AMD lancerer brutale topprocessorer: Her finder du op til 32 regnekerner i en enkel komponent

Amerikanske AMD slipper en ny kollektion af topprocessorer løs. Nu kan du få 16, 24 eller 32 regnekerner i din maskine.

AMD løfter denne uge sløret for tredje generation af deres ’Threadripper’ workstation-platform. Og med denne følger regnekerner i metermål.

Topmodellen Threadripper 3970X byder på i alt 32 regnekerner, der kan arbejde med op til 64 regnetråde på en gang.

Den ledsages af en mindre Threadripper 3960X, der kan mønstre 24 regnekerner og 48 regnetråde.

I forhold til anden generation af Threadripper-CPU’erne fra selskabet er frekvensen øget med mellem otte og 27 procent ved henholdsvis boost og basisfrekvens.

Det maksimale strømforbrug ryger også i vejret: Begge processorer kan trækker op til 280W mod 250W tidligere.

Med den nye Threadripper-platform følger en ny sokkel, sTRX4, som vil fungere sammen med motherboards med TRX40-chipset.

Denne vil blandt andet give mulighed for at understøtte PCI-e 4.0 standarden, ECC-RAM og op til 256 gb RAM.

Ifølge AMD’s egne tal, skulle de nye processorer byde på et ydelsesboost på henholdsvis op til 30 (3960X) og 50 procent (3970X) i forhold til Intels 18-kernede Core i9 topmodel 9980XE.

AMD’s to nye stjerneprocessorer får salgsdebut 25 november til henholdsvis 1.399 og 1.999 amerikanske dollar. Det svarer til 9.440 og 13.490 kroner før eventuelle afgifter og told for henholdsvis den 24- og 32-kernet processor.

Kraftfuld mainstream-løsning
Til mainstream-desktop markedet, slipper AMD samtidig en ny topprocessor løs, Ryzen 3950X.

Denne overtager den 12-kernede 3900X’s plads i toppen af mainstream-segmentet, ved nu at byde på 16 regnekerner og op til 32 regnetråde. Ryzen 3950X fungerer i samme AM4-sokkel som forårets 3900X bundkort.

Frekvenserne varierer her mellem 3,5 og 4,7 GHz mens strømforbruget holdes nede på 105 W.

Fælles for de nye processorer er, at de er bygget med AMD’s ’Zen 2’ arkitektur, som blandt andet udmærker sig ved at printet med den strømeffektive 7nm litografi og byder på højere frekvenser og lavere strømforbrug.

AMD påpeger her, at en maskine udstyret med nye Ryzen 3950X processor kan være op til 2,34 gange mere strømeffektiv end Intels Core i9 processorer.

Et Ryzen 3950X-system kan ifølge selskabet nøjes med at trække sammenlagt 173 W under videoredigering mod henholdsvis 205 og 304 watt for Intels ottekernede Core i9-9900K og 12-kernede Core i9-9920X.

Ryzen 3950X får en debutpris på 749 amerikanske dollar, svarende til 5.050 kroner før eventuel told eller afgifter, når det slippes løs i handlen 25. november.

Læs også: AMD ude med vild processor-kollektion: Banker Intel på prisen og ydelsen

Endnu vildere processorer på vej?
Det tyder på, at AMD pønser på at diske op med endnu flere kerner i den nærmeste fremtid.

Et læk fra hardware-fabrikanten MSI lader nemlig ane, at AMD også har to øvrige top-CPU’er på vej med henholdsvis 48 og 64-kerner ombord.

I en video fra producenten ses det, hvordan en MSI-maskine med Threadripper-CPU ombord har 128 regnetråde i gang, hvilket vil harmonere med lanceringen af en eventuel Threadripper 3990X-CPU med 64 kerner, der kan adressere 128 regnetråde, ombord.

Priser og tilgængelighed er endnu ikke oplyst, men en offentliggørelse i januar 2020 er sandsynlig ifølge netmediet Wccftech.


mest debatterede artikler

Premium
"Jeg er nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud"
Af alle vores ansatte, så er jeg nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud, selv om jeg ikke altid har været det.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.