Bog: Velskrevet og fængende historie om virus fra Stephen King holder stadig

Den uforkortede udgave af Stephen Kings undergangsroman The Stand om en lidt for effektiv dræbervirus er ikke kun aktuel, men underholdende og rørende popkultur af højeste karat.

På nuværende tidspunkt har de fleste vel set så meget streaming, deltaget i så mange videokonferencer og overværet myndighedspressemøder i en grad, at det har givet trætte, rødrandede skærmøjne.

Kuren er – som ofte før – en god, gammeldags bog, hvor man jo altid kan finde nogle, der har det værre end én selv.

Tag for eksempel The Stand.

Stephen Kings klassiske dommedagsroman er ikke småtbegavet splatterlitteratur af den slags, som den ekstremt alsidige forfatter uretfærdigt er kendt for. Langtfra, faktisk. Men den er i høj grad både dyster, barsk og aktuel.

Et særdeles dødeligt kædebrev
Bogen skildrer et USA, der går i total opløsning, da en kunstigt fremstillet, ekstremt smitsom og ufatteligt dødelig virus undslipper et militærlaboratorium og på kort tid slår langt størstedelen af befolkningen ihjel.

Eller, som det formuleres: ”Under the California desert and subsidized by the taxpayers' money, someone had finally invented a chain letter that really worked. A very lethal chain letter.”

The Stand skildrer på fascinerende vis, hvordan samfundet bryder ned i både det store og i det små – og som læser ser man primært forløbet gennem øjnene på en lille håndfuld overlevende.

Her bliver det en smule metafysisk; det er trods alt Stephen King.

For hvor nogle gennem livlige drømme drages mod en oldgammel, sort kvinde i Nebraska, samler andre sig om en satanisk skikkelse, der – naturligvis! – slår sig ned i Las Vegas.

Rørende, fængende og knivskarp
The Stand er imidlertid ikke blot sygdom og dødelige opgør, men også rørende, fængende og knivskarpe skildringer af mennesker, relationer og samfund. Samt af, hvilke fællesskaber, der kan opstå af asken fra den nærmest totale ødelæggelse. Undertiden er den endda nærmest poetisk.

Da bogen oprindeligt udkom i 1978, krævede forlaget, at Kings manuskript blev skåret med en tredjedel. Man mente ikke, at der var salg i en mursten på langt over 1.100 sider.

Heldigvis blev The Stand: The Complete & Uncut Edition sendt på markedet i 1990. Her har forfatteren genindsat de oprindeligt slettede sider, udvidet bogen yderligere og opdateret en lang række kulturelle referencer, som også er en stor del af bogens indhold.

Det er selvsagt denne uforkortede udgave, man skal gå efter, og ikke den amputerede førsteudgave.

Siden er The Stand kun vokset i popularitet og har i dag fortjent status af moderne klassiker. Bogen optræder således på lister over verdens bedste bøger fra bl.a. Rolling Stone Magazine, Time og BBC.

Titel: The Stand: The Complete & Uncut Edition. Forfatter: Stephen King. Udgivet: 1990


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få overblikket: Her er Gartners vurdering af 16 førende CRM-leverandører
Den teknologiske udvikling skaber pt. en massiv omstilling inden for kundeservice. Samtidig muliggør teknologien også en konsolidering, som igen stiller nye krav til moderne CRM-systemer. Især kunstig intelligens og muligheden for digitale kanaler står højt på kundernes liste. I dette whitepaper kan du derfor læse om analysevirksomheden Gartners research af 16 leverandører inden for CRM og dermed få et overblik over det stadigt mere komplekse landskab.