Disse nye CPU’er gør, at 2020 bliver et ualmindeligt interessant år at købe en bærbar

AMD gør for alvor entré på den bærbare scene med selskabets mest lovende laptop-CPU’er nogensinde.

Er der et domæne, hvor chip-giganten Intel har domineret i kampens om brugernes gunst, så er det ombord på bærbare maskiner.

De blå ’Intel Inside’-mærker er nærmest ikke til at undgå, hvis ydelse og strømeffektivitet er en prioritet i en pc eller en Mac.

Det vil Intels ærkerival AMD ændre på med sin spritnye vinterkollektion af Ryzen-CPU’er: Ryzen 4000 Mobile APU’er.

Dobbelt op
Allerede de første Ryzen-ekviperede bærbare indikerede, at AMD igen kunne begynde at udfordre Intels altdominerende Core-processorer.

Med Ryzen 4000 serien tager AMD et kvantespring ved at tilbyde op til otte regnekerner i processorer der kan indgå i slanke og lette maskiner.

Her kan Intels nyeste 10. generations Core processorer ikke levere flere end fire kerner.

Topmodellen i serien bliver Ryzen 7 4800U, som således tilbyder otte regnekerner, som kan adressere op til 16 regnetråde simultant.

Den maksimale frekvens vil variere mellem 1,8 og 4,2 GHz alt efter de enkelte køleløsninger og hvorvidt processoren indstilles til at forbruge mellem 12 og 25W af pc-producenten. Imponerende tal
Til de mere performance- og gaming-orienterede maskiner, slipper AMD samtidig en H-serie af Ryzen processorer.

Her vil topmodellen Ryzen 7 4800H kunne udlede op 54 watt, hvilket gør, at den otte-kernede processor kan opretholde frekvenser på mellem 2,9 og 4,2 GHz. Ved almindeligt brug vil strømforbruget dog ligge mellem 35 eller 45 watt alt efter model.

Priserne på H-kollektionen skulle matche Intels tilsvarende processorer, men vil i følge AMD kunne slå Intels stærkeste laptop-processor, den ottekernede Core i 9-9980HK, på parametre som både CPU og GPU-ydelse.

Læs også: Apple Macbook Pro 16 til test: Snusfornuften hersker Forbedret grafik
Med den nye processor-kollektion følger en revideret indbygget grafik, som benytter den nye fremstilligsproces til at hæve frekvenserne.

Til gengæld sænker AMD selve antallet af grafiske regneenheder, så topmodellen Ryzen 7 4800U blot får otte enheder mod 11 tidligere.

De øgede frekvenser skulle dog ifølge AMD sikre, at denne processor leverer 28 procent højere resultater i benchmark-programmet 3DMark.

Se også: Microsoft Surface Laptop 3 til test: Du skal være meget forsigtig med hvad du køber her

Spændende forår i sigte
Med sin omfattende overhaling tegner synes AMD’s nye processor-kollektion at være selskabets mest lovende CPU-portefølje til bærbare til dato.

AMD indikerer samtidigt, at selskabet har i sinde at matche eller underbyde Intel, når det gælder priser, hvilket bør vække bekymring hos Intel, som længe har haft nærmest monopol på markedet for laptop-processorer.

AMD's Ryzen 4000 serie af processorer har allerede nu fundet vej til over 100 forskellige laptops fra producenter som Asus, HP, Lenovo og Acer.

De første modeller vi ryge i handlen i årets første kvartal.

Læs også: Kraftbombe fra AMD: Kerneeksplosion sender Intel til tælling



Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.