Artikel top billede

Domstol slår fast: Ulovligt at bruge AI til at opdage socialt bedrageri

Den hollandske domstol har afgjort, at staten ikke må bruge kunstig intelligens til at stoppe socialt bedrageri. Det strider mod menneskerettighederne, lyder dommen.

Det hollandske regering skal øjeblikkeligt indstille arbejdet med et automatiseret overvågningssystem, der skal spotte socialt bedrageri.

Det har landets domstol netop afgjort, skriver den britiske avis The Guardian.

"Det er en klar sejr for dem, der med rette, er bekymret for den seriøse trussel digitale velfærdssytemer udgør for menneskerettigheder," siger Philip Alston, der er en del af FN's enhed for menneskerettigheder.

Læs også: Her er listen over alle Gladsaxe Kommunes mange GDPR-brud

Avisen mener, at dommen kommer til at få konsekvenser for andre europæiske velfærdsstater, hvor man kunne overveje at bruge en lignende model til at opdage socialt bedrageri.

Det hollandske system går under navnet SyRI, og udregner ved hjælp af en model, hvor stor sandsynligheden er for, at en borger begår bedrageri mod skat eller med sociale ydelser.

Her hjemme er Gladsaxe Kommune kommet under voldsom kritik efter, at man valgte at indføre et pointsystem, der skulle forsøge at opdage udsatte børn tidligere ved hjælp af blandt andet AI.

Sidste år valgte Gladsaxe Kommune dog at lukke for projektet igen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere