Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Til venstre Cerebras Wafer Scale Engine med 1,2 billioner transistorer og til højre den hidtil største GPU med 21,1 milliarder transistorer.

Verdens største chip har 400.000 kerner: Kan skære træningstiden for AI-modeller ned fra måneder til minutter

En amerikansk startup har netop lanceret en enormt stor chip på størrelse med en iPad, som er designet til at sætte alvorligt skub i udviklingen af kunstig intelligens og deep learning.

Verden er efterhånden forvænt med, at udvikling af chips kun handler om downsizing. Men den amerikanske startup Cerebras er gået en helt anden vej og har netop lanceret det, selskabet kalder verdens største computerchip.

Chippen er målrettet udvikling af kunstig intelligens og deep learning. Den kaldes Wafer Scale Engine og måler 21,5 gange 21,5 centimeter, og den er angiveligt den største chip, der nogensinde er bygget.

Chippen har 1,2 billioner transistorer og 400.000 AI-optimerede kerner. Kernerne har 18 gigabyte on-chip memory til rådighed, som distribueres i et såkaldt single memory-hierarki ‘one clock cycle’ fra hver kerne. Kernerne er forbundet med en ekstremt højtydende arkitektur, skriver Cerebras i et whitepaper, som du kan finde her.

Kan accelerere udviklingen markant

Selskabet noterer, at chippen kan reducere tidsforbruget på træning af modellerne til kunstig intelligens fra måneder til minutter og fra uger til sekunder.

På den måde kan den nye chip sætte AI-udviklerne i stand til at teste hypoteser meget hurtigere og gøre det muligt at teste ideer, som med den sædvanlige chiparkitektur simpelthen ikke kan lade sig gøre, eller som er for risikabelt.

Ifølge BBC er udviklingen af kunstig intelligens og deep learning typisk foregået ved brug af grafikprocessorer - GPU’er - som typisk har betydelig flere kerner end CPU’er. AI-processerne kan nemlig brydes ned i selvstændige enheder, som kan køres simultant.

De kraftigste CPU’er har omkring 30 kerner, mens de mest kraftfulde GPU’er har op til 5.000 kerner. Til gengæld er kernerne i GPU’er typisk ikke så kraftige som i CPU’erne.

Ifølge Ian Cutress, seniorredaktør på nyhedstjenesten AnandTech, er Cerebras’ chip besværet af størrelsen, for virksomheder vil have brug for specialbygget infrastruktur for at udnytte kræfterne, og det begrænser kundekredsen.

“Men det er også derfor, chippen er beregnet til udvikling af kunstig intelligens, for det er på det felt, de store investeringer sker lige nu,” siger han til BBC.

Prisen på chippen er ukendt. Ifølge BBC er Cerebras i færd med at sende de nye chips ud til et mindre antal kunder.CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.