Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: El-biler bliver billigere med ny finanslov / Finanslov presser online spilvirksomheder / Investeringer i fintech rammer rekordniveau

El-biler bliver billigere med ny finanslov. Finanslov presser online spilvirksomheder. Investeringer i fintech rammer rekordniveau. Dansk pokerspiller får 2,5 års fængsel for at installere spyware. Rigsrevisionen godkender ny tidsplan for Banedanmarks Signalprogram. Første danske serie på HBO får grønt lys

Godmorgen denne tidlige onsdag morgen, hvor vi endnu engang tager en gennemgang af dagens korte it-nyheder.

Vi begynder med et nærmere kig på regeringens finanslov for 2020.

El-biler bliver billigere med ny finanslov

Der er godt nyt til danske el-bilsentusiaster. Regeringen har nemlig sammen med sine støttepartier valgt at sænke prisen for el-biler i finansloven, der blev vedtaget mandag aften.

Det betyder, at det bliver billigere at købe en ny el-bil allerede fra næste år.

“Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er enige om at nedsætte indfasningsprocenten for elbiler i 2020 fra 40 pct. til 20 pct. (for plug in hybrid-biler alene vedrørende elbildelen) og at reducere bundfradraget fra 77.500 kr. til 40.000 kr. Initiativet skønnes at medføre et mindreprovenu på 100 mio. kr. i 2020,” skriver regeringen i finansloven for næste år.

Finanslov presser online spilvirksomheder

Vi bliver ved regeringens finanslov. Den kan nemlig få store konsekvenser for de danske online spilvirksomheder.

Regeringen lægger nemlig op til sammen med sine støttepartier at hæve spilafgiften 20 til 28 procent.

Det kan give flere danske spilvirksomheder dødsstødet vurderer ejer af Unibet, Kim Olesen, der også er direktør for direktør for Kindred Group

"Det her er meget alvorligt. Afgiftsstigningen vil med stor sandsynlighed slå det meste af branchen hjem som i ludo. Det kan betyde et kollaps af vores onlinebranche og i løbet af få år medføre, at vi står tilbage med et udvidet monopol og signifikant dårligere produkter til forbrugerne," siger han til Dagbladet Børsen.

Planen er, at afgiftstigningen skal bruges på at bekæmpe spilafhængighed. men Socialdemokratiet vil over for avisen ikke love, at pengene bliver øremærket til netop spilafhængighed.

Investeringer i fintech rammer rekordniveau

fintech virksomheder får flere penge end nogensinde før. Det viser en ny analyse fra Accenture.

Værdien af investeringer i verdens finansielle tech-selskaber er mere end fordoblet til 55 miliarder dollar, eller omrking 372 miliarder kroner fra 2017 til 2018.

Det skriverDagbladet Børsen.

"Både antalsmæssigt og størrelsesmæssigt er der helt klart en kæmpe stigning i investeringerne," siger Thomas Krogh Jensen, administrerende direktør i Copenhagen Fintech til avisen.

I Danmark er det særligt milliardselskabet Tradeshift, der har trukket læsset med de helt store investeringer.

Sidste år modtog den danske virksomhed 1,6 milliarder kroner sidste år fra investeringsbanken Goldman Sachs.

Dansk pokerspiller får 2,5 års fængsel for at installere spyware

Københavns byret har idømt en professionel dansk pokerspiller 2,5 års ubetinget fængsel for at installere spyware på flere af sine modstanderes computere.

Malwaren betød, at han kunne se modstanderens kort når de spillede poker online, helt tilbage til 2008 og frem til 2014, oplyser Københavns Politi.

Udover dommen på 2,5 år har politiet desuden beslaglagt 26 millioner kroner i forbindelse med sagen.

Den dømte pokerspiller valgte at anke sagen på stedet. Han kræver frifindelse i landsretten.

Rigsrevisionen godkender ny tidsplan for Banedanmarks Signalprogram

Det skandaleramte Signalprogram, der flere gange er blevet udskudt af Banedanmark, får nu til en forandring ros fra Rigsrevisionen.

Den offentlige kontrolinstans har set nærmere på den opdaterede tidsplan fra Banedanmark, som Transportministeren er blevet bedt om at fremlægge efter, at projektet er blevet udskudt endnu engang.

“Banedanmark har styrket kontrollen af leverancerne fra Signalprogrammets leverandører og sikret, at opgørelsen af det økonomiske forbrug afspejler det betalte til leverandøren. Banedanmark har desuden skabt sammenhæng mellem delprojekternes tidsplaner og den samlede tidsplan for Signalprogrammet,” skriver Rigsrevisionen i sin beretning.

Dermed konkluderer Rigsrevisionen at den opdaterede tidsplan er tilfredsstillende. Signalprogrammet forventes dog fortsat først at være afsluttet i 2030.

Første danske serie på HBO får grønt lys

Netflix har allerede taget hul på at producere dansk indhold og nu følger den amerikanske streaming-tjeneste HBO efter.

Med hjælp fra public services puljen kan HBO nu gå i gang med selskabets første dansksprogede serie. Den hedder Kamikaze, er skrevet af Johanne Algren og instrueret af Annette K. Olesen.

Serien tager hul på optagelserne i januar 2020, og det er endnu ikke fastlagt, hvornår serien får premiere for de danske brugere.