Artikel top billede

Microsoft store svenske datacenterplaner kan blive forsinket i årevis

Begrænsninger i det svenske elnet betyder, at Microsofts planer om et stort svensk datacenter muligvis først kan blive realiseret om 10 år.

Der kan gå op til 10 år før, at Microsofts stortanlagte datacentre i Sverige står færdige.

Det skyldes ifølge den svenske avis Svenska Dagbladet begrænsninger i det svenske elnet.

Datacentrene skal opføres ved de to svenske byer Gävle og Sandviken nord for Stockholm.

Her opkøbte selskabet i 2018 130 hektor jord - cirka det samme som 260 fodboldbaner - for 269 millioner svenske kroner. Det svarer til 189 millioner danske kroner.

"Microsoft ser Sverige og Norden som en attraktiv region for en fortsat ekspansion i Europa," lød det dengang fra Therése Treutiger, der er marketingsdirektør for Microsoft i Sverige.

Læs også: Microsoft lægger an til at bygge kæmpemæssigt datacenter nord for Stockholm: Har købt grund på størrelse med 260 fodboldbaner

Kan ikke levere den nødvendige effekt

Ifølge Svenska Dagbladet skyldes problemerne, at elnettet i området ganske enkelt ikke er i stand til at håndtere de enorme strømmængder, som de nye datacentre kræver.

"Det handler om, at der er brug for væsentligt højere effektniveauer, end vi har lov til at levere," siger Håkan Jönsson, administrerende direktør for Gävle Energi, til Svenska Dagbladet.

Ifølge mediet er elselskabet Vattenfall allerede i gang med at udbygge elnettet, men dele af udbygningen kræver særlige tilladelser, som det kan tage op mod 10 år at få i hus.

"Vi vil samlet set komme til at udbygge gennem flere år," siger Markus Fischer ved Vattenfalls kommunikationsafdeling ifølge det svenske medie.

Læs også: It-giganternes danske datacentre sluger enorme mængder strøm: Men de rummer faktisk store forretningsmuligheder

Microsoft oplyser ligeledes til Svenska Dagbladet, at selskabet har et godt samarbejde med alle involveret parter, men at det endnu er uklart, hvornår datacentret kan tages i brug.

”Vi har ikke fastlagt et præcist tidspunkt,”, lyder svareet fra Microsoft Sveriges administrerende direktør Hélène Barnekow ifølge Svenska Dagbladet på spørgsmålet om, hvornår datacenteret kan tages i brug.

Facebook droppede datacenterplaner

Amerikanske Facebook har haft planer om at opføre et datacenter i samme område. Her havde den amerikanske gigant opkøbt en datacentergrund ved en nedlagt flyveplads i Gävle.

Men i foråret kom det frem, at Facebook havde skrottet planernen.

Forklaringen fra Facebook lød, at konstruktionen af datacenteret blev anulleret, fordi der var en række tekniske løsninger, som ikke kunne realiseres på den pågældende grund.

Læs også: Facebook skrotter planer om endnu et nordisk datacenter

Datacenteret ved Gävle er dog ikke det eneste datacenter, som Microsoft planlægger at opføre i Sverige.

I august kom det frem, at Microsoft også har planer om at opføre et datacenter ved Staffanstorp, der ligger nord for Malmø.

Det er kun cirka 45 kilometer fra Københavns Lufthavn i Kastrup.

Læs også: Microsoft bygger kæmpe “datacenter i verdensklasse” i Sverige - blot 50 kilometer fra København