Artikel top billede

Bog: Velskrevet og fængende historie om virus fra Stephen King holder stadig

Den uforkortede udgave af Stephen Kings undergangsroman The Stand om en lidt for effektiv dræbervirus er ikke kun aktuel, men underholdende og rørende popkultur af højeste karat.

På nuværende tidspunkt har de fleste vel set så meget streaming, deltaget i så mange videokonferencer og overværet myndighedspressemøder i en grad, at det har givet trætte, rødrandede skærmøjne.

Kuren er – som ofte før – en god, gammeldags bog, hvor man jo altid kan finde nogle, der har det værre end én selv.

Tag for eksempel The Stand.

Stephen Kings klassiske dommedagsroman er ikke småtbegavet splatterlitteratur af den slags, som den ekstremt alsidige forfatter uretfærdigt er kendt for. Langtfra, faktisk. Men den er i høj grad både dyster, barsk og aktuel.

Et særdeles dødeligt kædebrev

Bogen skildrer et USA, der går i total opløsning, da en kunstigt fremstillet, ekstremt smitsom og ufatteligt dødelig virus undslipper et militærlaboratorium og på kort tid slår langt størstedelen af befolkningen ihjel.

Eller, som det formuleres: ”Under the California desert and subsidized by the taxpayers' money, someone had finally invented a chain letter that really worked. A very lethal chain letter.”

The Stand skildrer på fascinerende vis, hvordan samfundet bryder ned i både det store og i det små – og som læser ser man primært forløbet gennem øjnene på en lille håndfuld overlevende.

Her bliver det en smule metafysisk; det er trods alt Stephen King.

For hvor nogle gennem livlige drømme drages mod en oldgammel, sort kvinde i Nebraska, samler andre sig om en satanisk skikkelse, der – naturligvis! – slår sig ned i Las Vegas.

Rørende, fængende og knivskarp

The Stand er imidlertid ikke blot sygdom og dødelige opgør, men også rørende, fængende og knivskarpe skildringer af mennesker, relationer og samfund. Samt af, hvilke fællesskaber, der kan opstå af asken fra den nærmest totale ødelæggelse. Undertiden er den endda nærmest poetisk.

Da bogen oprindeligt udkom i 1978, krævede forlaget, at Kings manuskript blev skåret med en tredjedel. Man mente ikke, at der var salg i en mursten på langt over 1.100 sider.

Heldigvis blev The Stand: The Complete & Uncut Edition sendt på markedet i 1990. Her har forfatteren genindsat de oprindeligt slettede sider, udvidet bogen yderligere og opdateret en lang række kulturelle referencer, som også er en stor del af bogens indhold.

Det er selvsagt denne uforkortede udgave, man skal gå efter, og ikke den amputerede førsteudgave.

Siden er The Stand kun vokset i popularitet og har i dag fortjent status af moderne klassiker. Bogen optræder således på lister over verdens bedste bøger fra bl.a. Rolling Stone Magazine, Time og BBC.

Titel: The Stand: The Complete & Uncut Edition. Forfatter: Stephen King. Udgivet: 1990
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere