeon anti-lag.

’Image Sharpening’ giver som navnet indikerer, skarpere billeder, ved at øge kontrasten omkring skarpe overgange.

’Anti-lag’ featuren er tiltænkt DX9 og 11 spiltitler og minimerer tidsforskydningen mellem input og det skærmen viser.

Ifølge AMD giver det op til en tredjedel mindre lag mens der games.

Rå ydelse
Der hvor RX 5700 serien først og fremmest skal overbevise, er i forhold til sin umiddelbare konkurrenter fra Nvidias portefølje.

Prismæssigt falder RX 5700 mellem henholdsvis RTX 2060 og dennes nyligt udgevne ’Super’ variant med mere VRAM og flere kerner. RX 5700 XT sigter højere ved at placere sig i samme prisleje som RTX 2070.

I de fleste spil afspejler den respektive positionering sig i resultaterner.

I spil som the Division 2, Far Cry: New Dawn, Strange Brigade, Shadow of The Tomb Raider, Ghost Recon Wildlands, F1 2018, Grand Theft Auto V, bider RX 5700 Nvidias RX 2060 Super I haserne, mens XT modellen overhaler RTX 2070 med et mulehår.

Se også: AMD ude med vild processor-kollektion: Banker Intel på prisen og ydelsen

Fælles for de testede spil er, at RX-serien klarer sig bedre i forhold til rivalerne i takt med at opløsningen bliver sat op. Når opløsningen sættes op til Ultra HD begynder RX 5700 og RX 5700 XT at nærme sig eller matche henholdsvis Nvidias RTX 2070 og 2070 Super.

Det samme billede gør sig gældende i spilbenchmarks som 3DMark Fire Strike, hvor RX-serien kun er halvt skridt efter deres respektive RTX Super rivaler.

Læs også: Her er Nvidias avancerede RTX-grafikkort til masserne: GeForce RTX 2060

En mirakuløs udvikling
Hvor AMD igennem lang tid har tilbudt kort, der kunne hamle op med Nvidias low- og midrange kort, har selskabets produkter i lang tid halset kangt efter når det gælder strømforbrug.

Selskabets nye RDNA arkitektur gør dog væsentligt op med overforbruget.

Strømforbruget – og dermod også varmeudviklingen – er ikke bare sænket, det er nu i stand til at udkonkurrere Nvidia.

Således forbruger et RX 5700 kort nu op til 25 watt mindre end Nvidia RTX 2060 – men yder altså mere, mens RX 5700 XT forbruger det samme som RTX 2070 og giver en lidt højere ydelse.

Det står i skærende kontrast til AMD’s tidligere Vega 64 grafikkort som krævede 100 watt mere, for at levere en ydelse halvvejs mellem de to RX 5700-kort.

AMD snubler dog tæt på målstregen ved udelukkende at tilbyde sin egen vindtunnel af en køler.

Den larmer voldsomt ved fuld udblæsning og er ikke i stand til at levere nogen særlig effektiv køling. RX 5700 XT kommer til at lide i sommervarmen med makstemperaturer der flirter med de 90 grader.

Det vil der givetvis ændres ved, når grafikproducenterne en gang i august måned vil tilbyde kort udstyret med deres egne køleløsninger.

Se også: Nvidias nyeste grafikkort er knaldbillig - men meget er sparet væk Endelig et godt alternativ
Skulle man købe sig et nyt grafikkort har anbefalingen igennem de seneste fem år typisk været at investere i et Nvidia-grafikkort.

Sådan forholder det sig ikke længere. Nu har gamerne igen et valg.

AMD to nye kort byder på et glimrende alternativ med sin lidt skarpere pris, lidt lavere strømforbrug og lidt højere ydelse.

Det er dog små fordele der er tale om, og det bør heller ikke få nogen til at glemme at Nvidia rent teknologisk har et forspring med sine raytracing- og DLSS-teknologier, som sandsynligvis vil vinde bredere udbredelse i de kommende år.

Men her og nu ligner AMD’s to nye kort nogle af de bedste bud på et stærkt grafikkort til prisen.

Se også: Nvidias RTX 2080 Ti monster-grafikkort til test: Dyrt, overlegent og skabt til fremtidens spil


mest debatterede artikler

Premium
Faxe Kommune prøver igen efter to kuldsejlede forsøg: Sender ERP-udbud i markedet for tredje gang
Efter at Faxe Kommune fornylig endnu engang måtte trække stort ERP-udbud tilbage, forsøger kommunen sig nu igen.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.