Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: 18 millioner kroner på vej til "ubrydelig kryptering af information" / Amazon stiger til tops som verdens største detailvirksomhed / Nokia genansætter tidligere direktør som ny CEO

18 millioner kroner på vej til "ubrydelig kryptering af information". Amazon stiger til tops som verdens største detailvirksomhed. Nokia genansætter tidligere direktør som ny CEO. Apple genvinder tærren på børsen.

Godmorgen velkommen til endnu en overflyvning over dagens korte it-nyheder. Igen i dag med Jakob Schjoldager bag tasterne.

Vi indleder dagens morgen-briefing med en investering i kvanteteknologi, der skal sætte en stopper for hackere i fremtiden.

18 millioner kroner på vej til "ubrydelig kryptering af information"

Forskere på Københavns Universitet får 18 millioner kroner fra Innovationsfonden til at udvikle kommercielle produkter, der skal spænde ben for hackere med hjælp fra kvanteteknologi.

I løbet af de kommende fire år skal forskere på Niels Bohr Instituttet udvikle kommercielle produkter, der skal udstyre fibernettet med en ubrydelig kryptering.

"Det første store mål er at bygge en ultimativ sikker kommunikationslinje mellem Niels Bohr-bygningen i København og DTU i Lyngby, ved at bruge det eksisterende fibernet som motorvej til vores lyspartikler med krypteret kvanteinformation," siger adjunkt Leonardo Midolo i en pressemeddelelse.

Målet er at udnytte 15 års forskning i kvanteteknologi til at udvikle en kvantekommunikation, der kan bruges af alle på internettet.

På den måde sikrer man nemlig, at informationen er utilgængelige for hackere og andre kriminelle på nettet. Det samlede budget til projektet lyder på 27 millioner kroner.

"Fordelen med vores teknologi med fotoner (lyspartikler, red.) er, at den er ultimativ sikker. Det er et ubrydeligt link. Fordelene for samfundet er mange på sigt. Et eksempel kan være, hvordan lægen og patienten kan udveksle oplysninger på en sikker måde, men også i større skala, hvor kritisk information skal sikres i for eksempel banksektoren eller Forsvaret," siger professor Peter Lodahl ifølge meddelelsen.

Amazon stiger til tops som verdens største detailvirksomhed

Revisionshuset Deloitte har opgjort de største detailvirksomheder i hele verden og her fortsætter onlinegiganten Amazon sin vej mod toppen.

På dette års liste ender Amazon som nummer tre hvilket er en placering bedre end sidste år.

Det skriver Finans.

Men for bare tre år siden var Amazon end ikke blandt top ti af de største detailvirksomheder. De senere år har den amerikanske gigant øget sin fysiske tilstedeværelse, som Amazon fortsat regner med at øge markant de kommende år.

Alene på detailmarkedet havde Amazon i 2018 en omsætning på svimlende 140 milliarder dollar. Det er altså uden indtægterne fra selskabets cloud-forretning, AWS. Et marked som Amazon dominerer surverænt.

Nokia genansætter tidligere direktør som ny CEO

Den finske mobilproducent Nokia er ved at finde tilbage til fordums tid for at genrejse selskabet.

I et forsøg på at sætte sig på markedet for udrulning af 5G i Europa, har Nokia ansat en ny CEO, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det bliver Pekka Lundmark kommer til at stå i spidsen for det finske teleselskab.

Han kender allerede virksomheden temmelig godt. Han var nemlig en del af topledelsen i 90'erne da Nokia var verdens største mobilproducent.

Lundmark var ansat hos Nokia fra 1990 og frem til 2000. Han var blandt andet vice president for strategi og forretningsudvikling i de bedste år for den finske televirksomhed.

Apple genvinder terræn på børsen

Vi kommer ikke uden om at nævne den stort omtalte coronavirus, og ikke mindst virussens effekt på verdens it-virksomheder.

Her til morgen er der dog gode nyheder, særligt for investorer i it-giganten Apple.

Aktien stiger nemlig hele syv procent efter at være faldet dramatisk på aktiemarkedet de seneste dage.

Det skriver Reuters.

Sammen med Facebook, Amazon, Google og Microsoft har selskaberne tabt mere end 1.000 milliarder kroner på børsen i løbet af få dage som følge af uroen omkring coronavirussen.

Men nu går det endelig den rigtige vej igen for den amerikanske iPhone-producent.

Ifølge nyhedsbureauet har selskabet nemlig været langt bedre forberedt på en sundhedskrise end sine konkurrenter. Derfor er investorerne nu begyndt at vende tilbage til Apple igen.