Artikel top billede

Bog: William Gibsons nye fremtidsroman er endnu engang et spejl for vores nutid

I Agency tager den kendte forfatter William Gibson livtag med it-baserede tidsrejser og ultraintelligente AI-avatars. Alt sammen som et spejl for vores ustyrlige samtid.

Gennem mere end 35 år har William Gibson taget temperaturen på både den nære og lidt fjernere fremtid og givet sine bud på, hvordan teknologien spiller terning med vores liv og levned.

Gibson betragtes i almindelighed som ophavsmand til genren cyberpunk – han opfandt endda begrebet cyberspace, før der var sat strøm til internettet.

Siden sin romandebut Neuromancer fra 1984 har desuden forudsagt alt fra celebritykulturens amokløb til digitaliseringen af medierne, polariseringen af det politiske miljø og hvordan world wide web hurtigt ville falde fra sin høje, idealistiske hest og ned i et ultrakommercielt søle styret af multinationale koncerner.

I januar udkom Agency, der hænger nøje sammen med forgængeren The Peripheral og ligeledes bevæger sig mellem forskellige tidsspor – blandt andet et, hvor Hilllary Clinton slog Trump ved valget i 2016.

Et andet spor foregår i det 22. århundrede i London, hvor man så småt er ved at komme sig over en katastrofe, der har taget livet af 4/5 af alle mennesker.

Her finder vi den unge kvinde Verity, der sættes til at afprøve en nyudviklet, ultraintelligent avatar, som hurtigt blandet sig mere i hendes liv, end hun kunne forudse.

Samtidig forsøger skumle kræfter på at tage tidsrejser i brug med henblik på at ændre fortiden i en – for dem – mere fordelagtig retning.

Agency har høstet udbredt ros, og beskrives eksempelvis i Los Angeles Times som “Superb... Each sentence is a hand-turned marvel of compact characterization, world-building and sardonic wit, all used to illuminate his vivid milieus…Gibson has an inexhaustible supply of tricks, new stories and new ways of telling them that make him the most consistent predictor of our present, contextualizer of our pasts and presager of our possible futures.”

Romanen er oplagt at læse i sammenhæng – før eller efter – The Peripheral, men kan også læses uafhængigt af denne.

Fakta: Agency. Forfatter: William Gibson. Udkom januar 2020
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere