Artikel top billede

Foto: Christoffer Lund-Hansen.

Flere unge skal have en teknisk uddannelse: Folketinget sætter 102 millioner kroner af kampagne

En ny bevilling på 102 millioner kroner skal sikre, at der bliver uddannelse flere it-specialister.

En ekstra bevilling på 102 millioner skal sikre, at flere unge i fremtiden kan blive optaget på en teknisk uddannelse.

Det står klart efter, at regeringen og partierne Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er blevet enige om en bevillingsreform, der skal øge optaget på de såkaldte STEM-uddannelser.

STEM er en sammentrækning af science- technologi, engineering, matchematics.

”Det er rigtig godt, at vi nu kan optage flere kvalificerede ansøgere til STEM-uddannelserne i hele landet. Det har været et stort ønske for uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet. Det øgede optag kan bidrage til, at vi får adgang til kvalificeret arbejdskraft. Og vi kan samtidig få flere nyuddannede, der har de kompetencer, der er nødvendige for at lykkes med den grønne omstilling,” siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ifølge en pressemeddelelse.

Fordeles mellem institutioner

I perioden 2017 og 2019 er der ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet blevet afvist mere end 800 kvalificerede ansøgere.

De nye midler bliver nu fordelt mellem de uddannelser, der har måtte afvise kvalificerede ansøgere.

”STEM-uddannelserne er kendetegnet ved, at de nyuddannede kommer lettere i job end på mange andre uddannelser. Derfor er det ærgerligt, når en ansøger, som lever op til alle adgangskravene, bliver afvist alene, fordi der ikke er pladser nok på en uddannelse. Det gør vi nu noget ved,” siger Ane Halsboe-Jørgensen ifølge pressemeddelelsen.

Undersøgelser har tidligere vist, at Danmark i stor stil vil komme til mange it-specialister og andre kandidater fra tekniske uddannelser.

Eksempelvis har en prognose fra ingeniørforeningen IDA vist, at der i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister, mens der allerede i 2025 vil mangle 6.500 ingeniører og 3500 naturvidenskabelige kandidater.
Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.