Kulturminister indkalder til forhandlinger: Nye afgifter på din smartphone og din computer på vej

Efter flere års dødvande og Copydans 600-milloner kroner store stævning af staten indkalder kulturminister Rasmus Prehn (S) nu til politiske forhandlinger. Målet er at få moderne enheder omfattet.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Der kan være nye afgifter på vej på sin smartphone.

Kulturminister Rasmus Prehn (S) indkalder nemlig til forhandlinger, som skal føre til en modernisering af de såkaldte blankbånds-afgifter.

I flere år har Copydan, Kulturministeriet og it- og elektronikindustrien kæmpet om, hvor mange penge rettighedshaverne skal kompenseres for, når danskerne laver en - lovlig - kopi til eget brug af en købt CD.

Samtidig har teknologiens skifte fra CD til indbygget lagerplads i telefoner samt brugernes adfærdsændringer fra kopier til streaming resulteret i et helt andet økonomisk og forbrugermæssigt billede.

Rettighedshaverne, blandt andet Copydan, har derfor længe ønsket, at computere og mobiltelefoner også bliver omfattet af afgifterne.

Og de peger efter Computerworlds oplysninger på den svenske model, som kan gøre en moderne smartphone væsentligt dyrere.

Mens it- og elektronikindustrien påpeger, at streaming stort set har udkonkurreret kopiering - og at den eventuelle kompensation skal følge danskernes reelle adfærd.

Samtidig påpeger kilder over for Computerworld på, at svenskerne selv har opgivet den såkaldte svenske model og pt. er på udkig efter en mere tidssvarende løsning.

Efter flere års dødvande, der toppede da Copydan i maj 2019 stævnede den danske stat for 600 millioner kroner, opfordrede den forrige regeringen parterne til at finde en forhandlingsløsning. Men uden held.

Du kan læse mere om det her: Copydan stævner den danske stat for manglende afgifter på blandt andet smartphones - forlanger 600 millioner kroner i erstatning.

Vil have en tidssvarende model
Det er på den baggrund, at kulturminister Rasmus Prehn tirsdag meddeler, at han indkalder politiske forhandlinger:

”Vi skal have fundet en tidssvarende model, som er rimelig for de danske medieforbrugere. Samtidig skal vi sikre, at skaberne af kreativt indhold får en rimelig kompensation,” fortæller kulturminister Rasmus Prehn ifølge en pressemeddelelse fra Kulturministeriet.

MInisteren slår samtidig fast, at målet er at få flere enheder inkluderet i afgiften, som i 2018 indbragte rettighedshaverne 26,4 millioner kroner:

”I dag foregår privatkopiering primært på mobiltelefoner, tablets og bærbare computere. Tidligere brugte vi CD’er og DVD’er. Derfor har vi brug for en ny og mere tidssvarende ordning, der afspejler den måde, vi kopier indhold i dag.”

”I Danmark sikres rettighedshaverne denne kompensation dels ved en afgift på såkaldte løse lagringsmedier som f.eks. blanke CD’er og DVD’er, dels af en statsfinansieret kompensation. Ordningen omfatter ikke såkaldte integrerede lagringsmedier som f.eks. mobiltelefoner, tablets, harddisk-optagere og bærbare computere.”

Ikke mange kopierer
Hos IT-Branchen, der er brancheorganisation for en lang række danske elektronisk- og it-virksomheder, ser direktør for politik og kommunikation, Mette Lundberg, frem til forhandlingerne.

Men hun advarer samtidig om at en eventuel løsning skal være tidssvarende og henviser til, at Blankmedieudvalget i 2017 kom frem til at kun 17 procent af danskerne havde kopieret indhold de seneste seks måneder:

”Der er behov for en ny og opdateret undersøgelse, som jeg er helt sikker på vil vise, at ganske få danskere i dag downloader indhold til deres digitale enheder eller kopierer noget, som de har købt lovligt,” siger Mette Lundberg til Computerworld.

Hun understreger samtidig, at danskernes ikke skal straffes for en adfærd, som de ikke har:

”Vi kan se at streaming er i voldsom vækst. Det betyder at vi allerede har betalt kunstnerne for deres indhold.”

Computerworld spurgte i december 2018 direktør i Copydan, Jakob Graff Hedebrink, hvordan forbrugerne helt præcist anvender deres telefoner.

Det kan du læse mere om her: Copydan kræver afgift på din smartphone: "Der finder stadigvæk masser af privat kopiering sted. Det kan man næppe bestride".

Læs også:

Computerworld mener: Politikere skal holde fingrene væk fra vores computere: Drop den tåbelige blankmedie-afgift

Elektronik-giganter slår alarm: Ny afgift på pc'er og smartphones vil sende priserne på himmelflugt

Danskerne risikerer svenske tilstande: Så meget betaler svenskerne i afgifter på pc'er og smartphones

y dansk afgift på smartphones, tablets og computere kan være på vej: Skal give penge til kunstnere

Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro

1 Premium-indhold

Sådan er København Kommunes public cloud-aftale skruet sammen: "Microsoft garanterer, at data forbliver inden for EU"

0 Premium-indhold

Nuldags-sårbarhed i Chrome udnyttes af hackere - andre systemer kan også være ramt

0 Premium-indhold

Efter keynoten: Michael Dell peger på coronaens store fordele: "Digitale femårsplaner er blevet klaret på tre måneder"

0 Premium-indhold

Skattevæsenet vil bruge 167,9 millioner kroner på at holde gamle legacy-systemer i live i 2021


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Få øjeblikkelig og brugbar sikkerhedsindsigt med SIEM i skyen
En stigende del af virksomhedens kritiske IT-infrastruktur og applikationer driftes som hybridløsninger eller leveres online som SaaS eller PaaS. Alligevel er mange sikkerhedsprodukter stadig on-premise-baserede, tunge at implementere, kræver løbende vedligehold, er svære at overskue og bliver slet ikke udnyttet effektivt – hvis de da overhovedet installeres. Men det er under hastig forandring. Gartner venter, at 80% af alle Security Information and Event Management-løsninger (SIEM) om højst fem år vil have kernefunktioner, der udelukkende leveres via skyen, og det er der gode grunde til. Cloudbaseret SIEM er mere agilt, lettere at implementere, trækker på både AI og flere datakilder, er enkle at skalere og giver et markant bedre og mere prioriteret overblik over aktuelle trusler. Læs meget mere i denne hvidbog.