Disse nye CPU’er gør, at 2020 bliver et ualmindeligt interessant år at købe en bærbar

AMD gør for alvor entré på den bærbare scene med selskabets mest lovende laptop-CPU’er nogensinde.

Er der et domæne, hvor chip-giganten Intel har domineret i kampens om brugernes gunst, så er det ombord på bærbare maskiner.

De blå ’Intel Inside’-mærker er nærmest ikke til at undgå, hvis ydelse og strømeffektivitet er en prioritet i en pc eller en Mac.

Det vil Intels ærkerival AMD ændre på med sin spritnye vinterkollektion af Ryzen-CPU’er: Ryzen 4000 Mobile APU’er.

Dobbelt op
Allerede de første Ryzen-ekviperede bærbare indikerede, at AMD igen kunne begynde at udfordre Intels altdominerende Core-processorer.

Med Ryzen 4000 serien tager AMD et kvantespring ved at tilbyde op til otte regnekerner i processorer der kan indgå i slanke og lette maskiner.

Her kan Intels nyeste 10. generations Core processorer ikke levere flere end fire kerner.

Topmodellen i serien bliver Ryzen 7 4800U, som således tilbyder otte regnekerner, som kan adressere op til 16 regnetråde simultant.

Den maksimale frekvens vil variere mellem 1,8 og 4,2 GHz alt efter de enkelte køleløsninger og hvorvidt processoren indstilles til at forbruge mellem 12 og 25W af pc-producenten. Imponerende tal
Til de mere performance- og gaming-orienterede maskiner, slipper AMD samtidig en H-serie af Ryzen processorer.

Her vil topmodellen Ryzen 7 4800H kunne udlede op 54 watt, hvilket gør, at den otte-kernede processor kan opretholde frekvenser på mellem 2,9 og 4,2 GHz. Ved almindeligt brug vil strømforbruget dog ligge mellem 35 eller 45 watt alt efter model.

Priserne på H-kollektionen skulle matche Intels tilsvarende processorer, men vil i følge AMD kunne slå Intels stærkeste laptop-processor, den ottekernede Core i 9-9980HK, på parametre som både CPU og GPU-ydelse.

Læs også: Apple Macbook Pro 16 til test: Snusfornuften hersker Forbedret grafik
Med den nye processor-kollektion følger en revideret indbygget grafik, som benytter den nye fremstilligsproces til at hæve frekvenserne.

Til gengæld sænker AMD selve antallet af grafiske regneenheder, så topmodellen Ryzen 7 4800U blot får otte enheder mod 11 tidligere.

De øgede frekvenser skulle dog ifølge AMD sikre, at denne processor leverer 28 procent højere resultater i benchmark-programmet 3DMark.

Se også: Microsoft Surface Laptop 3 til test: Du skal være meget forsigtig med hvad du køber her

Spændende forår i sigte
Med sin omfattende overhaling tegner synes AMD’s nye processor-kollektion at være selskabets mest lovende CPU-portefølje til bærbare til dato.

AMD indikerer samtidigt, at selskabet har i sinde at matche eller underbyde Intel, når det gælder priser, hvilket bør vække bekymring hos Intel, som længe har haft nærmest monopol på markedet for laptop-processorer.

AMD's Ryzen 4000 serie af processorer har allerede nu fundet vej til over 100 forskellige laptops fra producenter som Asus, HP, Lenovo og Acer.

De første modeller vi ryge i handlen i årets første kvartal.

Læs også: Kraftbombe fra AMD: Kerneeksplosion sender Intel til tællingPremium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.