Disse nye CPU’er gør, at 2020 bliver et ualmindeligt interessant år at købe en bærbar

AMD gør for alvor entré på den bærbare scene med selskabets mest lovende laptop-CPU’er nogensinde.

Er der et domæne, hvor chip-giganten Intel har domineret i kampens om brugernes gunst, så er det ombord på bærbare maskiner.

De blå ’Intel Inside’-mærker er nærmest ikke til at undgå, hvis ydelse og strømeffektivitet er en prioritet i en pc eller en Mac.

Det vil Intels ærkerival AMD ændre på med sin spritnye vinterkollektion af Ryzen-CPU’er: Ryzen 4000 Mobile APU’er.

Dobbelt op
Allerede de første Ryzen-ekviperede bærbare indikerede, at AMD igen kunne begynde at udfordre Intels altdominerende Core-processorer.

Med Ryzen 4000 serien tager AMD et kvantespring ved at tilbyde op til otte regnekerner i processorer der kan indgå i slanke og lette maskiner.

Her kan Intels nyeste 10. generations Core processorer ikke levere flere end fire kerner.

Topmodellen i serien bliver Ryzen 7 4800U, som således tilbyder otte regnekerner, som kan adressere op til 16 regnetråde simultant.

Den maksimale frekvens vil variere mellem 1,8 og 4,2 GHz alt efter de enkelte køleløsninger og hvorvidt processoren indstilles til at forbruge mellem 12 og 25W af pc-producenten. Imponerende tal
Til de mere performance- og gaming-orienterede maskiner, slipper AMD samtidig en H-serie af Ryzen processorer.

Her vil topmodellen Ryzen 7 4800H kunne udlede op 54 watt, hvilket gør, at den otte-kernede processor kan opretholde frekvenser på mellem 2,9 og 4,2 GHz. Ved almindeligt brug vil strømforbruget dog ligge mellem 35 eller 45 watt alt efter model.

Priserne på H-kollektionen skulle matche Intels tilsvarende processorer, men vil i følge AMD kunne slå Intels stærkeste laptop-processor, den ottekernede Core i 9-9980HK, på parametre som både CPU og GPU-ydelse.

Læs også: Apple Macbook Pro 16 til test: Snusfornuften hersker Forbedret grafik
Med den nye processor-kollektion følger en revideret indbygget grafik, som benytter den nye fremstilligsproces til at hæve frekvenserne.

Til gengæld sænker AMD selve antallet af grafiske regneenheder, så topmodellen Ryzen 7 4800U blot får otte enheder mod 11 tidligere.

De øgede frekvenser skulle dog ifølge AMD sikre, at denne processor leverer 28 procent højere resultater i benchmark-programmet 3DMark.

Se også: Microsoft Surface Laptop 3 til test: Du skal være meget forsigtig med hvad du køber her

Spændende forår i sigte
Med sin omfattende overhaling tegner synes AMD’s nye processor-kollektion at være selskabets mest lovende CPU-portefølje til bærbare til dato.

AMD indikerer samtidigt, at selskabet har i sinde at matche eller underbyde Intel, når det gælder priser, hvilket bør vække bekymring hos Intel, som længe har haft nærmest monopol på markedet for laptop-processorer.

AMD's Ryzen 4000 serie af processorer har allerede nu fundet vej til over 100 forskellige laptops fra producenter som Asus, HP, Lenovo og Acer.

De første modeller vi ryge i handlen i årets første kvartal.

Læs også: Kraftbombe fra AMD: Kerneeksplosion sender Intel til tællingPremium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.