Artikel top billede

Knald eller fald for Aula: På mandag skal millioner af danskere kobles på det nye kæmpe-system

Skoleintras afløser Aula vil, når det er fuldt udrullet, blive brugt af op mod to millioner brugere. På mandag bliver det omstridte system lanceret officielt.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Når landets skoleelever mandag morgen møder ind efter en uges efterårsferie, skal Danmarkshistoriens største kommunale it-projekt for alvor stå sin prøve.

Det sker når Aula, Skoleintras afløser, går i luften.

Aula vil, når løsningen er fuldt udrullet på alle skoler, få op mod to millioner brugere blandt forældre, lærer og elever. Det vil gøre det til et af de største sociale medier i Danmark.

Til sammenligning menes Facebook at have mellem tre og fire millioner brugere i Danmark.

Aula er udviklet af Netcompany på vegne af kommunernes indkøbsselskab Kombit, og den samlede pris for udviklingen kommer til at ligge på mellem 350 og 400 millioner kroner.

Arbejder helt frem til lanceringen

Udviklingen af Aula har dog været ramt af adskillige problemer, og Kombit har meddelt, at man helt frem til lanceringensdagen vil fortsætte udviklingsarbejde og implementere den feedback, der er kommet fra de 12 pilotkommuner, som har testet løsningen gennem de seneste måneder.

"Der arbejdes naturligvis fortsat på at optimere app’en ud fra pilotkommunernes tilbagemeldinger helt frem til lanceringen af Aula i uge 43. Men den generelle tilbagemelding, vi får fra pilotkommunerne efter de seneste rettelser, er, at brugerne er glade for app’en," oplyste Kombit til Computerworld for to uger siden.

Læs også: Få dage til lancering: Aula har problemer med både økonomi og datamigrering

Kommuner har udskudt lancering

Alligevel har en række kommuner meddelt, at de ikke vil tage Aula i brug ved den officielle lancering mandag.

Køge Kommune anbefalede som den første kommune sine skoler til først at tage Aula i brug efter nytår.

Det skyldes blandt andet tvivl om datasikkerhed og manglende funktionalitet.

"Det handler blandt andet om, at der i Aula, som det ser ud nu, er meget indviklede arbejdsgange, når 'sikre filer' skal gemmes, ligesom der er et helt uløst problem omkring adgang til Aula for personale på de opholdssteder og specialtilbud, hvor de allersvageste af vores elever bor. Det samme gælder brugen af Aula for flygtninge og andre udenlandske statsborgere uden dansk CPR-nummer," sådan skrev skolechef i Køge Kommune Søren Thorborg ifølge fagbladet Folkeskolen i en mail til kommunens skoleledere,

Læs også: Kombit forsøger at mane Aula-bekymringer i jorden: Se Kombits brev til kommunerne her

Sendte brev til kommunerne

Computerworld kunne dog efterfølgende fortælle, at Kombit i et brev til landets børne- og ungedirektører i september manede til besindighed og forsikrede kommunerne om, at der ikke er grund til bekymringer.

"Fra Aula-projektet vil vi pointere, at der ikke er noget i forhold til Køges bekymringer, som ikke allerede er adresseret i Aula-projektet, og som der dermed bliver taget hånd om. Ligeledes er der ikke noget i forhold til disse bekymringer, der gør, at man ikke kan tage Aula i brug i uge 43," lød det i brevet, der var underskrevet af marketingsdirektør hos Kombit, Poul Ditlev Christiansen.

Udover Køge Kommune har også Sorø, Horsens og Mariagerfjord valgt at udskyde lanceringen.

Sorø Kommune har eksempelvis forklaret, at kommunen vil være helt sikker på, at grundlæggende funktioner i systemet fungerer efter hensigten.

Noget som der løbende er blevet sået tvivl om i månederne op til lanceringen.

Eksempelvis kunne Computerworld for nylig fortælle, at Aulas app til både iPhone og Android har fået en hård medfart på både Apples App Store og Goole Play, hvor brugerne gennem flere måneder har givet appen særdeles dårlige anmeldelser.

Læs også: Aula får elendige anmeldelser få uger før lancering: "Ufatteligt fyldt med fejl. Dem, der har udviklet den, burde skamme sig"

Pilotkommune: Aula er kun 80 procent færdig

I Billund Kommune har man været én af de i alt 12 pilotkommuner, der nu gennem flere måneder har testet Aula.

Her fortalte Morten Kirk Jensen, skolechef i Billund Kommune og medlem af Kombits styregruppe for Aula, for nylig om kommunens ikke helt problemfrie erfaringer med Aula.

"Visse steder i Aula kan brugerfladen virke uoverskueligt. Besked-systemet er eksempelvis designet på en måde, der betyder, at folk let kommer til at sende et svar til alle i stedet for blot at svare afsenderen af en besked," sagde han i interview med Computerworld, hvor han også vurderede, at Aula få uger før lanceringen højest var 80 færdigt.

Morten Kirk Jensen slog dog samtidig fast, at han mener, at Aula, når systemet er færdigt, vil være en betydeligt bedre løsning end Skoleintra.

"Aula virker langt mere overskueligt og intuitivt," sagde han.

Læs også: Pilotkommune efter test af Aula: Er maksimalt 80 procent færdig

AWS-aftale skabte bekymring

Allerede for et år siden blev Aula-projektet dog kastet ud i et mindre stormvejr, da det kom frem, at systemet skal drives via Amazon Web Services (AWS), hvilket betyder, at Aula-data vil blive lagret uden for Danmark.

Det fik den daværende formand for Foreningen Skole og Forældre, Mette With Hagensen, til at sige, at hun foretrak, at data fra Aula blev lagret inden for landets grænser.

"De data, der kommer til at stå, er alt, hvad der handler om vores børn i et skoleliv. De data, der kommer til at ligge der, er vigtige og meget personlige. Det er i Aula, at vi kommer til at skrive til lærere og pædagoger, at morfar er død eller, at vi skal skilles. Den information vil vi have sikkerhed for bliver behandlet fortroligt," sagde hun til Computerworld.

Både Kombit og AWS har dog været ude og sige, at der ikke er grund til at bekymre sig om datasikkerheden.

Kombit har blandt andet forklaret, at data i Aula er krypterede fra det øjeblik de bliver lagret i Aula, og at krypteringsnøglerne bliver opbevaret i Danmark.

Læs også: Efter hård forældrekritik: Kombit garanterer elevdata er sikre i Skoleintras afløser


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Pär Fors stempler ind som ny CEO hos NNIT: Her er hans første store opgaver som topchef

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Store virksomheder rammes på stribe: Derfor ser vi så mange højtprofilerede cyberangreb lige nu

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Ny arbejdsplads venter de 220 ansatte i SAP Danmark efter corona: "Vi sidder lige nu og kigger på lovgivning, kontrakter og forsikringer og alle de her praktiske ting"

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Nyt kæmpesystem til politiet fra Netcompany bliver næsten 20 procent dyrere end planlagt: Forsinkes med mere end et år

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Derfor har TDC udpeget ny topchef for Nuuday


Premium
Pär Fors stempler ind som ny CEO hos NNIT: Her er hans første store opgaver som topchef
Mandag rykkede Pär Fors ind på hjørnekontoret hos NNIT. Efter 14 år med Per Kogut ved roret har den 55-årige svensker nu taget over. Med en masse international erfaring i rygsækken skal han nu tage konsulenthuset til næste niveau. "Når man er ny som mig, så kan man stille dumme spørgsmål. Det er en god mulighed, der ikke bør gå til spilde," siger han til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.