Artikel top billede

Russisk efterretningstjeneste udsat for historisk stor datalæk

Over 7,5 terabyte data er blevet lænset fra den russiske efterretningstjeneste FSB.

De russiske efterretningstjenester har igennem forrige uge været udsat for den største læk af data i tjenestens historie, skriver amerikanske Forbes.

En hacker-gruppering kaldet 0v1ru$ har lænset landets sikkerhedstjeneste, FSB, for i alt 7,5 terabyte data fra en væsentlig underleverandør lyder det.

FSB er den russiske pendant til det amerikanske forbundspoliti FBI eller politiets efterretningstjeneste og blev under sovjettiden kendt som det berygtede KGB.

Hacker-gruppen meddelte 13. juli, at man have tvunget sig adgang til FSB-underleverandør SyTechs systemer, hvor selskabets hjemmeside blev ændret, for at dokumentere angrebet.

De lænsede data er efterfølgende blevet delt med den større hacker-gruppering Digital Revolution samt udvalgte medier kloden over.

Se også: Den virale app-sensation Faceapp ramt af hård privacy-kritik: Afviser at overføre data til Rusland

Vil bryde Tor-netværket

Af de lækkede data fremgår det, at den russiske efterretningstjeneste har flere dataindsamlingsprojekt i værk.

Her fremgår det hvordan tjenesten arbejder med målstyret dataprofilering af personner ud fra sociale medier samt at de-anonymisere den krypterede Tor-browser.

Dertil kommer oplysninger om, hvordan Rusland vil kreere et alternativ til world wide web internettet, givetvis for at kunne delvist afkoble sig fra det verdensomspændende netværk.

Britiske BBC, som har fået adgang til dataene, skriver at ingen statshemmeligheder er blevet kompromitteret i lækken.

Forbes skriver, at de lækkede oplysninger ikke rummer oplysninger som øvrige efterretningstjenester ikke er informeret om. At lækken kan ske, og dets omfang, er dog af bemærkelsesværdig karakter.

Den russiske efterretningstjeneste har ikke kommenteret datalækagen.

Læs også: Rusland vil slukke for internettet i hele landet i stor test
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere