Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Computerworld besøger Casper Klynge i San Francisco: "Du har stadigvæk en gruppe af virksomheder, som forsøger at tilsidesætte ethvert samfundsansvar"

Interview: Casper Klynge er verdens første techambassadør. Med kontorer i Palo Alto, Kina og København har han i to år drevet “technological diplomacy”. Tech-firmaerne er blevet bedre til at lytte - og dem der ikke gør, kommer til at mærke det kommercielt, fortæller den erfarne diplomat Computerworld i et stort interview.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Palo Alto, USA: "En techdiplomat laver to ting. Det ene er at finde ud af, hvad er egentligt foregår i de områder, hvor de forandringerne kommer fra. I dag er det Silicon Valley, det er i Shanghai, og det er måske i Soul. Det handler om at skabe en bedre forståelse for hvad pokker, der egentlig sker. Og hvordan vi skal forholde os til det som en lille åben økonomi.”

”Det andet, og der er vi blevet indhentet en lille smule af virkeligheden, er, at vi forsvarer danske holdninger og danske interesser over for vores samtalepartnere. Det som er en lille smule anderledes ved mit job, i forhold til mine kollegaer, er at nogle af de samtalepartnere ikke er andre landes udenrigsministerier. Det er i stedet noget af de store virksomheder, der ligger ikke for langt fra hvor vi sidder nu."

Ordene er Casper Klynge, Danmarks og verdens første tech-diplomat. Med kontorer i Palo Alto, Kina og København har ambassadøren og hans team i to år drevet “technological diplomacy” eller #TechPlomacy.

Tech-verdenens særlige logik kan forklares og forstås i Danmark

Alt sammen for at skabe bånd til og forklare tech-giganter fra både øst og vest om Danmarks ønsker og mål - og for at formidle viden den anden vej, så tech-verdenens særlige logik kan forklares og forstås i Danmark.

Det var daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der midt i den danske debat om disruption, Uber og teknologisk drevet massearbejdsløshed i 2017 udnævnte den erfarne diplomat Casper Klynge til techambassadør.

Siden har tech-sektoren haft en mildest talt omtumlet tilværelse: Cambridge Analytica skandalen, utallige Mark Zuckerberg-taler, der lover bod og bedring og ikke mindst balladen om Huawei i både USA og Danmark.

Kort sagt: Et lidt mudret billede af en tech-industri, hvor store og kendte firmaer stadig opfører sig som om regler og ansvar kun gælder for os andre.

Derfor er Computerworld taget til Casper Klynges kontor i tech-mekkaet Palo Alto, cirka 40 minutters kørsel syd for San Francisco for at mødes med ambassadøren.

"Havde vi haft den her samtale for halvandet år år siden, så havde det været en lidt mere frustreret dansk techambassadør. Der havde vi nogle oplevelser med store amerikanske virksomheder, der ikke var specielt interesseret i at have en dialog med os. På trods af at vi gjorde det ret klart, at det her ikke handlede om at købe eller sælge noget - eller om at gøre deres liv mere vanskeligt,” forklarer Casper Klynge, da jeg spørger ham om hvordan tech-virksomhederne har taget imod ham.

Nemmere arbejdsvilkår efter skandalerne

I dag er Casper Klynges arbejdsvilkår dog blevet noget nemmere forklarer han:

”Det er vigtigt at sige, at i dag er vi et andet sted. I dag har vi faktisk en dialog på højt niveau med langt de fleste virksomheder.”

Det lyder som om, at flere af virksomhederne er blevet mere modtagelige? Er ideen om at hele verden skal indrette sig efter den amerikanske vestkyst ved at klinge lidt af?

”Jeg tror, at teknologidiskussion er et helt andet sted i dag en for to et halvt år siden. Vi var måske næsten lidt for tidligt ude, da vi etablerede den her diplomatiske prioritering af området. Men det var godt, at vi kom i gang, for verden har jo udviklet sig med sager som Cambridge Analytica."

"Det viser to ting: At teknologi har en afgørende betydning for regeringer og for liberale demokratier - men jo faktisk også for udenrigs- og sikkerhedspolitikken.

Jeg tror, at de fleste i dag kan godt se, at en virksomhed som Huawei faktisk spiller en enorm stor rolle i forhold til amerikansk og europæisk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Der er en erkendelse af, at teknologi ikke er neutralt.

Derfor er det, som jeg beskæftiger mig med, blevet lettere, fordi der er kommet en forståelse af, at det her er noget, som vi skal bruge tid på.

Men debatten er også gået i en retning, hvor man lidt firkantet kan sige, at der er to forskellige spor på teknologiområdet. Et, som handler om at løse globale udfordringer, forbinde mennesker og beskytte demokrati og skabe større transparens. Og så en anden tilgang, som måske er lidt mere totalitær, hvor man kan misbruge data, lave overvågning og kontrol.

Det er klart, at der vil jeg argumentere for, at et land som Danmark har ekstremt meget på spil i en verden, hvor vi står ved den her skillevej.”

Så ideen om, at de store firmaer er lige så vigtige som mange lande, er stadig holdbar?

”Vi har jo et globalt mandat, og derfor er mit team ikke kun i Palo Alto, hvor vi sidder nu. Nogle af mine kollegaer sidder også i København - og nogle sidder i Bejing i Kina.

Det synes jeg er hele humlen.

Skal man betragte teknologi både udenrigspolitisk og indenrigspolitisk, så bliver man nødt til at kigge på det på en global måde. Det giver ikke mening kun at se, hvad der sker i Silicon Valley eller kun hvad der sker i Indien.

Det er meget svært at kigge på teknologi eller teknologivirksomheder ud fra sådan et traditionel grænseopdelt verdenssyn.

Der er ikke rigtigt nogle grænser, når man opererer digital eller virtuelt.

Det er selvfølgelig også grunde til, at vi ser, at muligheden for at udøve en myndighedsrolle kommer under pres. Det er en af de ting, som vi bruger en del krudt på: At finde ud af, hvad pokker det betyder i praksis - og hvordan skal vi forholde os til det politisk og i reguleringssammenhæng.”

Har tech-firmaerne selv været naive? At de troede, at de kunne være så store og så dybt inde i et lands infrastruktur uden at nogen tog sig af det? At de troede, at de kunne eksistere uden for det rum, som andre virksomheder må operere i?

”Jeg tror, at naive er meget godt beskrevet. Det er det samme som udenrigsminister Jeppe Kofoed (S) haft sagt, at vi har været en smule naive i vores forestilling om, hvad teknologi kommer til at gøre.

Sådan en lidt halleluja-optimistisk forestilling om, at det hele bare er godt.

Og at nu hjælper de os med at løse klima-problemer og forbinder mennesker på kryds og tværs.

Debatten er modnet de sidste par år. Det kan virksomhederne takke sig selv for.

Uden Cambridge Analytica og uden The Great Hack på Netflix, så havde vi stadig været i en situation, hvor folk havde været en lille smule overoptimistiske i forhold til, hvad teknologi kan.

Der er ingen tvivl om, at virksomheder i dag også erkender, at hvis de ikke spiller bolden på den rigtige måde, hvis de ikke er med til bevare demokratier, hvis de ikke overholder retsstats-principperne, jamen så er det ikke kun et problem for dem i forhold til deres image.

Det er faktisk også et problem for dem kommercielt. Fordi forbrugere, regeringer og civilsamfundet vil holde dem ansvarlige. Det tror jeg er noget, som vi ser i øjeblikket - også hos deres egne medarbejdere, som er en meget vigtig faktor for dem.”

Så ansvarligheden er stille og roligt ved at finde vej til tech-området?

”Jeg vil gerne løfte sløret for en statshemmelighed, som måske ikke er så stor. Men vi har jo haft og har løbende diskussioner på højt niveau med de her virksomheder. Og hvis du spørger mig om, hvorvidt vi er, hvor vi skal være i forhold til den kultur og det mindset, som eksisterer på direktionsgangen i de store virksomheder. Så er mit helt kølige og hurtige svar: Nej, det er vi bestemt ikke.

Vi har virksomheder, der fra begyndelsen har forstået, at samfundsansvar er noget naturligt og bør ligge i deres DNA: Måske fordi de var ude for noget op igennem 1990'erne og 2000'erne, der gjorde, at de ændrede holdning.

Og så har vi en gruppe af virksomheder, der godt forstår, at de bliver nødt til at reagere på en anden måde, fordi det ellers får konsekvenser for dem.

Men du har stadigvæk en gruppe af virksomheder - og det kan jeg sige med oplevelser på egen krop - som forsøger at tilsidesætte ethvert samfundsansvar. Og som overhovedet ikke vil anerkende, at de spiller en rolle i forhold til påvirkningskampagner, påvirkning af valg og underminering af menneskerettigheder i skrøbelige landet rundt om i verden.

Der tror jeg, og der er jeg måske en gammel værdikriger, at der det tranatlantiske forhold af helt afgørende betydning.

Europa og USA bliver nødt til at vise lederskab.

Derfor er det sindssygt vigtigt, at de virksomheder, som er Europa og i høj grad også i USA, gerne vil samarbejde med myndigheder fra lande, der har de samme værdier som dem selv.

Det kommer til at tage et stykke tid. Men jeg er helt overbevist om at de virksomheder som ikke vil gøre det her, der vil det få konsekvenser for dem - også kommercielt.”

Det virker som om, at den mere forsigtige europæiske tilgang til tech af og til bliver set som en unødvendig distraktion for de store virksomheder. At de synes, at vi er fodslæbende og alt for skeptiske?

”Jeg tror, vi har haft en nyttig funktion, som jeg ikke kunne se, før jeg sad herovre: At vi er med til at oversætte det, der sker i Europa, til store amerikanske og kinesiske virksomheder.

Vi kan forklare, hvorfor vi formulerer en persondataforordning - og at det ikke handler om at gøre livet svært for nogen. Det handler grundlæggende om, at vi synes, at forbrugersikkerhed er noget, der er meget væsentligt.

Der har vi haft en funktion, når de store virksomheder er kommet til os og brokket sig over GDPR eller copyright. Der har vi kunne sige: Prøv at høre, venner, det handler ikke om at gøre livet sværere for jer. I kan jo som amerikansk virksomhed vælge at trække jer ud, men hvis du en virksomhed, der ikke er compliant, så kan du ikke operere her.

Det er med at afmystificere, hvad Europa gør. Jeg vil ikke sige, at vi har ændret holdningen hos alle amerikanske virksomheder, men jeg tror faktisk, at vi har været med til at forklare, hvad der foregår.”

Om interviewet

Interviewet er en redigeret og forkortet udgave af Computerworlds podcast med techambassadør Casper Klynge:

Du kan lytte til hele podcasten lige her – og blandt andet høre hvordan Casper Klynge håndterer dialogen med kinesiske firmaer


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

“Holdningen er tilsyneladende, at it ikke har indflydelse på medarbejdertilfredshed”

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

ATP vil slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

DSB vil i gang med at indsamle teledata på de tog-rejsende: Data skal anvendes til at optimere tog-rejserne


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.